Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzatorem GREE Inverter

16 Odpowiedzi, 16906 Wyświetleń

matix84

2014-07-03, 21:49:24
Nowy użytkownik
Witam,

mam problem z klimatyzatorem GREE ze sprężarką inverterową (moc chłodnicza ok. 7kW). Urządzenie pracuje na czynniku R410A. Klimatyzator pracuje i czuć efekt grzania/chłodzenia. Jednak ciśnienia ssania i tłoczenia są identyczne. W trybie chłodzenia ciśnienie ssania wynosi ok.6 barów, tłoczenie 7 barów. Natomiast w trybie grzania na ssaniu i tłoczeniu jest po ok. 22 bary.
Po chwili pracy obladza się króciec ssący sprężarki. Z tego co zauważyłem jako element rozprężny służy akutron? (kolega tak nazwał) - są to trzy kapilary połączone równolegle.
W układzie jest prawidłowa ilość czynnika (napełniony z wagi nowym czynnikiem).
  • Odpowiedz

byniom

2014-07-04, 06:56:28
Moderator
A gdzie mierzysz to tłoczenia ? Temat wałkowany wiele razy , ten króciec którym mierzysz tłoczenie to jest przed chłodnicą a za elementem rozprężnym więc masz podobne ciśnienie jak na ssaniu z tą różnicą że dochodzą opory chłodnicy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-04, 14:15:34
Top użytkownik
Odpompuj czynnik zważ i sprawdź zgodność z tym co na tabliczce klimatyzatora + długość instalacji
  • Odpowiedz

matix84

2014-07-04, 14:53:47
Nowy użytkownik
Tłoczenie mierzę króćcem za elementem rozprężnym a przed parownikiem, ssanie za parownikiem (króćce przy jednostce zewnętrznej). Rurociągi mają długość ok. 4-5m każdy.
Nie szukałbym dziury w całym gdyby:
1) W innych jednostkach mierzone ciśnienia (również za elementem rozprężnym) nie były wyższe
2) W trakcie pracy szroni króćce. Po zdjęciu obudowy jednostki zewnętrznej wyraźnie widać, że szroni po stronie ssącej sprężarki oraz zbiornik na czynnik w JZ.

Czynnik wcześniej ściągnąłem, zrobiłem próżnie i uzupełniłem z wagi dokładnie tyle ile jest na tabliczce znamionowej.
Poza tym nawet zakładając, że ciśnienie tłoczenia w miejscu w którym dokonuję pomiaru ma prawo być równe ciśnieniu ssania to nasuwa mi się pytanie czemu na ssaniu mam 6 barów przy temperaturze zewnętrznej ok.25 stopni C, i w pomieszczeniu ok.23C. Przy R410A powinno być ok.8 barów.
No chyba, że układ jest przepełniony i dlatego szroni ssanie (ale uzupełniony dokładnie tyle ile na tabliczce).
  • Odpowiedz

aras

2014-07-04, 16:11:59
Użytkownik
Ciśnienie na ssaniu masz cały czas 6 bar ? czy zmienia się ? Inverter nie pracuje ze stałym ciśnieniem - w każdym razie ja nie spotkałem się.
  • Odpowiedz

barbie

2014-07-04, 19:21:11
Top użytkownik
brudny parownik .
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-05, 06:05:56
Top użytkownik
1.Sprawdź czy nie ma filtereka przy jednostce wewnętrznej- może jest przypchany. 2 sprawdź czy sprężarka wkręca się na maksymalne obroty i zmierz prąd.Jeśli masz możliwość porównania z inną jednostką to tam na maksymalnych obrotach pomierz prądy
  • Odpowiedz

andrewrc

2014-07-06, 18:47:26
Użytkownik
barbie nie podpowiadaj niech trochę pomyślą że pierwsze co trzeba zrobić to wyczyścić urządzenie a nie manometry podłączyć i szybko wypisać post na forum bo klima jakoś dziwnie się zachowuję a przecież przy konserwacji wyczyściłem filtry.
  • Odpowiedz

barbie

2014-07-06, 19:25:19
Top użytkownik
podstawowe pytanie-ile wiosen ma ta klima i gdzie jest zamontowana ? .
  • Odpowiedz

matix84

2014-07-08, 17:41:38
Nowy użytkownik
Kolego "andrewrc" proszę nie mierz wszystkich wg. swojej miary. To, że przy konserwacji czyścisz tylko filtry to Twoja sprawa... nie wszyscy tak robią.
Parownik był z zewnątrz względnie czysty ale podczas konserwacji i tak został przedmuchany powietrzem pod ciśnieniem więc powinien być drożny. Zobaczę jak wygląda temat z filterkiem na rurociągu - przyznam, że nie szukałem go.
Klimatyzator pracuje w sklepie i ma ok. 4-6 lat
  • Odpowiedz

andrewrc

2014-07-09, 07:25:29
Użytkownik
Pewnie czyściłeś powietrzem skraplacz (ta skrzynka na zewnątrz) parownik jest we wewnątrz i on może robić takie objawy (brudna turbina powietrza). Co do filterka na rurociągu to może go nie być więc jak go nie ma przy skraplaczu to raczej nie szukaj.
  • Odpowiedz

andrewrc

2014-07-09, 07:29:58
Użytkownik
Urządzenie przejęte po innym serwisie i miałem ten sam objaw, też GREE , po wymianie sprężarki , zaladzała się i ciśnienia za niskie. Więc od razu do parownika a tam turbina zawalona a klient mówi że przeglądy robione.
Po wyczyszczeniu, procuje prawidłowo.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-16, 19:20:54
Top użytkownik
Witam
A co sądzicie o tym, dodam że ten na górze jest wyłączony i lodzi parownik ,ten na dole jest włączony ale słabo chłodzi.Po włączeniu obydwu na raz, ten co lodzi to chłodzi intensywnie a ten drugi ledwo ledwo .Wstępnie z diagnozowałem przepuszczający zawór EEV , ale ktoś może ma bogatsze doświadczenie i wie że to nie to .Jest to inwerter airwell duo. Obok tego stoi jeszcze jeden Quadro inwerter airwell i nie mogę wymusić na nim chłodzenia z jednej jednostki wewnętrznej .Z innych załącza się sprężarka a z tej ni chu chu i nie wiem co jest grane .Jest w nim mały programator może ktoś w nim coś poprzestawiał .Jak ktoś miał doświadczenie z tym sprzętem to prośba o pomoc. z góry dzięki
  • Odpowiedz

Przemonter

2014-07-16, 20:34:21
Użytkownik
....najszybciej to rury pozamieniane albo kable od sterowania
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-17, 04:56:47
Top użytkownik
rury są dobrze odpinałem i sprawdzałem (wpuszczałem trochę czynnika odkręcając zaworek na jednej podpiętej rurce,a druga odkręcona) ,kable jak by były źle podłączone to by mroził jeden komplet.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-10, 19:12:00
Użytkownik
andrewrc napisał(a):Urządzenie przejęte po innym serwisie i miałem ten sam objaw, też GREE , po wymianie sprężarki , zaladzała się i ciśnienia za niskie. Więc od razu do parownika a tam turbina zawalona a klient mówi że przeglądy robione.
Po wyczyszczeniu, procuje prawidłowo.

Co znaczy że turbina była zawalona ? Wolniej się obracała z powodu dużej ilości brudu ? Nie kręciła się ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa