Witam, ręce opadły do samej ziemi bo spaliła się tarcza sprzęgła przy samym kliencie. Do sedna....klient przyjechał do mnie z niesprawną klimatyzacją. Po weryfikacji okazało się że spalona jest cewka sprężarki. Wymieniłem na nową , przy okazji założyłem nowe łożysko. Sprężarka HCC VS18 typowa dla Hyundaia. Sprzęgło z tarczą metalowo-gumową taką jak w Mercedesach. Po złożeniu całości chłodziło przez 20 minut. Zrobiłem kilka kółek po osiedlu i poczułem że klima padła, kiedy otworzyłem maskę okazało się że spaliło się calutkie sprzęgło. Cewka, zatarło łożysko, przeżyła tylko tarcza sprzęgła, chociaż guma która jest zalana w jej środku była już napęczniała. OK , mając podobne przygody z Chryslerem Voyagerem w zeszłym roku poszedłem na grubo. Nowy skraplacz, osuszacz, płukanie, wysłałem sprężarkę do regeneracji..... Nie wymieniłem tylko zaworu rozprężnego. Złożyłem całość do kupy , klima chłodziła jak szalona, zastanawiała mnie tylko regenerowana sprężarka. Bo ta nadtopiona tarcza sprzęgła została tylko pomalowana farbą i podobno na hamowni było OK. Aby nie było jak poprzednio jeździłem autem , testowałem gada i nic, totalnie nic złego się nie działo. Klient odebrał auto, a że dzisiaj upał to włączył sobie klimę na postoju. Po 5 minutach przychodzi i mówi że przestała chłodzić. Otwieram maskę a tam tarcza sprzęgłowa lata luźno i wystaje z niej wytopiona guma. Jak na wstępie , ręce opadły. Pytanie czy winna mogła być sama tarcza (zaznaczam nadwyrężona po poprzednim przypaleniu) czy szukać nadal przyczyny dalej. Dodam tylko że w zeszłym roku przerabiałem temat Voyagera 2003 rok w którym producent dał d..y i sterowanie sprężarką nie odcina jej powyżej 25 barów tylko mieli nadal. W momencie kiedy nawet na moment stają nam wentylatory to przeciążamy sprężarkę która spręża w ścianę. Sugeruję się tym myśląc nad Santa Fe ? Niestety ale w momencie awarii nie miałem podpiętym manometrów ani też nie widziałem czy pracują wentylatory, mógłbym stwierdzić czy na wysokiej stronie zrobił się kipisz. Macie jakieś pomysły ? zawór rozprężny może fisiować ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Sprężarka Hyundai Santa Fe 2007 rok , zrywa sprzęgło
7 Odpowiedzi, 8083 WyświetleńUżytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY