Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki rodzaj klimatyzacji

27 Odpowiedzi, 23766 Wyświetleń
1 2 Dalej

Dukezpol

2014-08-12, 07:50:37
Nowy użytkownik
Cześć,

nie znam się wcale na klimie domowej a decyzję muszę podjąć juz bo akurat trwa remont.
Ratujcie!

Jest tak: mieszkanie 80m2, wysokość 2,8m, 3 pokoje, piętro 4/4, wszystkie okna na zachód, wszystkie od podłogi do sufitu
Gorąco...

Chciałbym zainstalować 2 jednostki wewn:
- coś dużego do salonu z kuchnią (przestrzeń otwarta ok 40m2), jednostka oddalona o ok 2-3m od agregatu
- coś małego do sypialni (ok 12m2), jednostka oddalona o ok.7-8m od agregatu.

Pytanie - czy to prawda że dużo taniej wyjdzie instalowanie do tego dwóch oddzielnych jednostek zewnętrznych zamiast jednej z tzw. multisplit?
Szczerze coś nie widzi mi się wieszanie dwóch wielkich skrzyń na tarasie...

Jakie są zalety i wady obu rozwiązań? Budżet na to mam dość elastyczny - powiedzmy do 15 tys pln, ale może wcale nie trzeba tyle wydawać na solidną i przy okazji estetyczną klimę do 2 pomieszczeń?

Dzięki serdeczne z góry
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-12, 07:52:06 przez Dukezpol.)
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-12, 08:57:47
Użytkownik
W tym budżecie multisplit powinien być już dosyć fajny. Zobacz po cenach na allegro.
Ja bym decydował się na multisplit. Jeśli kasa jest problemem to decydowałbym się na 2 osobne tanie. Moja opinia to opinia laika w tych tematach.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-12, 09:09:08
Top użytkownik
Wszystko zależy od producenta może być tak że układ multi będzie tańszy od dwóch pojedynczych splitów z tej samej serii .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-12, 15:23:18
Top użytkownik
A te okna od podłogi do sufitu to jakiej wielkości są i ile ich jest. Słońce to jest główny producent energii cieplnej w pomieszczeniu
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-12, 16:31:42
Użytkownik
Dodatkowo czy okna mają rolety/żaluzje itp ? Czy dopuszczasz ich stosowanie jak jest duże słońce ? Jeśli nie chcesz zaciemniać mieszkania to wydajność klimy będzie musiała być odpowiednio większa aby zrównoważyć to co słońce dostarczy przez okna.
Dobrze by było wiedziec o której godzinie zaczyna operować słońce po podłodze.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-12, 21:46:37
Moderator
Dukezpol napisał(a):Chciałbym zainstalować 2 jednostki wewn:
- coś dużego do salonu z kuchnią (przestrzeń otwarta ok 40m2), jednostka oddalona o ok 2-3m od agregatu
- coś małego do sypialni (ok 12m2), jednostka oddalona o ok.7-8m od agregatu.

Pytanie - czy to prawda że dużo taniej wyjdzie instalowanie do tego dwóch oddzielnych jednostek zewnętrznych zamiast jednej z tzw. multisplit?
Szczerze coś nie widzi mi się wieszanie dwóch wielkich skrzyń na tarasie...

Jakie są zalety i wady obu rozwiązań? Budżet na to mam dość elastyczny - powiedzmy do 15 tys pln, ale może wcale nie trzeba tyle wydawać na solidną i przy okazji estetyczną klimę do 2 pomieszczeń?

Dzięki serdeczne z góry

W tym roku bardzo ciekawą propozycją jest Samsung i modele Triangle. Dla mnie bomba.
Piszesz, że nie chcesz montować dwóch agregatów, ale jak zamontujesz jeden to on będzie większy od tych pojedyńczych. Kwestia estetyki i miejsca, i trochę gotówki. Nie słuchaj Tomma, żeby sprawdzić na Allegro, bo tam sprzedają, ale z gwarancją później są problemy, bo każdy się wypina - i sprzedawca i monter. Kupuj od razu usługę montażu z klimą.
W jakim mieście ma być ta klima?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Dukezpol

2014-08-13, 08:34:41
Nowy użytkownik
Hej, w zasadzie to z 70-80% scian jest przeszklone. Słońce zaczyna operować bezpośrednio w okna ok godz 14 ale głównym problemem wydaje mi się nie okna a mieszkanie na ostatnim piętrze - dach nagrzewa się cały dzień..
To nowe budownictwo -sami wiecie jak tu jest z izolacjami termicznymi itd..

Dobór mocy kimatyzacji pozostawię fachowcom, pytanie dotyczyło różnic praktyczno-wartościowych między dwoma instalacjami split a jedną multisplit 1:2.

Np firma któa oferuje mi Sharpa i Daikin twierdzi że jedna instalacja multisplit będzie o połowę droższa niż dwie instalacje split, bo opcja posiadania tylko jednej skrzyni na tarasie musi kosztować extra...

Ja tam u nikogo jeszcze nie widziałem dwóch jednostek zewnętrznych potrzebnych do średniej wielkości mieszkania, stąd pytanie do Was - czy ktoś mi tu nie wstawia kitu...
  • Odpowiedz

obser

2014-08-13, 10:13:19
Top użytkownik
O połowę drożej to może przesada,zależy od marki sprzętu i od tego,czy postawienie multi nie zwiększy robocizny,aby w jeden punkt doprowadzić obydwie insytalacje freonowo-elektryczne.Moje nastawienie do multi jest negatywne,montowałem jak Klient się uparł,lub był przypadek,że budynek był pod konserwatorem zabytków i zgodził się na jedno miejsce pod wielkimi schodami,niewidoczny,ale można było postawić 1 skraplacz i cignie 3 jednostki.Bo 2 niezależne są tańsze i w razie awarii jakiegoś małego elementu pozbawiamy się całkowicie klimatyzacji zanim załatwimy konkretną część.I teraz teoryzując jakby nastąpiła awaria 4 tyg temu przy obecnej pogodzie,a jakaś płytka np.byłaby do sprowadzenia,a nie na magazynie,tobym telefon Klienta miał codziennie.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-13, 10:37:37
Użytkownik
Shitashii napisał(a):Nie słuchaj Tomma, żeby sprawdzić na Allegro, bo tam sprzedają, ale z gwarancją później są problemy, bo każdy się wypina - i sprzedawca i monter. Kupuj od razu usługę montażu z klimą.
Wskazanie na Allegro było tylko w celu pokazania jakie są ceny urządzeń. Poziom. Nic nt. zakupu.
Przy tej instalacji też rekomenduję zakup wraz z usługą instalacji !! Tym bardziej że możesz skorzystać i "kupić" z VAT 8%. Na allegro większość to 23% VAT i problem ze znalezieniem instalatora do tego. Nie polecam takiego składania w Twoim przypadku.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-13, 10:42:46
Użytkownik
Jeśli to ostatnie piętro to może skraplacze możesz postawić na dachu ?

Skrzynie jak to określiłeś na tarasie to oprócz wizualizacji także hałas i strumień gorącego powietrza. Uwzględniałeś to ?

Jeśli możesz to podaj orientacyjną wycene i modele urządzeń. Może fachowcy coś Ci doradzą - choć nie ma to jak wizja lokalna.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-18, 08:16:42
Top użytkownik
Tomm - kolego idź do wspólnoty lub do spółdzielni mieszkaniowej i poproś o zgodę na montaż na dachu .
- od ręki powiem ci że w 99,98% takiej zgody nie uzyskasz .
- 0,01% dotyczą lokali komercyjnych i oczywiście można po opłacie(czasami gratis) za korzystanie z części wspólnej
- pozostałe 0,01% rezerwuję dla układów , znajomych i pomyłki biurokratów

Instalacja 2 multi w praktyce nie różni się od 2 oddzielnych kompletów - różnica główna to że przy montażu odchodzi koszt łap montażowych.

Co do awaryjności multi to ja nie zaobserwowałem by układy multi psuły się częściej niż pojedyncze komplety, a w zasadzie psują się moim zdaniem dużo mniej...

Do domu nie brał bym nic z krótką gwarancją producenta poniżej 5 lat bo moja teoria spiskowa jest taka że producent wie najlepiej kiedy/ po jakim czasie sprzęt będzie ulegał awariom .

5 lat gwarancji dla firmy to bardzo dużo czasu, a dla użytkownika prywatnego to lata świetlne tym bardziej iż w domach nie eksploatuje się tak klimatyzacji jak w biurach/sklepach/firmach .
  • Odpowiedz

obser

2014-08-19, 09:10:55
Top użytkownik
Tomm napisał(a):
Shitashii napisał(a):Nie słuchaj Tomma, żeby sprawdzić na Allegro, bo tam sprzedają, ale z gwarancją później są problemy, bo każdy się wypina - i sprzedawca i monter. Kupuj od razu usługę montażu z klimą.
Wskazanie na Allegro było tylko w celu pokazania jakie są ceny urządzeń. Poziom. Nic nt. zakupu.
Przy tej instalacji też rekomenduję zakup wraz z usługą instalacji !! Tym bardziej że możesz skorzystać i "kupić" z VAT 8%. Na allegro większość to 23% VAT i problem ze znalezieniem instalatora do tego. Nie polecam takiego składania w Twoim przypadku.

Koledzy,przestrzegałbym przed stawką 8%,bo niektóre US nie zgadzają się z taką interpretacją i Instalator będzie miał kłopoty i dopłaci do 23%,jak część zewnętrzna (outdoor) znajduje się poza mieszkaniem,nawet na balkonie.Można ewentualnie rozpisać to na wewnętrzną 8% i zewnętrzną 23%.Najlepiej jak ktoś dużo zakłada prywatnie na 8% poprosić o indywidualną wykładnię. Czytałem już parę artykułów na ten temat,co miasto to inaczej.
  • Odpowiedz

obser

2014-08-19, 09:27:06
Top użytkownik
Tomm napisał(a):

Koledzy,przestrzegałbym przed stawką 8%,bo niektóre US nie zgadzają się z taką interpretacją i Instalator będzie miał kłopoty i dopłaci do 23%,jak część zewnętrzna (outdoor) znajduje się poza mieszkaniem,nawet na balkonie.Można ewentualnie rozpisać to na wewnętrzną 8% i zewnętrzną 23%.Najlepiej jak ktoś dużo zakłada prywatnie na 8% poprosić o indywidualną wykładnię. Czytałem już parę artykułów na ten temat,co miasto to inaczej.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-08-19, 11:07:59
Top użytkownik
Masz symulacje:

Wariant pojedyncze jednostki:

1)Salon 5kW - 4900 pln netto
2)Sypianlnia 2,5kW - 2900 pln netto
3)Montaż razem z materiałami +- :2000 pln netto
(bez pompek skroplin odpływ grawitacyjny)

Suma:9800 pln netto

Wariant Multi:

1)Jednostka zewnętrzna 7kW - 8400 pln netto
Salon jedn.wewnętrzna - 2200
Sypialnia jedn.wewnt. - 1750
Montaż załóżmy 1500

Suma:13850

Mozna założyć Jednostke zewnetrzna 5,3kW za 7000 pln przy zalozeniu ze nie beda chodzic jednoczesnie.
Nie jestem zwolennikiem teorii 160% przewymiarowania jednostek wewnetrznych ale jak to sypialnia i salon czyli uzytkowo skrajne pomieszczenia to mozna zalozyc 5,3 zewnetrzna dla 7,5 wewnetrzne.

Ceny w/w to srednia pólka katalog z 36mcy gwarancji.

Ot i widac czarno na bialym róznice!
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

miezala5

2014-08-19, 11:08:06
Top użytkownik
Masz symulacje:

Wariant pojedyncze jednostki:

1)Salon 5kW - 4900 pln netto
2)Sypianlnia 2,5kW - 2900 pln netto
3)Montaż razem z materiałami +- :2000 pln netto
(bez pompek skroplin odpływ grawitacyjny)

Suma:9800 pln netto

Wariant Multi:

1)Jednostka zewnętrzna 7kW - 8400 pln netto
Salon jedn.wewnętrzna - 2200
Sypialnia jedn.wewnt. - 1750
Montaż załóżmy 1500

Suma:13850

Mozna założyć Jednostke zewnetrzna 5,3kW za 7000 pln przy zalozeniu ze nie beda chodzic jednoczesnie.
Nie jestem zwolennikiem teorii 160% przewymiarowania jednostek wewnetrznych ale jak to sypialnia i salon czyli uzytkowo skrajne pomieszczenia to mozna zalozyc 5,3 zewnetrzna dla 7,5 wewnetrzne.

Ceny w/w to srednia pólka katalog z 36mcy gwarancji.

Ot i widac czarno na bialym róznice!
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-20, 08:45:21
Top użytkownik
Co firma to obyczaj dwóch majstrów trzy poglądy .

Tak z ciekawości u jakiego producenta jest przewymiarowanie aż o 160% - i po co zapytam ?
Wygląda mi to na markowanie produktów a nie na produkty markowe .
  • Odpowiedz

zawada84

2014-08-20, 08:53:19
Nowy użytkownik
Na jakie elementy należy zwrócić uwagę wybierając domową klimatyzację? Rozumiem, że przede wszystkim na powierzchnię lokalu, również nasłonecznienie - wielkość okien, rolety. Co jeszcze?
Kiedy lepiej mieć jedną, a kiedy dwie jednostki - splity? Czy każde pomieszczenie powinno mieć swoje urządzenie? A jeśli mam pokój typu korytarzo-salono-kuchnia - czy wystarczy wtedy jeden klimatyzator?

Zaznaczam, że jestem laikiem i przepraszam za ewentualne głupie pytania Wink
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-20, 09:39:42
Top użytkownik
Idealnie było by gdyby w każdym pomieszczeniu była zamontowana klimatyzacja .

Należy się zastanowić nad ...

- umiejscowieniem agregatu
- umiejscowieniem jednostki wewnętrznej
- zasilaniem klimatyzacji z zabezpieczeniem
- odprowadzeniem skroplin
- odpowiednią mocą chłodniczą klimatyzatora
- metrażem / kubaturą oraz ilość pomieszczeń
- podaniem skrajnych temperatur
- podanie oczekiwań co do sprzętu lub preferencji co do wyboru producenta
- oczekiwań co do okresu gwarancji
- uzyskaniem zgody na montaż (jeśli nie jesteś właścicielem budynku)
- wybraniem wykonawcy tani/dobry/polecany

Więcej problemów nie przychodzi mi do głowy Big Grin
  • Odpowiedz

miezala5

2014-08-20, 10:00:35
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):Co firma to obyczaj dwóch majstrów trzy poglądy .

Tak z ciekawości u jakiego producenta jest przewymiarowanie aż o 160% - i po co zapytam ?
Wygląda mi to na markowanie produktów a nie na produkty markowe .

Broń Boże nie chce nic markować wzolem jeden z cenników i napisalem j/w
A co do przewymiarowania to jest możliwe i producent podaje zestawienia jak wszyscy dla zestawów multi.
Np dla 5,3kW zewnetrznej mamy wewnętrzne:2,6+3,5+2,6 t.j 167%
lub 8,8kW zew. a wew. 2,6+2,6+3,5+3,5 t.j 160%
Dokładnie ujmując to chodzi o maksymalną konfiguracje powyżej mocy jednostki zewnetrznej o np 60%
Osobiście dopuszczam się konfiguracji przewyższającej moc jednostki zewnętrznej ale maks 30%
Dużo zależy od charakterystiki pomieszczeń!
Np robiłem ostatnio Salon 5kW i 3x2,5 sypialnie!
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

miezala5

2014-08-20, 10:03:04
Top użytkownik
zawada84 napisał(a):Na jakie elementy należy zwrócić uwagę wybierając domową klimatyzację? Rozumiem, że przede wszystkim na powierzchnię lokalu, również nasłonecznienie - wielkość okien, rolety. Co jeszcze?
Kiedy lepiej mieć jedną, a kiedy dwie jednostki - splity? Czy każde pomieszczenie powinno mieć swoje urządzenie? A jeśli mam pokój typu korytarzo-salono-kuchnia - czy wystarczy wtedy jeden klimatyzator?

Zaznaczam, że jestem laikiem i przepraszam za ewentualne głupie pytania Wink

Dla korytarzo-salono-kuchni wystarczy jeden o odpowiedniej mocy uwzględniajacej zyski ciepła w tych pomieszczeniach!
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-20, 10:30:07
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):A co do przewymiarowania to jest możliwe i producent podaje zestawienia jak wszyscy dla zestawów multi.

To popatrz na to tak :
Parowniki - wszystkie mają ten sam wymiar :
Ścienne 1,8; 2,2; 2,5; 3,5; 4,2; 5,0kW

Agregaty w indeksach wydajności od 50 do 202:
3,3; 4,0; 5,3; 5,4; 6,8; 7,2; 8,2; 10,2; 12,2; 14,0; 15,5kW

Klient nie musi przepłacać za parownik w multi - po co .

Posłużę się twoim przykładem i zapytam z ciekawości pytanie:
dla agregatu 5,3kW i wewnętrznych 2,6+3,5+2,6 kW t.j 167%
jaką moc przy włączonych wszystkich w/w urządzeniach wewn producent podaje ?
  • Odpowiedz

miezala5

2014-08-20, 11:24:59
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):
miezala5 napisał(a):A co do przewymiarowania to jest możliwe i producent podaje zestawienia jak wszyscy dla zestawów multi.

To popatrz na to tak :

DBKlima napisał(a):

To popatrz na to tak :

No właśnie jaką?
Nie wiem!
Jaką by nie podawał to przy włączonych wszystkich urządzeniach moc będzie nie wystarczająca dla porawnego odprowadzenia ciepła z pomieszczeń zakładając że zamontowane jednostki wewnętrzne sa odpowiednio dobrane!
Przy włączonych wszystkich urządzeniach będziemy mieli 5,3kW czyli każda z jednostek wewnetrznych bedzie miała troche więcej niż połowę swojej wydajności!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-20, 11:27:14 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

zawada84

2014-08-20, 13:18:37
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Idealnie było by gdyby w każdym pomieszczeniu była zamontowana klimatyzacja .

Należy się zastanowić nad ...

- umiejscowieniem agregatu
- umiejscowieniem jednostki wewnętrznej
- zasilaniem klimatyzacji z zabezpieczeniem
- odprowadzeniem skroplin
- odpowiednią mocą chłodniczą klimatyzatora
- metrażem / kubaturą oraz ilość pomieszczeń
- podaniem skrajnych temperatur
- podanie oczekiwań co do sprzętu lub preferencji co do wyboru producenta
- oczekiwań co do okresu gwarancji
- uzyskaniem zgody na montaż (jeśli nie jesteś właścicielem budynku)
- wybraniem wykonawcy tani/dobry/polecany

Więcej problemów nie przychodzi mi do głowy Big Grin

To znaczy, że muszę się zastanowić jeszcze nad wieloma rzeczami! Nie sądziłem, że to będzie aż tak skomplikowane... Muszę jeszcze trochę poczytać na ten temat.
Dziękuję bardzo za odpowiedź!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-20, 13:19:09 przez zawada84.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-21, 07:50:10
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):No właśnie jaką?
Nie wiem!
Jaką by nie podawał to przy włączonych wszystkich urządzeniach moc będzie nie wystarczająca dla porawnego odprowadzenia ciepła z pomieszczeń zakładając że zamontowane jednostki wewnętrzne sa odpowiednio dobrane!
Przy włączonych wszystkich urządzeniach będziemy mieli 5,3kW czyli każda z jednostek wewnetrznych bedzie miała troche więcej niż połowę swojej wydajności!

... a w skrajnych przypadkach jeden z systemu tylko pomieli powietrze bo jego moc będzie znikoma ?
Reasumując wolę sprzedać coś co już znam organoleptycznie bo nie lubię sprawdzać teorii producenta na klientach.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-21, 14:03:12
Moderator
Wyobraźmy sobie sytuację taką, że w pomieszczeniu A jest klimatyzator 5kW oraz w pokoju B też jest klimatyzator 5kW. W pokoju A prowadzona jest praca tylko od 6 do 14, a w pokoju B od 14 do 22. Jaką moc powinien mieć agregat?
Moim zdaniem 5kW wystarczy. I o to chodzi w przewymiarowaniu. WSPÓŁCZYNNIK JEDNOCZENOŚCI.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa