Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy mozna zamieniać czynnik w sprężarce R134 na R404 ?

14 Odpowiedzi, 16081 Wyświetleń

volume29

2014-09-07, 17:56:05
Użytkownik
Tak jak w temacie.Sprężarka na R134 z wydajnością "jakąś tam".Czy po napełnieniu tej sprężarki R404 wzrosnie jej wydajność ?I czy to nie zaszkodzi sprężarce i czym się one różnią ?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-09-07, 20:35:43
Zaawansowany użytkownik
Zajmujesz się chłodnictwem ?????

Zadajesz dziwne - żeby nie powiedzieć głupie ( jak na chłodnika ) pytania!!!!!
  • Odpowiedz

volume29

2014-09-07, 21:11:53
Użytkownik
Dlaczego głupie pytanie?Czym różni się w budowie sprężarka hermetyczna na R134 od sprężarki na R404 pomijając rodzaj oleju.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-09-07, 21:43:32
Moderator
Silnik w takiej sprezarce ma mniejsza moc i jak napelnisz 404a to się spali.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-09-08, 06:11:28
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):Silnik w takiej sprezarce ma mniejsza moc i jak napelnisz 404a to się spali.

DOKŁADNIE

Wydajność sprężarki na R 404 jest ( w wielkim przybliżeniu - zależy też od temp. parowania ) o około 60% wyższa ( mówimy o wydajności - mocy chłodniczej nie objętościowej przepływu ) przy tej samej pojemnosci skokowej cylindra -niż na R 134a. Ciśnienia R 404 zaś około 2 razy wyższe niż na R 134 więc pomyśl - silniki w sprężarkach na R 404 są około 60 - 70% większej mocy !
  • Odpowiedz

szumi

2014-09-08, 17:02:02
Nowy użytkownik
Jeżeli chodzi o małe sprężarki np. do lodówek to są dedykowane na konkretny czynnik, ale sprężarki półhermetyczne to napełniasz czym chcesz jeżeli chodzi o czynniki HFC
  • Odpowiedz

volume29

2014-09-08, 18:03:36
Użytkownik
Dzięki wszystkim za odpowiedzi."Elektromechanik " o to chodziło,w prosty i przystępny sposób wyjaśniłeś mi to zagadnienie.Trzeba było tak od razu , a nie twierdzić że zadałem głupie pytanie.Oczywiście że można było znaleźć odpowiedź w necie ,albo w specjalistycznych książkach,ale uważam że najlepiej podpytać osoby doświadczonej.
Sam zajmuje się chłodnictwem,robię wszystko praktycznie książkowo (nie mam reklamacji Smile ,jeżeli mam jakiś problem staram się zrozumieć i znaleźć przyczynę.Czasem jednak (jak każdy ) potrzebuje wsparcia.
Proszę jeszcze o odniesienie sie do mojego drugiego postu dotyczącego zamrażarki skrzyniowe,wszelkie uwagi będą bezcenne.
Dziękuje i podrawiam.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-08, 18:22:28
Zaawansowany użytkownik
Nie masz się co dziwić elektromechanikowi.Zadałeś szkolne pytanie na które nie powinieneś uzyskać odpowiedzi.Po prostu chłodnicy nie zadają banalnych pytań
  • Odpowiedz

barbie

2014-09-08, 18:45:01
Top użytkownik
oddaj te skrzynie na złom .
  • Odpowiedz

volume29

2014-09-08, 19:06:52
Użytkownik
Bez przesady MariOo , chyba lepiej zapytać niż uczyć się metoda prób i błędów.Metoda ta jest co prawda skuteczna , ale kosztowna.
barbie zaproponowałem to klientowi , ale on uparł się i już.Jak to się mówi "klient płaci,klient wymaga".
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-08, 19:26:46
Zaawansowany użytkownik
volume29 napisał(a):Bez przesady MariOo , chyba lepiej zapytać niż uczyć się metoda prób i błędów.Metoda ta jest co prawda skuteczna , ale kosztowna

Kosztowna bo właśnie nauka kosztuje.Gdybyś tę sprężarkę zajechał tą 404 to posiadłbyś wiedzę którą ciężko byłoby się Tobie dzielić na forum.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-09-08, 19:56:34
Zaawansowany użytkownik
>>>>>>>>Sam zajmuje się chłodnictwem,robię wszystko praktycznie książkowo (nie mam reklamacji smile ,jeżeli mam jakiś problem staram się zrozumieć i znaleźć przyczynę <<<<<<<<

No to trochę dziwne Rolleyes

Mając do czynienia z różnymi czynnikami to >>> podstawowa -podstawa <<< poznać chociażby podstawowe parametry i zakresy ich pracy Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-08, 19:59:05 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-09-09, 09:21:07
Moderator
Też się temu dziwię.
To tak jakby mechanik zastanawiał się czy może zatankować benzyną samochód z silnikiem diesla.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-09-09, 18:43:58
Top użytkownik
volume29 napisał(a):Dlaczego głupie pytanie?Czym różni się w budowie sprężarka hermetyczna na R134 od sprężarki na R404 pomijając rodzaj oleju.
Różnica w budowie polega na przekrojach w kanałach ssących i sprężających.Dla134-a średnice są większe niż dla 404-a.na wykresie w programie Coll-pack pieknie to wykazane.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-09, 18:53:47 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa