Tak jak w temacie.Sprężarka na R134 z wydajnością "jakąś tam".Czy po napełnieniu tej sprężarki R404 wzrosnie jej wydajność ?I czy to nie zaszkodzi sprężarce i czym się one różnią ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Czy mozna zamieniać czynnik w sprężarce R134 na R404 ?
14 Odpowiedzi, 14447 Wyświetleń|
Zajmujesz się chłodnictwem ?????
Zadajesz dziwne - żeby nie powiedzieć głupie ( jak na chłodnika ) pytania!!!!!
Dlaczego głupie pytanie?Czym różni się w budowie sprężarka hermetyczna na R134 od sprężarki na R404 pomijając rodzaj oleju.
Silnik w takiej sprezarce ma mniejsza moc i jak napelnisz 404a to się spali.
radekklimat napisał(a):Silnik w takiej sprezarce ma mniejsza moc i jak napelnisz 404a to się spali. DOKŁADNIE Wydajność sprężarki na R 404 jest ( w wielkim przybliżeniu - zależy też od temp. parowania ) o około 60% wyższa ( mówimy o wydajności - mocy chłodniczej nie objętościowej przepływu ) przy tej samej pojemnosci skokowej cylindra -niż na R 134a. Ciśnienia R 404 zaś około 2 razy wyższe niż na R 134 więc pomyśl - silniki w sprężarkach na R 404 są około 60 - 70% większej mocy !
Jeżeli chodzi o małe sprężarki np. do lodówek to są dedykowane na konkretny czynnik, ale sprężarki półhermetyczne to napełniasz czym chcesz jeżeli chodzi o czynniki HFC
Dzięki wszystkim za odpowiedzi."Elektromechanik " o to chodziło,w prosty i przystępny sposób wyjaśniłeś mi to zagadnienie.Trzeba było tak od razu , a nie twierdzić że zadałem głupie pytanie.Oczywiście że można było znaleźć odpowiedź w necie ,albo w specjalistycznych książkach,ale uważam że najlepiej podpytać osoby doświadczonej.
Sam zajmuje się chłodnictwem,robię wszystko praktycznie książkowo (nie mam reklamacji ,jeżeli mam jakiś problem staram się zrozumieć i znaleźć przyczynę.Czasem jednak (jak każdy ) potrzebuje wsparcia.Proszę jeszcze o odniesienie sie do mojego drugiego postu dotyczącego zamrażarki skrzyniowe,wszelkie uwagi będą bezcenne. Dziękuje i podrawiam.
Nie masz się co dziwić elektromechanikowi.Zadałeś szkolne pytanie na które nie powinieneś uzyskać odpowiedzi.Po prostu chłodnicy nie zadają banalnych pytań
oddaj te skrzynie na złom .
Bez przesady MariOo , chyba lepiej zapytać niż uczyć się metoda prób i błędów.Metoda ta jest co prawda skuteczna , ale kosztowna.
barbie zaproponowałem to klientowi , ale on uparł się i już.Jak to się mówi "klient płaci,klient wymaga". volume29 napisał(a):Bez przesady MariOo , chyba lepiej zapytać niż uczyć się metoda prób i błędów.Metoda ta jest co prawda skuteczna , ale kosztowna Kosztowna bo właśnie nauka kosztuje.Gdybyś tę sprężarkę zajechał tą 404 to posiadłbyś wiedzę którą ciężko byłoby się Tobie dzielić na forum.
>>>>>>>>Sam zajmuje się chłodnictwem,robię wszystko praktycznie książkowo (nie mam reklamacji smile ,jeżeli mam jakiś problem staram się zrozumieć i znaleźć przyczynę <<<<<<<<
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-08, 19:59:05 przez elektromechanik.)
No to trochę dziwne Mając do czynienia z różnymi czynnikami to >>> podstawowa -podstawa <<< poznać chociażby podstawowe parametry i zakresy ich pracy
Też się temu dziwię.
To tak jakby mechanik zastanawiał się czy może zatankować benzyną samochód z silnikiem diesla.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
volume29 napisał(a):Dlaczego głupie pytanie?Czym różni się w budowie sprężarka hermetyczna na R134 od sprężarki na R404 pomijając rodzaj oleju.Różnica w budowie polega na przekrojach w kanałach ssących i sprężających.Dla134-a średnice są większe niż dla 404-a.na wykresie w programie Coll-pack pieknie to wykazane.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-09, 18:53:47 przez klimatolog.)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
,jeżeli mam jakiś problem staram się zrozumieć i znaleźć przyczynę.Czasem jednak (jak każdy ) potrzebuje wsparcia.