Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zabezpieczenie przed zanikiem zera

56 Odpowiedzi, 54224 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

Dejw88

2014-10-18, 13:20:37
Użytkownik
Mamy prosty układ:

Do rozdzielnicy głównej przychodzi zasilanie 5 przewodowe (L1, L2, L3, N, PE). W rozdzielnicy ma miejsce rozdzielenie poszczególnych faz na 3 klimatyzatory 1 fazowe. Każda z faz ma oczywiście zabezpieczenie nadprądowe.

Teraz pytanie do kolegów: czy znacie skuteczny sposób na zabezpieczenie przed utratą Głównego Zera które przychodzi do rozdzielnicy? Bo jak wiadomo utrata głównego zera spowoduje spalenie wszystkich klimatyzatorów...
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-18, 16:43:25
Użytkownik
a niby dlaczego brak przewodu N ma cokolwiek spalić? nie ma zamknietego obwodu (przy urzadzeniu jednofazowym) to i nie ma przepływającego prądu.
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-18, 16:54:59
Użytkownik
ups..nie doczytałem pierwszego zdania - sory
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-10-18, 21:23:24
Zaawansowany użytkownik
Tylko solidne połączenie przewodu zerowego,odpowiednio dobrane zabezpieczenie nad prądowe elektronika chroniona jest warystorami powinno wystarczyć ? ale rożnie bywa i lepiej aby ten przewód się nie rozłączył , osobiście przeżyłem taki przypadek i popadały tylko warystory
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-10-19, 05:37:26
Użytkownik
Hmmm... no to nie fajnie...a np stycznik 230V 3P NO, który będzie zasilany z przewodu fazowego i z neutralnego? Jak wypadnie neutralny to rozłączy stycznik i wtedy zostanie też rozłączone zasilanie.

Tylko czy takie rozwiązanie się sprawdzi, chodzi o czas reakcji stycznika. No i do tego jeszcze kwestia wynikająca z tego, że w przypadku gdy każdy z klimatyzatorów będzie tak samo obciążony to i tak stycznika nie wyłączy bo na spotkaniu faz i tak powstanie "wynikowe zero". Dopiero jak któraś klima się wyłączy to stycznik rozłączy, ale to już może być za późno i wszystko ch.. strzeli.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-10-19, 12:56:37
Zaawansowany użytkownik
Dejw88 napisał(a):Hmmm... no to nie fajnie...a np stycznik 230V 3P NO, który będzie zasilany z przewodu fazowego i z neutralnego? Jak wypadnie neutralny to rozłączy stycznik i wtedy zostanie też rozłączone zasilanie.

Tylko czy takie rozwiązanie się sprawdzi, chodzi o czas reakcji stycznika. No i do tego jeszcze kwestia wynikająca z tego, że w przypadku gdy każdy z klimatyzatorów będzie tak samo obciążony to i tak stycznika nie wyłączy bo na spotkaniu faz i tak powstanie "wynikowe zero". Dopiero jak któraś klima się wyłączy to stycznik rozłączy, ale to już może być za późno i wszystko ch.. strzeli.
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ? bo jeżeli wypadnie N to w zależności od mocy a raczej różnicy mocy poszczególnych odbiorników może na niektórych z nich pojawić się napięcie nawet 400V dlatego przewód N jest najważniejszym przewodem i należy go podłączyć bardzo starannie tak by nie wypadł
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-19, 15:39:03
Top użytkownik
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.Najważniejszym przewodem jest w opisanej instalacji jest przewód PEN.Zero wynikowe osiągniemy na mostku np. silnika trójfazowego w kapie silnika podłączonego w gwiazdę.Ogólnie nie rozumiem twojego problemu.Być może koledzy na forum elektroda będą mieli odpowiedż na twoje zapytanie.(W co wątpię)
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-19, 17:31:33
Użytkownik
pomysł ze stycznikiem lepszy niż nic ale chyba tylko taki ze stykiem NC i cewką na 380V - braknie zera i mamy zasilanie które "klapnie" stycznik. Ale czas zadziałania stycznika to inna bajka , może triak ?
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-10-19, 17:43:14
Użytkownik
do klimatologa: generalnie obawiam się tego, że jakiś majster może mi przewiercić przewód w ścianie, lub np w rozdzielnicy głównej z której zostało dla mnie doprowadzane zasilanie 3 fazowe wypadnie Zero. Sam przewodu nie doprowadzałem więc nie wiem jak jakościowo to zostało wykonane.

W sytuacji gdy jeden klimatyzator zostanie wyłączony nastąpi spalenie dwóch nadal pracujących (dotyczy sytuacji w której wypadnie zero główne). Przypominam że z układu 3 fazowego zasilane są 3 klimatyzatory jednofazowe. (połączenie w gwiazdę z N).
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-10-19, 17:49:21
Użytkownik
Do bart: tylko w jaki sposób podłączyć ten stycznik NC 380V aby to działało? Bo idea stycznika NO230V jest dosyć prosta: cewkę zasilamy z N i L. Gdy zabraknie N to stycznik zostanie wyłączony i odetnie zasilanie(teoretycznie).
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-19, 18:01:21
Użytkownik
klime zasilisz przez styk NC a na cewkę L i N - stycznik nie zadziała bo napięcie za niskie , klapnie kiedy zero zniknie a w jego miejsce pojawi się inna faza.
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-19, 19:14:00
Użytkownik
stycznik + ubezpieczenie od szkód elektrycznych + pielgrzymka w intencji dobrze przykręconego zera i można spać spokojnie Smile
  • Odpowiedz

mg

2014-10-19, 19:19:56
Top użytkownik
Od tego rodzaju anomalii są ubezpieczenia.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-10-20, 06:21:38
Użytkownik
Ok, dzięki wszystkim za pomoc. Temat zamykam
  • Odpowiedz

popeye

2014-10-20, 20:25:09
Użytkownik
sa jeszcze czujniki zaniku fazy
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-21, 18:17:44
Top użytkownik
popeye napisał(a):sa jeszcze czujniki zaniku fazy
Np.A jeśli do rozdzielni doprowadzamy 5 przewodów to stosujemy zabezbieczenie różnicowo-prądowe(brak zera różnica potencjałów)Równa się odcięcie zasilania.Pokaż na schemacie zasilanie trzech urządzeń jednofazowych z zerem roboczym połączonych w gwiazdę aby na końcu gwiazdy wystąpiło zero.Zero wynikowe to nic innego jak normalne zero robocze.Dejw88 nie ma prostych układów elektrycznych.Natomiast twierdzę że istnieją ludzie którzy tak sądzą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-21, 18:24:06 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-21, 18:37:11
Użytkownik
wypięcie zera z różnicówki nie spowoduje jej zadziałania.
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-21, 18:38:12
Użytkownik
taki zabezpieczenie układu 3-fazowego nie zadziała
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-21, 18:57:44
Top użytkownik
wypięcie zera z różnicówki nie spowoduje jej zadziałania.Brak mi słów.A na czym polega to zabezpieczenie?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-21, 19:03:01
Top użytkownik
Prąd wpływa. i taki wypływa?(jeśli jest różnica pomiędzy to zabezpieczenie zadziała)Wypięcie ktorego kolwiek przewodu zerowego powoduje różnicę prądów.
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-21, 19:20:44
Użytkownik
różnicówka rejestruje prądy upływowe (np. dotknięcie przewodu fazowego) , aby mogła pracować prawidłowo musi być przez nią podłączone zero robocze , bez niego różnicówka staje się zbędnym kawałkiem plastiku który nie zadziała kiedy potrzeba.
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-21, 19:23:00
Użytkownik
temat różnicówki do postu nr.1 nie ma nic do rzeczy , to dwa różne tematy.
  • Odpowiedz

barbie

2014-10-21, 19:23:58
Top użytkownik
podłącz trzy klimy do jednej fazy i po kłopocie .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-21, 19:24:35
Top użytkownik
bart7802 napisał(a):różnicówka rejestruje prądy upływowe (np. dotknięcie przewodu fazowego) , aby mogła pracować prawidłowo musi być przez nią podłączone zero robocze , bez niego różnicówka staje się zbędnym kawałkiem plastiku który nie zadziała kiedy potrzeba.
A kto to napisał(wypięcie zera z różnicówki nie spowoduje jej zadziałania.)
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-21, 19:43:00
Użytkownik
zgadza się - wypięcie zera nie spowoduje jej zadziałania bo nie może . Bez przewodu N różnicówka nie zadziała nawet jak usiąde na przewodzie fazowymSmile
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa