Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zabezpieczenie przed zanikiem zera

56 Odpowiedzi, 54108 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

Dejw88

2014-10-21, 21:07:32
Użytkownik
Po wypięciu zera głównego różnicówka zadziała, bo prądy już nie będą wracać przewodem neutralnym tylko poprzez inne fazy, występuje więc różnica pomiędzy prądem wpływającym a wypływającym co skutkuje indukcją SEM w przekładniku różnicówki i jej wyłączeniem. Więc pomysł całkiem ciekawy Wink
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-22, 04:33:42
Użytkownik
Dejw88 proponuje najpierw zrobić mały test takiego rozwiązania zanim podejdziesz do prawdziwego pacjenta.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-10-22, 05:17:42
Użytkownik
No jest to rzecz oczywista, że najpierw bym to przetestował
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-22, 16:45:06
Top użytkownik
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%82%C4...-rele2.gif
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-22, 17:21:48
Użytkownik
tematu postu nr1. różnicówką nie załatwicie - jak mawiają w poznańskim , róbta co chceta ale uważejta co robitaSmile
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-10-22, 19:46:44
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):podłącz trzy klimy do jednej fazy i po kłopocie .
Nie zupełnie, jeżeli są jeszcze inne odbiorniki o dużej mocy podłączone z tej rozdzielni
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-22, 20:04:26
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):
Nie zupełnie, jeżeli są jeszcze inne odbiorniki o dużej mocy podłączone z tej rozdzielni
Bo jak wiadomo utrata głównego zera spowoduje spalenie wszystkich klimatyzatorów...( mam się śmiać- czy płakać)frost-ch ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-22, 20:06:52 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-10-23, 18:51:20
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):
frost-ch napisał(a):
Bo jak wiadomo utrata głównego zera spowoduje spalenie wszystkich klimatyzatorów...( mam się śmiać- czy płakać)frost-ch ?
Rób co chcesz płacz lub się śmiej ale utrata zera spowoduje pojawienie się w odbiornikach 1 f. napięcia nawet 400V szczególnie w odbiornikach o mniejszej mocy . Czy klimy się spalą czy nie tego nie wiem może ty wiesz? bo zdaje mi się ze ty klimatolog wszystko wiesz
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-10-23, 19:39:56
Zaawansowany użytkownik
Żadne 400 v na urządzeniu się nie pojawi. Jakieś cuda tu opowiadacie. Fakt faktem że nie korzystna sytuacja pojawia się na warystorach przy zaniku zera (nie zawsze). Ale ta sama sytuacja może zaistnieć przy odłaczeniu fazy i szybkim jej powrocie. Wracając do tematu to przy awarii zera w okolicach transformatora pól dzielnicy miało by uszkodzone urządzenia elektroniczne i elektryczne. Smile
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-24, 22:55:31
Użytkownik
gdy pracować będą wszystkie klimy a zero robocze się upali to układ elektryczny zmieni się w gwiazdę (punktem wspólnym będzie przewód zerowy) i po ptokach . W gniazdkach będzie nawet 400V. Oczywiście warunkiem jest nierównomierne obciążenie poszczególnych faz a o to raczej łatwo. Z drugiej strony chyba każdy widział już grzałki połączone w gwiazdę i jesli wszystkie trzy są jednakowe (moc,rezystancja) to pomiędzy mostkiem a poszczególnymi fazami jest 230V. Żadnych cudów tutaj nie ma.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-10-25, 11:32:31
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Żadne 400 v na urządzeniu się nie pojawi. Jakieś cuda tu opowiadacie. Fakt faktem że nie korzystna sytuacja pojawia się na warystorach przy zaniku zera (nie zawsze). Ale ta sama sytuacja może zaistnieć przy odłaczeniu fazy i szybkim jej powrocie. Wracając do tematu to przy awarii zera w okolicach transformatora pól dzielnicy miało by uszkodzone urządzenia elektroniczne i elektryczne. Smile
To nie cuda tylko prawo fizyki a jeżeli chodzi o awarię zera w okolicy trafo to wiedz że na taką okoliczność jest uziemiane każde ZK koniec każdej lini napowietrznej większe rozdzielnice itp. oczywiście uziemienie powinno mieć odpowiedni opór a jeżeli chodzi o gwiazdę lub trójkąt to chyba nadużywacie tej terminologi bo jeszcze nie widziałem podłączenia trzech 1f klim w gwiazdę a może trzy klimy 3 f łączysz w trójkąt , a 1f i 3f w zygzak (o ile wiesz co to oznacza)
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-10-25, 14:01:26
Zaawansowany użytkownik
To jeszcze napisz gdzie i jak na której klimie pojawią się dwie fazy. Bo ja pozostałe zero traktuje jako punkt styku trzech faz a to spowoduje za działanie natychmiastowe bezpiecznika.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-25, 17:35:22
Top użytkownik
Bo jak wiadomo utrata głównego zera spowoduje spalenie wszystkich klimatyzatorów...Uzasadnij tą teorię.Schładzalniki-klimatyzatory posiadają wtyczki.A gniazda-gniazda.Raz z lewej faza a raz z prawej.Podobnie jak lady chłodnicze i inne urządzenia elektryczne.Jeden klimatyzator u pana A odłączony zerem.U pana b Fazą.Skorzystajcie co niektórzy z form szkolenia zawodowego.Biorąc amfetaminę i pisząc bzdury na forum nie da się spalić urządzenia elektrycznego zabezpieczonego w sposób prawidłowy zgodnie z normami SEP.
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-25, 18:14:07
Użytkownik
na klimatyzacji się znacie ale o elektrotechnice to jeszcze musicie poczytać tak p.obelix jak i klimatolog , pytanie pierwsze z brzegu : przy instalacji 3-fazowej kiedy każda faza jest równomiernie obciążona jaki prąd popłynie przez N ?
  • Odpowiedz

bart7802

2014-10-25, 18:34:00
Użytkownik
podpowiadam - żaden . (I tu mamy przykład silnika trójfazowego który przecież nie ma przewodu zerowego). Upalone zero robocze zostaje w sytuacji nierównomiernego obciążenia faz "zastąpione" tzw. pływającym zerem a napięcie na odbiornikach zależy od ich mocy czyli na włączonej kuchence w której śmiga akurat kilka płyt i piekarnik napięcie w gniazdku będzie niższe niż zwykle (powiedzmy kilkadziesiąt volt) a w tej samej chwili telewizor czy laptop spali nawet 400V. I właśnie efekt "pływającego" zera wyklucza trójfazową różnicówke jako zabezpieczenie przed przerwanym przewodem N. Obiecuje że więcej w tym temacie już nie napiszę.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-10-25, 18:54:09
Zaawansowany użytkownik
bart7802 napisał(a):podpowiadam - żaden . (I tu mamy przykład silnika trójfazowego który przecież nie ma przewodu zerowego). Upalone zero robocze zostaje w sytuacji nierównomiernego obciążenia faz "zastąpione" tzw. pływającym zerem a napięcie na odbiornikach zależy od ich mocy czyli na włączonej kuchence w której śmiga akurat kilka płyt i piekarnik napięcie w gniazdku będzie niższe niż zwykle (powiedzmy kilkadziesiąt volt) a w tej samej chwili telewizor czy laptop spali nawet 400V. I właśnie efekt "pływającego" zera wyklucza trójfazową różnicówke jako zabezpieczenie przed przerwanym przewodem N. Obiecuje że więcej w tym temacie już nie napiszę.
brawo, a już straciłem wiarę że ktoś na tym forum ma jako takie pojęcie o elektryce , a reszcie w myśl zasady tego forum radzę aby zatrudnili fachowców (ELEKTRYKÓW)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-27, 20:07:09
Top użytkownik
bart7802 napisał(a):podpowiadam - żaden . (I tu mamy przykład silnika trójfazowego który przecież nie ma przewodu zerowego). Upalone zero robocze zostaje w sytuacji nierównomiernego obciążenia faz "zastąpione" tzw. pływającym zerem a napięcie na odbiornikach zależy od ich mocy czyli na włączonej kuchence w której śmiga akurat kilka płyt i piekarnik napięcie w gniazdku będzie niższe niż zwykle (powiedzmy kilkadziesiąt volt) a w tej samej chwili telewizor czy laptop spali nawet 400V. I właśnie efekt "pływającego" zera wyklucza trójfazową różnicówke jako zabezpieczenie przed przerwanym przewodem N. Obiecuje że więcej w tym temacie już nie napiszę.
Ale podłączony w gwiazdę posiada na mostku punkt zerowy.Temat dotyczy zaniku zera a nie jego słabym potencjałem.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-27, 20:57:33
Top użytkownik
bart7802 napisał(a):gdy pracować będą wszystkie klimy a zero robocze się upali to układ elektryczny zmieni się w gwiazdę (punktem wspólnym będzie przewód zerowy) i po ptokach . W gniazdkach będzie nawet 400V. Oczywiście warunkiem jest nierównomierne obciążenie poszczególnych faz a o to raczej łatwo. Z drugiej strony chyba każdy widział już grzałki połączone w gwiazdę i jesli wszystkie trzy są jednakowe (moc,rezystancja) to pomiędzy mostkiem a poszczególnymi fazami jest 230V. Żadnych cudów tutaj nie ma.
To klimy się wyłączą.Po to mają wtyczki.Nie myl pojęcia upalanego się przewodu zerowego.Bo post piewszy dotyczy ?Brakiem- utratą?Podczas upalania się zera a jego odłączeniu nagłym następuje różnica ogromna.Jeszcze nigdy w swoim doświadczeniu nie spotkałem się z przypadkiem uszkodzenia elektrycznego urządzenia pod wpływem nagłego braku zera roboczego.I chyba zakładającemu ten post o to chodziło.W wyniku słabego owszem.
  • Odpowiedz

DIGI80

2014-10-27, 21:45:02
Nowy użytkownik
Zgadzam się z tym całkowicie... Miałem podobne zdarzenie u mnie w domu. Instalacja 3f z różnicówką z podziałem gniazda, oświetlenie, 3 faza na grzałkę wymiennika i piekarnik elektryczny. Pewnego wieczora zaczeło "migać i przygasać"oświetlenie. Zmierzyłęm napięcie rosło do w jaśniejszych momentach do 265V natomiast na obwodzie grzałki-3 faza spadała do 185V. Odłączyłem zasilanie zbyt późno bo w wyniku odłączenia się zara w przyłączu splotu zasilającego do budynku, spaliła się mikrofala i panel w prysznicu( całe szczęście warystory tylko)
Logiczne jest że w takim połączeniu,w przypadku braku pewnego "zera" zastępuje je inna z pozostałych faz przechodząca przez aktualnie zasilane urządzenie. Jeśli jest to mała rezystancja ( tak jak w przypadku grzałki o dużej mocy) na pozostałych fazach pojawia się dużo większe napięcie niż nominalne.
Najlepszym sposobem ochrony takiego połączenia jest dodatkowe uziemienie takiego N, tylko należy pamiętać że może to być zrobione przed pierwszym zabezpieczeniem różnicowo-prądowym budynku. Przewód (PE) w instalacji jest to,to samo co (N) tylko odpięte z przed głównej różnicówki!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-27, 21:48:59 przez DIGI80.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-28, 18:14:10
Top użytkownik
rozważamy nagłe wypadnięcie zera czy powolną agonię jego?To dwa inne aspekty obiegów prądowych.
Pierwszy post=Mamy prosty układ:
Do rozdzielnicy głównej przychodzi zasilanie 5 przewodowe (L1, L2, L3, N, PE). W rozdzielnicy ma miejsce rozdzielenie poszczególnych faz na 3 klimatyzatory 1 fazowe. Każda z faz ma oczywiście zabezpieczenie nadprądowe.
Teraz pytanie do kolegów: czy znacie skuteczny sposób na zabezpieczenie przed utratą Głównego Zera które przychodzi do rozdzielnicy? Bo jak wiadomo utrata głównego zera spowoduje spalenie wszystkich klimatyzatorów..Bo jak wiadomo powolna utrata zera spowoduje spalenie się odbiorników.Nagła nie.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Cool
  • Odpowiedz

jack63

2014-10-28, 21:44:31
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Nagła nie.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Ble ble ble jak zwykle.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-29, 18:24:01
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
klimatolog napisał(a):Nagła nie.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Ble ble ble jak zwykle.
jack63 jak masz uczulemie co do mojej osoby to do lekarza.Czy odłączenie żelazka od instalacji trójfazowej podzielonej na obwody kuchnia-łazienka salony przez termostat który zamyka obwód zerowy zaowocuje uszkodzeniem żelazka?jack63.Jak wypadnie zero to po prostu urządzenie przestaje działać.Czytaj co ja piszę.Jeśli przewód zerowy podłączony do rozdzielnicy traci swoją impedancję może dochodzić do uszkodzenia urządzeń.Niestety w temacie zainteresowanego rożważamy wypadnięcie przewodu zerowego z rozdzielnicy.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-10-29, 19:24:39
Zaawansowany użytkownik
Przestańcie wypisywać bzdury bo to nie świadczy dobrze o waszej znajomości elektryki która bądź co bądź powinniście znać?
1) nie można połączyć 3 szt 1f klim w gwiazdę
2 ) sieć 1f to 230V
3) sieć 3F to 400V między fazowo 400V
,,brak pewnego zera zastępuje jedna z faz " otóż NIE ZASTęPUJE
resztę już pisałem a tak na zakończenie w gwiazdę można połączyć silnik lub trafo
  • Odpowiedz

Amfan

2014-10-29, 20:33:10
Top użytkownik
Kolega elektryk dokonywał ostatnio pomiarów .Testował też zabezpieczenia ,rozłączył i załączył różnicówkę spalił drukarkę bo mu styk zerowy w różnicówce się nie zapiął. Co innego jest rozłączenie obwodu poprzez wyłącznik a co innego jest utrata zera przy włączonych urządzeniach jednofazowych gdzie każde jest zasilane z oddzielnej fazy.Te urządzenia nie dostaną 400V ale dostaną na pewno więcej niż 230 V.
  • Odpowiedz

DIGI80

2014-10-29, 20:46:21
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Kolega elektryk dokonywał ostatnio pomiarów .Testował też zabezpieczenia ,rozłączył i załączył różnicówkę spalił drukarkę bo mu styk zerowy w różnicówce się nie zapiął. Co innego jest rozłączenie obwodu poprzez wyłącznik a co innego jest utrata zera przy włączonych urządzeniach jednofazowych gdzie każde jest zasilane z oddzielnej fazy.Te urządzenia nie dostaną 400V ale dostaną na pewno więcej niż 230 V.

Dokładnie tak. Może szybki szkic rozjaśni istotę.... a kto nie wierzy niech podłączy dwie żarówki szeregowo o różnych mocach międzyfazowo... Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-29, 20:49:15 przez DIGI80.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa