Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zeznania środowiskowe dotyczące chłodnictwa i klimatyzacji .

5 Odpowiedzi, 6189 Wyświetleń

TOMEK1

2014-11-03, 18:21:25
Użytkownik
Witam, mam pytanie jak wyglądają w praktyce zeznania środowiskowe i kontrole inspekcji ochrony środowiska odnośnie ochrony warstwy ozonowej.
Pytam praktyków nie teoretyków, jak wyglądają w praktyce takie kontrole? Kary etc.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-11-06, 01:52:43
Moderator
1 Sprawdzają uprawnienia na czynniki chłodnicze i chętnie na wszystko co masz (elektryczne, gazowe, cieplne...)
2. Sprawdzają np. czy były wysyłane raporty odnośnie HCFC
3 pytają jakie masz obecnie czynniki i gdzie schowałeś HCFC (biorą czasem pod włos)
4 sprawdzają wyposażenie do odzysku - Ty robisz listę a oni to później na żywo weryfikują.
5 sprawdzają czy oddajesz makulaturę, złom i inne duperele które zostają po wykonywanych naprawach (np sprężarka - co się z nią stało po wymianie?)
6. Straszą absurdalnie wysokimi karami, ale później dają 2-4 tygodnie na sprostowanie niedociągnięć.

Trzeba być na bieżąco z przepisami i tabelkami, sprawozdaniami do marszałka. Plus jest taki, że to też są ludzie, często na wszystkim się dobrze nie znają i w granicach rozsądku można się dogadać, coś podpytać, udać wielce zaskoczonego.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-11-07, 20:41:16
Top użytkownik
Shitashii.Czy Ci panowie od Starosty mają uprawnienia do np .weryfikacji uprawnień ?Oni nie potrafią nawet przeliczyć ciśnienia z Bar na PSI.Czy ktoś kto nie posiada uprawnień dozorowych SEP ma mnie prawo skontrolować.Jedynie inspekcja budowlana.A ci panowie zez starostwa jak im zgłosiisz wyciek czynnika kontrolowanego to nie wiedzą co z tym problemem począć.Ale naszczęście jesteśmy przed wyborami.I trzęsących się dziadków zastąpimy kolejnymi dziadkami którzy będą pobierali pieniądze za nic.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-11-07, 21:59:04
Moderator
1. A po co mają przeliczać bary na psi jeśli u nas są bary? Wymyślasz problem.
2. Tomek1 pyta o IOŚ a nie o dziadków ze starostwa.
3. Ktoś kto nie ma uprawnień D może Cię sprawdzić. Nie trzeba mieć zawału żeby być kardiologiem.
4. Co do polityki to motłoch znów wybierze tych samych z po pis sld psl. Miarą głupoty wg. kogoś tam, jest to, że robi się tę samą czynność wielokrotnie a oczekuje się innych rezultatów.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-11-08, 18:33:14
Użytkownik
Koledzy, interesuje mnie info na temat praktycznej odpowiedzialności firmy (jak moja ). Jak załatwiacie sprawy obciążeń śeodowiskowych z firmami które serwisujecie.jakie praktycznie są wymagania IOś . Kto płacui za emisję . nadmieniam że jestem absolwentem (wydziału INZYNIERII L
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa