Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Obliczenie powierzchni chłodnicy

6 Odpowiedzi, 6477 Wyświetleń

Pajda

2014-11-09, 18:40:20
Nowy użytkownik
Hej, ostatnio byłem u człowieka który chce zbudować chłodnię. No i posiada dwie chłodnice bez tabliczek znamionowych. Jakiś (no name). Chłodnice są już dosyć wiekowe wentylatory są przed chłodnicą. Mimo wszystko są w super stanie. Ale do rzeczy jak obliczyć powierzchnię wymiany tych chłodnic w celu określenia ich wydajności. Bo ja rozumiem to tak: całkowita powierzchnia lameli (wysokość x szerokość x ilość tych lameli) razy dwa bo powietrze opływa z dwóch stron lamele. Jaki udział w powierzchni biorą rurki miedziane ? Proszę poprawcie mnie jeśli się mylę. Wujek google nic nie pomógł. Z resztą sobie już poradzę.
  • Odpowiedz

rabix

2014-11-10, 12:38:07
Użytkownik
Powierzchnią wymiany ciepła w tym przypadku jest pole powierzchni rurek miedzianych a nie lameli. Lamele służą tylko do zintensyfikowania procesu wymiany ciepła pomiędzy płynami.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-11-13, 20:13:31
Top użytkownik
rabix czyli lamelki to gadzet reklamowy?Podobnie jak radiatory procesora w Twoim komputerze?.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Pajda

2014-11-13, 22:48:58
Nowy użytkownik
Jakoś ta teoria obliczenia powierzchni rur mni nie przekonała. Jak tak sobie liczę na sucho to albo mam za dużo albo za mało w stosunku do tego co podają katalogi. Może ktoś coś doda jeszcze do tematu.
  • Odpowiedz

ARGUS

2014-11-14, 09:23:57
Użytkownik
Jeżeli masz 2-3 dni czasu i chęci to mogę podesłać ci materiały na maila, łacznie z rowiązanymi zadaniami dotyczacymi twojego problemu (w tym przypadku są to chłodnice wodne).No i podstawową sprawą jest dobry kalkulator przy obliczeniach. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-11-16, 22:24:50
Zaawansowany użytkownik
Pajda napisał(a):Jakoś ta teoria obliczenia powierzchni rur mni nie przekonała. Jak tak sobie liczę na sucho to albo mam za dużo albo za mało w stosunku do tego co podają katalogi. Może ktoś coś doda jeszcze do tematu.
pole powierzchni lamel plus ilość przepływu powietrza plus delta T to tak w dużym uproszczeniu najlepiej poszukać w katalogu najbardziej zbliżonej w budowie do tej Cool
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa