Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kroki serwisowe

8 Odpowiedzi, 5896 Wyświetleń

młody01

2014-11-18, 20:00:27
Nowy użytkownik
Dzień dobry Panowie,
zwracam się z problemem i prośbą o poradę, otóż mam oprowadzić nową firmę podczas przeglądu klimatyzacji i wentylacji, oraz podpisać dokumenty. Wiem jakie czynności trzeba wykonać przy przeglądzie klimatyzacji, ale z przeglądem wentylacji przed zimą mam kontakt po raz pierwszy, są to centrale z chłodnicą freonową (wymienniki i kompresor na zewnątrz na gaz R407) i nagrzewnicą wodną z obiegu CO.
Chciałem zapytać na co muszę zwrócić uwagę (czy muszą coś przestawić na sterowniku centrali, czy są one automatyczne lato/zima) i o co pytać serwis , żeby było prawidłowo zabezpieczone przed mrozami, co powinni sprawdzić / przestawić . Ciepła woda płynie przez zawór trój drogowy cały czas. Czy powinni symulować minusową temperaturę na czujniku temperatury dolotowej żeby sprawdzić działanie zabezpieczeń i wyłączenie centrali przy zamarzaniu nagrzewnicy.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-11-18, 20:16:05
Top użytkownik
Czy forumowicze mają na imię Iskariota.Aby się sprzedawali?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Amfan

2014-11-18, 21:33:53
Top użytkownik
Powinna być dokumentacja techniczno-ruchowa, opis pracy instalacji ,opis prawidłowej eksploatacji użytkowania i wytyczne serwisowania.Jeśli tego nie ma to zakres przeglądu powinien być określony w umowie .Jeśli tego nie ma to wolna ameryka.
  • Odpowiedz

młody01

2014-11-19, 09:31:54
Nowy użytkownik
Powinna być ... w naszym kraju powinno być wiele rzeczy, ale niema.
Klimatolog - nie rozumie o co Ci chodzi, nie pytam jak to zrobić, tylko na co zwrócić uwagę odnośnie zabezpieczenia urządzenia przed zimą, co powinni sprawdzić / przestawić, jak zimą coś zamarznie, firma powie, że to i to się zepsuło i dlatego zamarzło, ale podczas serwisu oczywiście działało.
W umowie serwisowej jest wypisane co jest zakresem, i np: dezynfekcja wymiennika, sprawdzenie połączeń przewodów, czy wymiana filtrów jest dla mnie zrozumiała, natomiast sprawdzenie działania automatyki czy regulacja nastaw brzmi tajemniczo i trudno określić co jest w zakresie.
  • Odpowiedz

młody01

2014-11-19, 09:49:58
Nowy użytkownik
zrobiłem zdjęcie sterownika dla ułatwienia
  • Odpowiedz

ON/OFF

2014-11-19, 11:11:11
Użytkownik
Skoro masz umowę serwisową z wymienionymi punktami to w czasie obchodu zapytaj firmę; co w ramach danego punktu zazwyczaj robią lub co proponują w odniesieniu do Twojego, konkretnego systemu bo różne firmy różnie do tego podchodzą a Ty nie chcesz żeby było robione "na odp.....l".
  • Odpowiedz

młody01

2014-11-20, 13:03:05
Nowy użytkownik
tylu tu serwisantów i brak odpowiedzi na pytanie:
1. Czy serwis powinien symulować minusową temperaturę w centrali żeby sprawdzić działanie zabezpieczeń ?
2. Czy trzeba coś przestawiać w sterowniku UCS 12, z trybu lato/zima
  • Odpowiedz

Amfan

2014-11-20, 15:02:27
Top użytkownik
młody01 napisał(a):tylu tu serwisantów i brak odpowiedzi na pytanie:
1. Czy serwis powinien symulować minusową temperaturę w centrali żeby sprawdzić działanie zabezpieczeń ?
2. Czy trzeba coś przestawiać w sterowniku UCS 12, z trybu lato/zima

Odp.
1.Serwis powinien sprawdzić automatykę sterującą i zabezpieczającą .Działanie zabezpieczenia zamrożenia to tylko jeden z elementów symulacji awarii . Można jeszcze zasymulować zanik zasilania, brak fazy, brudny filtr,awaria wentylatora ,pożar, przegrzanie grzałek,awaria nawilżacza .
2. jeśli jest tryb lato/ zima to trzeba. Jest inny scenariusz pracy urządzenia-dotyczy to wykorzystania wymiennika , nagrzewnicy i chłodnicy. W zimie może pomijać chłodnicę zupełnie .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa