Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym

15 Odpowiedzi, 15738 Wyświetleń

zax84

2015-01-20, 19:53:43
Gość
Witam, jestem w trakcie budowy domu i ostatnio dowiedziałem się od znajomego, że ma do sprzedania w dobrych pieniądzach klimatyzator kanałowy fujitsu ok 14kW. Zastanawiam się czy może by go nie kupić i zrobić z niego systemu ogrzewania domu (ogrzewanie nadmuchowe).
Mój dom to parter + poddasze użytkowe (dom ma 120m2 pow. użytkowej, całkowitej natomiast ok 180m2).
Czy jest w ogóle sens w to sie bawić?
czy koszty ogrzewania będą wysokie? ile taki klimatyzator na grzaniu może w skali miesiąca zużyć energii?
Czy ktoś już wykorzystywał klimatyzator kanałowy inwerterowy jako źródło grzania?
Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • Odpowiedz

miezala5

2015-01-20, 20:45:57
Top użytkownik
To zależy za ile kolega chce sprzedać urządzenie!W jakim urzadzenie jest stanie itp.
Jestem zdania że jako dodatkowe źródło ogrzewania jest warte zachodu!
W okresach przejsciowych wrzesień-grudzien i jak widać nasze zimy ostatnie kiedy na dworze jest do +5C niczym taniej nie ogrzejesz domu bo współczynnik wydajności na 1kW pobranej energii jest b.wysoki w granicach 3-4!
Pozatym w sezonie letnim bedziesz miał klime!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

barbie

2015-01-20, 21:29:02
Top użytkownik
Augustów ? ,Zielona Góra ? .
  • Odpowiedz

asake.as

2015-01-21, 07:29:54
Nowy użytkownik
klimatyzator nowy, nie zakładany. wartość katalogowa 21tyś zł, zakup za 10 tyś zł. okolice częstochowy
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-21, 09:15:58
Top użytkownik
Osobiście uważam że w tej cenie (10K) możesz kupić innej firmy nowy z gwarancją 2, 3, a nawet 5 letnią.
Klimatyzacja, a w zasadzie jej koszt to połowa sukcesu, drugą połowę będziesz musiał przeznaczyć na kanały ich rozprowadzenie, wykonanie instalacji wraz z montażem klimatyzatora.
Następną sprawą jest dobranie urządzenia 14kW wydaje się z deka lekką przesadą.
Uważam że idziesz w dobrym kierunku.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

asake.as

2015-01-21, 13:30:54
Nowy użytkownik
ogólnie jestem na etapie budowy domu, zastanawiałem sie nad pompą ciepła pow-woda lub ogrzewaniem ekogroszkiem. Mój znajomy zaproponował ten klimatyzator, klima jest z gwarancją, nie była montowana, on miał ją gdzieś montować ale klient przepadł i tak zastanawiam się czy nie byłoby to dobre rozwiązanie na dom.
to co miałbym wydać na podłogówkę poszło by na kanały, miałbym ciepło zima i chłodno latem. tylko kwestia ilości zużytego prądu przez taki sprzęt. Jak to się przelicza i czy w ogóle da się to poprzeliczać ile bedzie to ustrojstwo potrzebowało prądu.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-01-21, 16:51:00
Top użytkownik
Ja na twoim miejscu bym nie rezygnował z ogrzewania tradycyjnego na paliwo stałe dlatego ,że są piece , w których możesz palić paliwem podstawowym i np.drewnem ścinkami itp . W przypadku pompy uzależniasz się od prądu ,a nic nie wskazuje by energia była tańsza w najbliższym czasie . Podłogowe ogrzewanie ma wiele zalet ,jest to ogrzewanie niskotemperaturowe. O znacznie większym komforcie .
  • Odpowiedz

MarioO

2015-01-21, 17:19:20
Zaawansowany użytkownik
Główne ogrzewane na paliwo stałe i dodatkowe pompa ciepła powietrze-woda .Zimy lipne więc głównie pompą ciepła ogarniesz . Kanałówkę będzie słychać do tego nie podgrzeje Tobie wody bieżącej a to dodatkowy koszt
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-21, 19:39:54
Top użytkownik
asake.as napisał(a):ogólnie jestem na etapie budowy domu, zastanawiałem sie nad pompą ciepła pow-woda lub ogrzewaniem ekogroszkiem.
Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu.
  • Odpowiedz

Teddy-Klim

2015-01-21, 21:51:14
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):
asake.as napisał(a):ogólnie jestem na etapie budowy domu, zastanawiałem sie nad pompą ciepła pow-woda lub ogrzewaniem ekogroszkiem.
Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu.

ekogroszkiem to grzej u siebie . Wiesz jak działa pompa ciepła ?
  • Odpowiedz

joker

2015-01-21, 22:27:49
Zaawansowany użytkownik
Węgiel sprzedają rządy mało ogarniętych intelektualnie państw.Między innymi rządy polski Gierek- Tusk rozdawając na lewo i prawo nasze złoża energii wyczerpalnej.Potencjalny Polak utrzymuje nie mało zarabiającego górnika pracującego w przemyśle który od Gierka aż po te czasy obniżają nasze PKB. I żłoża strategiczne energii.Ropa kiedyś się skończy.W obecnych czasach walutą jest złoto.W przyszłości będzie to węgiel którego nam zabraknie.Dobrze że tego nie dożyję.Które jeszcze z pańśtw dofinansowuje górników polskich?Czy dla Polaka nie jest obelgą czytanie miejscowości w języku niemieckim na polskich drogach?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

jack63

2015-01-22, 06:49:45
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu.
Teddy-Klim napisał(a):ekogroszkiem to grzej u siebie .  Wiesz jak działa pompa ciepła ?
DBKlima. Wychodzi na to, że musisz się wrócić do szkoły. Big Grin Dobre, choć w sumie żałosne.

Teddy-Klim. A Ty na pewno wiesz jak ta pompa działa?
  • Odpowiedz

barbie

2015-01-22, 07:04:05
Top użytkownik
Leszek przeczytaj ze zrozumieniem jakie bylo pytanie .
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-01-22, 18:50:35
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
DBKlima napisał(a):Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu.
Teddy-Klim napisał(a):ekogroszkiem to grzej u siebie .  Wiesz jak działa pompa ciepła ?
Wychodzi na to, że musisz się wrócić do szkoły. Big Grin Dobre, choć w sumie żałosne.
jack63 Po pierwsze wydaje mi się żałosne stwierdzenie by można było używać w naszym klimacie jako jedynego źródła ogrzewania domu klimatyzacji (kanałowej) i twierdzić iż będzie tańsze od ogrzewania konwencjonalnego.
Zripostuję tym samym "Dobre, choć w sumie żałosne. Big Grin "

Teddy-Klim napisał(a):Wiesz jak działa pompa ciepła ?
Nie :lol: Big Grin poproszę o wytłumaczenie może dzięki poradom experta w tej dziedzinie uzupełnię braki Tongue
Następnie proszę o przeliczenie kosztów między ceną zakupu pompy ciepła z montażem jej konserwacji oraz kosztów związanych ze zużyciem energii, a piecem ekogroszek bym zrewidował poglądy jakie mi wpajano na uczelni. Jeśli na 5 lat wyjdzie taniej pompa to za punkt honoru postawię sobie zrewidować moje poglądy
  • Odpowiedz

jack63

2015-01-23, 11:22:21
Zaawansowany użytkownik
DBKlima. Żałosne było wysyłanie Cię do szkoły, bo to Teddy-Klim powinien się do niej udać.
Natomiast nie wiem czy ogrzewanie klimatyzatorem będzie tańsze czy droższe od "konwencjonalnego", bo to określenie jest tak ogólne i pojemne, iż można z niego wysnuć dowolne wnioski. Konwencjonalne czyli jakie???
Prąd, gaz, węgiel, drewno ? Kaloryfery, podłogówka czy może kominek i DGP ???
Porównanie logicznie nie możliwe do rozstrzygnięcia, bo z jednaj strony mamy konkret a z drugiej ogół.
Poza tym samo pojecie tańsze droższe jest też bardzo względne. Raz że nie wiadomo czy uwzględnia się koszty inwestycyjne a dwa jakie są warunki inwestycji i użytkowania. Np. brak możliwości użycia gazu.
W kwestii jedynego źródła ciepła. Był co najmniej jeden przypadek zastosowania przerobionego klimatyzatora do ogrzewania domu. Nawet tu opisywany, jeśli pamiętam.
Także takie dyskusje bez konkretów uważam za ... lanie wody.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa