Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg.

12 Odpowiedzi, 12623 Wyświetleń

adamCH

2015-03-31, 17:04:09
Nowy użytkownik
Witam

Mam do zaprojektowania chłodnię prowiantową w którym dany jest jednostopniowy obieg chłodniczy(1 skraplacz) przegrzany z wymiennikiem regeneracyjnym, pracujący z czynnikiem R134a. Muszę dobrać sprężarkę oraz skraplacz. Problemem jest narysowanie przemian termodynamicznych realizowanych w obiegu a co za tym idzie nie policzę wydajności objętościowej sprężarki i skraplacza. Oto parametry założone dla obiegu

Temperatura parowania : -25 C
Temperatura skraplania : 40 C
Przegrzew : 5 K
Dochłodzenie : 10 K

Do tematu załączam zdjęcia wykresu. Wiem jak wyznaczyć przegrzew na wykresie ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z przemianą izobaryczną 0 stopni i dla czego punkt A jest rzutowany w dół.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-03-31, 17:18:03 przez adamCH.)
  • Odpowiedz

lajne

2015-04-01, 13:01:37
Nowy użytkownik
adamCH napisał(a):Wiem jak wyznaczyć przegrzew na wykresie ale nie bardzo rozumiem o co chodzi  z przemianą izobaryczną 0 stopni i dla czego punkt A jest rzutowany w dół.

strata ciśnienia na przewodzie ssącym

nie wiem czy to rysunek Twojego autorstwa, ale wydaje mi się, że p=0 to zaznaczenie q0 dla opcji z wymiennikiem reg i qo bez wymiennika reg.

Wygląda jak typowe zdanie z politechniki Smile mogę pomóc ale brakuje Ci danych.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-04, 09:13:10
Nowy użytkownik
Witam. Udało mi się narysować wykres i wykonać pewne obliczenia. Jednak nie mam pewności czy to jest dobrze. Proszę o pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-08, 21:17:16 przez adamCH.)
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-04, 18:33:41
Nowy użytkownik
adamCH napisał(a):Witam. Udało mi się narysować wykres i wykonać pewne obliczenia. Jednak nie mam pewności czy to jest dobrze. Proszę o pomoc
Ktokolwiek może spojrzeć na ten wykres?
  • Odpowiedz

crocens

2015-04-05, 05:09:28
Top użytkownik
Hm... należałoby zacząć od narysowania schematu instalacji, bo ten wykres który narysowałeś nie wygląda na wykres z typowym regeneracyjnym wymiennikiem ciepła a raczej na układ w którym oprócz jakiejś mroźni na -10 stC jest jeszcze chłodnia na +10stC. Ew układ który dochładza ciecz poprzez wymiennik z zaworem rozprężnym i regulacją ciśnienia w wymienniku.

To się po prostu kupy nie trzyma.

Aby zacząć cos rysować zacznij od narysowania układu chłodniczego, na jego podstawie narysuj wykres log(p)-h i zaczniemy liczyć...

PS.
Nawet gdyby uznać rysunek za poprawny to obliczenia są złe Big Grin
.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-06, 15:25:57
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):Hm... należałoby zacząć od narysowania schematu instalacji, bo ten wykres który narysowałeś nie wygląda na wykres z typowym regeneracyjnym wymiennikiem ciepła a raczej na układ w którym oprócz jakiejś mroźni na -10 stC jest jeszcze chłodnia na +10stC. Ew układ który dochładza ciecz poprzez wymiennik z zaworem rozprężnym i regulacją ciśnienia w wymienniku.

To się po prostu kupy nie trzyma.

Aby zacząć cos rysować zacznij od narysowania układu chłodniczego, na jego podstawie narysuj wykres log(p)-h i zaczniemy liczyć...

PS.
Nawet gdyby uznać rysunek za poprawny to obliczenia są złe Big Grin

Instalację już mam gotową. Mogę liczyć na pomoc z wyrysowaniem wykresu termodynamicznego?
  • Odpowiedz

crocens

2015-04-06, 18:43:15
Top użytkownik
Tak, ale rozrysuj instalację Smile
.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-07, 16:53:26
Nowy użytkownik
Witam

Wstępnie instalacja będzie wyglądać tak jak w załączniku. Proszę tylko o pomoc rozrysowania przemian termodynamicznych dla R134a. Bawiłesm sie programem coolpack, solkane ale jakoś te przemiany nie wychodziły tak jak trzeba. Wiem o co chodzi z punktami (2,3,4,6,5,7) ale nie mogę zrozumieć dla czego i poco są punkty (3,10,1) tutaj mówię wykresie który znajduję się powyżej. W zadaniu mam dobrać skraplacz i sprężarkę. Z obliczeniami sobie poradzę mam tylko problemy z wyznaczeniem niektórych wartości entalpii.

W układzie ma pracować tylko jedna sprężarka, druga jest na stand-by. Z bilansu sprężarkowego wychodzi mi moc 5kW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-08, 21:17:37 przez adamCH.)
  • Odpowiedz

Haurox91

2015-04-07, 17:31:52
Użytkownik
Jakaś legenda do tych zaworów bo na rysunku wszystkie wygladają jak odcinające. Jest troche błędow począwszy od chłodzenia skraplacza po brak zaworów stałego parowania w komorach plusowych.
  • Odpowiedz

crocens

2015-04-07, 19:56:30
Top użytkownik
Narysuj sobie standardowy układ chłodniczy na wykresie log(p)-h,
następnie zastanów się co się dzieje z ciśnienieniami i temperaturami w wymienniku regeneracyjnym (bo na pewno nie to co narysowałeś Smile ). ja odpowiesz na pytanie czy i jak zmienia się ciśnienie i czy i jak zmienia się temperatura to wtedy z tymi odpowiedziami lekko zmodyfikuj wykres Smile
.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-08, 19:02:02
Nowy użytkownik
Tak jak na załączonym schemacie ja to rozumiem następująco:

W punkcie 3 czynnik trafia do wymiennika regeneracyjnego i tam pod stałym ciśnieniem obniża swoją temperaturę. Dochładza się za pomocą pary czynnika na przewodzie ssawnym 1' do 1.. Wartość 3 i 4 musi być taka sama jak w 1' i 1.

Ale po co wyznaczać dla 0 stopni. Czy to jest dla czynnika który trafi do parownika komór dodatnich ?
  • Odpowiedz

joker

2015-04-10, 20:31:33
Zaawansowany użytkownik
adamCH napisał(a):Tak jak na załączonym schemacie ja to rozumiem następująco:

W punkcie 3 czynnik trafia do wymiennika regeneracyjnego i tam pod stałym ciśnieniem obniża swoją temperaturę. Dochładza się za pomocą pary czynnika na przewodzie ssawnym 1' do 1.. Wartość 3 i 4 musi być taka sama jak w 1' i 1.

Ale po co wyznaczać dla 0 stopni. Czy to jest dla czynnika który trafi do parownika komór dodatnich ?
W układach chłodniczych nie ma stałego ciśnienia .Owe zależy od obciążenia układu.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa