Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego

9 Odpowiedzi, 6830 Wyświetleń

Rutus

2015-04-18, 23:36:09
Gość
Witam,
Mieszkam w domu jednorodzinnym i prowadzę działalność gospodarczą . Jest to hodowla krewetek akwariowych .
Na pietrze (budynek jednopiętrowy) mam pomieszczenie hodowlane .
Temperatury w tym pomieszczeniu w lato potrafią być bardzo wysokie . A krewetki powinny mieć stałą temperaturę wody . Temperatura wody optymalna dla tych stworzeń to okolo 22-23 stopnie max .
W lato temperatura wody w roku 2014 potrafiła skoczyć do 30 stopni ,no a wiadomo w pomieszczeniu sporo większa .
Podjąłem decyzje o założeniu klimatyzacji w tym pomieszczeniu .
Pomieszczenie ma około 14m2 .
3 okna oraz duże drzwi z wyjściem na balkon .
Przyszedłem z poradą jaki klimatyzator wybrać . Nie ukrywam że musi być to niestety opcja budżetowa ,ponieważ działalność dopiero raczkuje .
Miejsce na zawieszenie ewentualnego splita oczywiście się znajdzie .
Interesują mnie również klimatyzatory używane .
Powiedzcie mi czy opłaca się kupić używany klimatyzator ? Może jednak polecacie jakiś nowy budżetowy klimatyzator który spełni wymogi utrzymania temperatury w pomieszczeniu na okolo 20 stopni ?
  • Odpowiedz

coolmaker1

2015-04-19, 04:27:47
Zaawansowany użytkownik
Witam. Do ceny za używany klimatyzator należy doliczyć koszty przeglądu ,ewentualnego napełnienia czynnikiem, doprowadzeniu do prawidłowego stanu ,oczyszczeniu-umyciu wymienników itp około 200-300 zł.Tak więc skłaniał bym się do zakupu nowego ,budżetowego, z gwarancją. Co do nazwy producenta to już mniej ważne.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-04-19, 07:56:02
Top użytkownik
Klimatyzator trzeba dobrze przewymiarować bo bedzie obrabiał wilgotne powietrze!
Założyłem kiedys klime w salonie z duzym akwarium!Lało sie z niego konkretnie az bylem zaskoczony!
Uzywek nie polecam bo za 2,5tys pln mozna kupic przyzwoite urzadzenie!
Przy tych zyskach ciepla z przeszklenia (trzeba zmierzyc powierzchnie szyb i ustalic położenie wzgledem stron swiata i pomnozyc w zaleznosci od strony swaita m2 x watty) nie wiem czy 3,5 kW bedzie wystarczajace?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

Amfan

2015-04-19, 14:10:34
Top użytkownik
No właśnie 30 C to raczej od słońca .Proponuje trochę zacienić okna żeby akwaria były mniej wyeksponowane na słońce no i klima.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-04-20, 11:44:03
Top użytkownik
Mam krewetkaria (łącznie 230L) pomieszczenie 24m2 klimatyzator 3,5kW .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Amfan

2015-04-21, 19:23:50
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):Mam krewetkaria (łącznie 230L) pomieszczenie 24m2 klimatyzator 3,5kW .
Te krewetki to na handel bo ja lubie jeść te robale. Chętnie bym se takie akwarium sprawił i co tydzień z kotem byśmy troche odławiali
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-04-27, 07:05:57
Top użytkownik
Tymi krewetkami nie da się najeść są za małe, a 1kg wyszedł by za drogo.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-04-27, 14:37:44
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):Tymi krewetkami nie da się najeść są za małe, a 1kg wyszedł by za drogo.

Znaczy się dużo ości
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-04-29, 06:46:51
Top użytkownik
taaa Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa