Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Passat B5 - oszustwo ?

8 Odpowiedzi, 15384 Wyświetleń

MZiobro

2011-07-02, 11:40:16
Nowy użytkownik
witam
Byłem na przeglądzie/nabiciu klimatyzacji - auto VW Passat B5 99r climatronic, pojechałem na tą usługę gdyż ostatni raz byłem 2 lata temu więc czas na sprawdzenie - dodam że klima działała , nie było z nią żadnych problemów, po wykonaniu usługi kazali mi dopłacić 80zł po ponoć brakowało gazu - powiedzieli ze bylo 150g a powinno byc 725g, dwa mieli wymienić olej a chyba nic nowego nie wpuścili..nie wiem co mam myśleć i czy wogóle usluga zostala wykonana poprawnie
Urządzenie TEXA Konfort 610
wydruk:
FAZA RECYKLINGU
g.150ref.
poj.---lej

FAZA PRÓŻNI
min.29
mB.1

FAZA WTRYSKU OLEJU
poj.---

FAZA WTRYSKU UV
poj.5

FAZA NAPEŁNIANIA
g.725 ref.
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-07-02, 13:25:43
Użytkownik
Czyli, ile w sumie zapłaciłeś za usługę? I jak to mieli zmienić olej, kto im kazał?
  • Odpowiedz

MZiobro

2011-07-04, 12:17:48
Nowy użytkownik
zapłaciłem 200zł, nie znam się na tym stąd pytania - oleju nie zmienia się / sprawdza stanu co rok czy dwa? co można wywnioskować z tego wydruku jaki pokazałem ?
  • Odpowiedz

KLIMAKOM

2011-07-04, 13:58:48
Użytkownik
Wynika z tego, że miałeś w ukłądzie 150 g czynnika, po zrobieniu próżni napełniono układ nominalną ilością czynnika i wpuszczono 5 ml barwnika UV. Olej uzupełnia się tylko przy wymianie któregoś z elementów układu, lub gdy jest pewność, że przy powstaniu nieszczelności olej uciekł razem z czynnikiem. Ja tu żadnych przekrętów nie widzę.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-07-04, 13:59:23
Top użytkownik
Oleju w klimatyzacji auta się nie wymienia.Miałeś 150 g czynnika w układzie.Dopełniono Ci do 725 g oraz dodano kontrast 5 ml .Jest podejrzenie że masz nieszczelny układ-stąd kontrast.Jeżeli maszyna nie wyciągłza z czynnikiem nic oleju więc i nic cin nie dodano
  • Odpowiedz

przemex

2015-04-28, 12:47:27
Nowy użytkownik
Ja mam pytanie w sumie podobne nie chcę nowego wątku otwierać aby nie zaśmiecać, miałem robioną klimę na tym samy urządzeniu ale na wydruku kontrolnym u mnie było napisane

FAZA WTRYSKU OLEJU
poj. 10

co to oznacza że u mnie podczas ponownego napełniania klimy wtłoczono też 10 ml oleju do układu ? (miałem spuszczany czynnik i ponowne napełnienie klimy)
  • Odpowiedz

obser

2015-04-29, 09:38:15
Top użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Oleju w klimatyzacji auta się nie wymienia.Miałeś 150 g czynnika w układzie.Dopełniono Ci do 725 g oraz dodano kontrast 5 ml .Jest podejrzenie że masz nieszczelny układ-stąd kontrast.Jeżeli maszyna nie wyciągłza z czynnikiem nic oleju więc i nic cin nie dodano

A na wydruku w fazie recyklingu nie masz nic odciągniętego oleju?Program w Texie z automatu dodaje przy każdej operacji 10 g oleju i 5 g UV, jak ktoś tego nie wyzeruje to zawsze wtłoczy ilość odzyskaną i 5 g oleju i 5g UV (bo od ilości oleju odejmuje automat ilość UV).Nie wiem kto to wymyślił i dlaczego,ale tak jest.Jak się coś dzieje i trzeba kilka razy puścić program i nie wyzeruje się oleju i UV, to za każdym razem będzie to wtłaczał.
  • Odpowiedz

Whisky

2015-04-29, 11:40:29
Top użytkownik
Zobacz datę bo kolega 'przemex' odświeżył 4letni temat.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa