Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

montaż LG 3,5kW E12EM Warszawa

12 Odpowiedzi, 8184 Wyświetleń

kawier

2015-05-19, 12:27:48
Nowy użytkownik
Witam serdecznie,

w telegraficznym skrócie: poszukuję kogoś, kto w ramach "fuchy" pomógłby mi uruchomić splita LG 3,5kW E12EM. Miejsce: Warszawa, praga-półnosc (okolice CH Wileńska).

Obecnie sytuacja wygląda tak, że posiadam splita Samsunga AQV09ABBN, który się popsół. Brak komunikacji między jednostką zewnętrzną a wewnętrzną. Prawdopodobnie padnięta płyta główna. Najbardziej irytujące jest to, że klima przepracowała może 100 godzin w ciągu 2 lat. Oczywiście usterka wyszła po miesiącu po zakończeniu gwarancji. Płyta główna kosztuje jakieś 1500zł i nikt nie da mi gwarancji, że to na 100% jest właśnie to.

Postanowiłem, że kupię LG 3,5kW E12EM. Znalazłem go za 1700zł. Cała brudna robota jest już wykonana, paskudny przewiert w zbrojonym żelbecie itd. Dzwoniłem do LG, powiedzieli, że nie powinno być najmniejszego problemu z wykorzystaniem istniejącej instalacji (miedź, przewody, skropliny). Wszystkie średnice się zgadzają. Nawet uchwyt montażowy do jednostki zewnętrznej pasuje jak ulał. Przewód komunikacyjny między jednostką zewnętrzną a wewnętrzną jest 5 żyłowy więc też pasuje.

Cały montaż sprowadza się do uruchomienia nowego zestawu w miejscu starego. Jestem w stanie bez problemu zdemontować starą jednostkę i "fizycznie" zamontować nową jednostkę zew. i wew. Pozostaje kwestia podłączenia instalacji freonowej. Nie mam pompy próżniowej.

Czy znalazłaby się jakaś dobra dusza z Warszawy, która pomogłaby mi w uruchomieniu? Oczywiście w ramach fuchy. Jestem bardzo elastyczny jeśli chodzi o godziny. Może być wcześnie rano, w południe lub wieczorem albo w nocy. Dostosuję się.

Dostęp do jednostki zewnętrznej jest wręcz książkowy. Nie potrzeba nawet drabiny. Bardzo wygodne wyjście na dach, jednostka zewnętrzna wisi w poziomie "bioder".

Jeśli ktoś byłby zainteresowany chętnie oddam za darmo obecnego Samsunga (o ile to w ogóle ma jakąkolwiek wartość). Zarówno jednostka zew. jak i wew. przepracowały maksymalnie 100 godzin, wyglądają jak nowe.

Pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o PW lub o pisanie pod postem.

Robert
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-19, 12:55:33
Zaawansowany użytkownik
Było dołożyć i kupić chińskiego Sinclair'a lub Gree na wieki wieków amen.Jak kupiłeś tego LG bez montażu to gwarancji nie masz a już na pewno jak ci to zrobi ktoś w ramach fuchy Samsung to też Twoja robota i fucha majstra po godzinach?
  • Odpowiedz

kawier

2015-05-19, 13:02:53
Nowy użytkownik
Kumpel z pracy ma Sinclara już po 2 serwisach, także to różnie bywa.
Gwarancje do LG będę tak czy owak miał.
Samsunga zakładała jedna z większych firm z Warszawy. Nie żadna fucha. Za klimę i montaż wywaliłem blisko 5k. 2 dni u mnie siedzieli niszcząc przy okazji głowicę od wiertnicy.

Dziękuję za rady. Jeśli możesz konkretnie pomóc - proszę o PW lub post.

Pozdrawiam,
Robert
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-19, 13:32:04
Zaawansowany użytkownik
W ramach riposty w wirtualnym świecie napisać na forum można co komu pasuje.Bo nikt tego nie sprawdzi.Moja rada oddaj lg upewnij się że to płytka kup i już masz 200zł Do tego kasa z fuchy i na ścianie nowy klimatyzator skoro ma 100 h przelatane

"Gwarancje do LG będę tak czy owak miał." Mógłbyś się troszkę rozpisać bo jestem ciekaw
  • Odpowiedz

kawier

2015-05-19, 13:46:38
Nowy użytkownik
> W ramach riposty w wirtualnym świecie napisać na forum można co komu pasuje.Bo nikt tego nie sprawdzi.

To prawda, ale nie rozumiem w jakim kontekście to piszesz.

>Moja rada oddaj lg upewnij się że to płytka kup i już masz 200zł

Jak mam się upewnić, że to płytka? Był u mnie serwisant z Samsunga. Posprawdzał co mógł i powiedział "na 90% to płyta, ale gwarancji 100% nie dam a zwrotów nie ma, mogę Panu zamówić, ale wyłącznie na Pana odpowiedzialność". A co jeśli wywalę 1500zł na płytę główną i trafię w te 10%? Obdzwoniłem kupę serwisów w Warszawie z pytaniem czy ktoś mógłby wypożyczyć płytę do tego modelu. Nikt nie miał. Jeśli masz pożyczyć płytę do tego modelu na dosłownie godzinę, to pisz.

>"Gwarancje do LG będę tak czy owak miał." Mógłbyś się troszkę rozpisać bo jestem ciekaw

Nie mogę. Obiecałem dyskrecję.

Robi się trochę off-top. Postanowiłem kupić nową klimatyzację, bo temat Samsunga jest dla mnie nie do ogarnięcia. Wywaliłem kilka dobrych stów na 3 różnych serwisantów i nikt nie potrafił pomóc. Nie chce mi się dalej w niego inwestować. To droga do nikąd. Poszukuję kogoś, kto pomoże mi uruchomić LG i nie zedrze standardowych 1000zł. To wszystko.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-19, 14:15:19
Zaawansowany użytkownik
Serwisant samsunga taką płytkę powinien mieć w kieszeni ja Tobie nie pożyczę bo od moich chinoli pasować nie będzie.Gwarancji nie masz a prośby o dyskrecję włóż między bajki.Jeśli 1000 zł to zdzierstwo to zapewne liczysz na fuche za 100zł ? klimę kupiłeś najtaniej jak się da Zapłaciłeś ludziom kilka dobrych stów za to że nie naprawili sprzętu a za samsunga wybuliłeś lekką ręką 5k hmmm masło maślane.Ok temat świeży na pewno ktoś się znajdzie.
  • Odpowiedz

kawier

2015-05-19, 19:07:23
Nowy użytkownik
> Serwisant samsunga taką płytkę powinien mieć w kieszeni

Ale nie miał. Dzowniłem także do Samsung Polska i nie ma czegoś takiego jak "wypożyczanie" płyt głównych.

> Gwarancji nie masz a prośby o dyskrecję włóż między bajki.

OK

> Jeśli 1000 zł to zdzierstwo to zapewne liczysz na fuche za 100zł ?

1000zł za pełny montaż spilta to ucziwa cena. Tyle dokładnie dałem przy Samsungu. Chłopaki męczyli się u mnie prawie 2 dni. Sam przewiert zajął im jak dobrze pamiętam w sumie 10 godzin. Natomiast 1000zł za zrobienie próżni i zakręcenie kilku króćcy uważam za zdierstwo. Wszystko będzie podłączone i zamontowane. Serwisant nie zużyje żadnych materiałów własnych typu miedź, rurki, korytka, przewody. Temat powinien się zamknąć w maksymalnie godzinie. Zapłacę tyle ile będzie trzeba. Jeśli u ciebie standardem jest 100zł, to dobrze wiedzieć. Każdy daje taką cenę jaką uważa za słuszną.

> klimę kupiłeś najtaniej jak się da

tak. Zawsze szukam najniższych cen.

> Zapłaciłeś ludziom kilka dobrych stów za to że nie naprawili sprzętu a za samsunga

Starali się jak mogli. Nie miałem pojęcia co się stało, gdybym od razu wiedział, że to część za 1500zł nikogo bym nie wołał.

> za samsunga wybuliłeś lekką ręką 5k

A skąd takie wnioski? Znasz mnie? Widziałeś jak ja lekką ręką płaciłem 5k? Jakie to ma znaczenie? Ale dla Twojej informacji - długo oszczędzałem na ten model.

> hmmm masło maślane

w twoim wykonaniu na pewno. Co starasz się udowodnić? Nie umiesz pomóc, nie odpisuj w temacie. Po co tracić mój i twój czas?

> Ok temat świeży na pewno ktoś się znajdzie.

mam nadzieję.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-19, 19:36:28
Zaawansowany użytkownik
A wiec kup najtańszą pompę próżniową 305 zł + wężyk 70zł i zostań bohaterem w własnym domu.Sprzęt odłóż na półkę do garażu .Przyda się jak będziesz wymieniał klimę za 2 lata.Powodzenia i niech moc będzie z Tobą.
Co do reszty wypocin masło maślane nie chce mi się ripostować
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-19, 19:38:24 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

kawier

2015-05-19, 19:45:46
Nowy użytkownik
> A wiec kup najtańszą pompę próżniową 305 zł + wężyk 70zł i zostań bohaterem w własnym domu.Sprzęt odłóż na półkę do garażu .Przyda się jak będziesz wymieniał klimę za 2 lata.

tak szczerze, co to wnosi? Skąd się biorą tacy ludzie jak ty?

> Co do reszty wypocin masło maślane nie chce mi się ripostować

Jesteś zwykłym trollem.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-19, 20:01:09
Zaawansowany użytkownik
Przecież w pierwszym poście napisałeś że zrobiłbyś wszystko jak należy ale nie masz pompy próżniowej.Człowiek daje ci dobrą radę a ty od trolli wyzywasz.Za fuche zapłacisz nie wiele więcej.Ja do twojego poziomu zniżał się nie będe .Wręcz przeciwnie.Życzę Tobie szybkiego rozwiązania problemu prze sezonem
  • Odpowiedz

kawier

2015-05-19, 20:12:30
Nowy użytkownik
> Człowiek daje ci dobrą radę a ty od trolli wyzywasz.

Ta dobra rada to: "A wiec kup najtańszą pompę próżniową 305 zł + wężyk 70zł i zostań bohaterem w własnym domu" ?

Czy ja prosiłem o poradę co należy kupić aby samemu odpalić klimatyzację? Czy szukałem kogoś, kto za pieniądze mógłby mi pomóc? Czytaj proszę ze zrozumieniem.

> Za fuche zapłacisz nie wiele więcej

I? Chcę zapłacić za pomoc wykwalifikowanemu serwisantowi. Po co mi pompa próżniowa? Czy ty jak chcesz się napić mleka to kupujesz krowę?

Polecam lekturę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

Idealnie wypełniasz definicję trolla. A ja nie potrzebnie cię karmię. I proszę poćwicz ortografię i interpunkcję, bo tych twoich wypocin nie da się czytać. Z mojej strony EOT.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-05-19, 20:25:18
Zaawansowany użytkownik
kawier napisał(a):Cały montaż sprowadza się do uruchomienia nowego zestawu w miejscu starego. Jestem w stanie bez problemu zdemontować starą jednostkę i "fizycznie" zamontować nową jednostkę zew. i wew. Pozostaje kwestia podłączenia instalacji freonowej. Nie mam pompy próżniowej.

EOT
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa