Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kałuża pod klimatyzatorem LG P12RK

20 Odpowiedzi, 18121 Wyświetleń

wojg

2015-07-04, 16:10:42
Nowy użytkownik
Witam
Posiadam roczny klimatyzator LG P12RK. Od około 1,5 m-ca raz na jakiś czas pod klimatyzatorem robi się kałuża wody. 2 tyg. temu był przegląd - serwisant sprawdził drożność wlewając wodę do jednostki wewnętrznej i woda elegancko przelała się do odpływu. Nawet usunąłem syfon i zamieniłem na rurki w kształcie U.
Dziś problem powrócił - znowu kałuża pod jednostką wewn. Klimatyzator wcześniej działał bez takich hec z przerwami przez kilkanaście godzin.
Odpiąłem rurki przy odpływie do kanalizacji - wylało się tyle co w kolanku, więc woda nie stała. Teoretycznie gdyby woda stała w rurkach , to powinno spłynąć jakieś 3-4 litry a nic takiego nie miało miejsca.
Czy w razie przytkania odpływu z tacki na skropliny w klimatyzatorze - woda wlewałaby się do kanalizacji bez problemu a problem występował tylko podczas normalnej pracy klimatyzatora ?
Rurka na skropliny ma śr 32mm, leci w ścianie pionowo na długości ok 1,5 m po czym dalej w ścianie z lekkim spadkiem na odl. ok 3-4 m i kolejne 2-3 m za zabudową kuchenną. Nic nie wskazuje na to, aby sama rurka odprowadzająca skropliny była niedrożna.
Czy macie może jakieś pomysły ? Serwisant pewnie znowu przyjdzie i nic nie stwierdzi , ale poproszę żeby zdemontował wszystko i sprawdził czy gdzieś jednak woda nie stoi.
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-04, 17:51:28
Top użytkownik
niech serwisant sprawdzi czy jest dosyć gazu i izolacja rurek pod klimatyzatorem .
  • Odpowiedz

miezala5

2015-07-04, 20:10:25
Top użytkownik
Tak właśnie!Smile
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-04, 23:57:55
Nowy użytkownik
Ok dzięki, zdam relację z wyniku sprawdzenia. Tak w ogóle to woda pociekła po ścianie, uszkodziła ramę wiszącego na niej obrazu. Sprawdziłem z grubsza panele podłogowe pod klimą i wygląda jakby troszkę spęczniały. Pewnie temat na forum prawno-ubezpieczeniowe, ale może macie doświadczenie w tej kwestii ? Zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela i niech sobie dochodzi regresem od f-my ? Zapewne dopiero jak uda się usunąć usterkę. Wszystkie uwagi w tym temacie mile widziane. Eh...
  • Odpowiedz

frost-ch

2015-07-05, 09:05:16
Zaawansowany użytkownik
wojg napisał(a):Ok dzięki, zdam relację z wyniku sprawdzenia. Tak w ogóle to woda pociekła po ścianie, uszkodziła ramę wiszącego na niej obrazu. Sprawdziłem z grubsza panele podłogowe pod klimą i wygląda jakby troszkę spęczniały. Pewnie temat na forum prawno-ubezpieczeniowe, ale może macie doświadczenie w tej kwestii ? Zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela i niech sobie dochodzi regresem od f-my ? Zapewne dopiero jak uda się usunąć usterkę. Wszystkie uwagi w tym temacie mile widziane. Eh...
wojg napisał(a):Ok dzięki, zdam relację z wyniku sprawdzenia. Tak w ogóle to woda pociekła po ścianie, uszkodziła ramę wiszącego na niej obrazu. Sprawdziłem z grubsza panele podłogowe pod klimą i wygląda jakby troszkę spęczniały. Pewnie temat na forum prawno-ubezpieczeniowe, ale może macie doświadczenie w tej kwestii ? Zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela i niech sobie dochodzi regresem od f-my ? Zapewne dopiero jak uda się usunąć usterkę. Wszystkie uwagi w tym temacie mile widziane. Eh...
Zmień serwisanta
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-05, 16:15:37
Nowy użytkownik
W ramach gwarancji to tylko firma , która sprzedała i montowała klimę może cokolwiek zrobić bezpłatnie. Kolejne fakty. Dziś zdjąłem całą obudowę - po 2-3h pracy wyłączyłem klimę i po ok godzinie znowu woda zaczęła się lać. Okazuje się, że tacka jest pełna i się przelewa. Wypiąłem rurkę skroplin w okolicach dopływu do kanalizacji - zlało się ok 1 litra i również spłynęła woda z tacki.
Teraz włączyłem klimę na rurce odpiętej od kanalizacji i będę patrzyć czy skropliny zlewają się do pojemnika czy może nadal stoją w tacce.
Może wytwarza się jakieś podciśnienie uniemożliwiające odpływ ???
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-07-05, 16:22:41
Zaawansowany użytkownik
Prawdopodobnie masz dwa syfony w układzie odprowadzenia skroplin. Bądź bardzo duży syfon.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-05, 16:57:06
Nowy użytkownik
Dokładnie jest jeden syfon i wygląda tak:

[Obrazek: 2hz642b.jpg]
średnica zewn rurki 32mm
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-07-05, 17:25:22
Zaawansowany użytkownik
Jak dla mnie jest on za duży chodzi mi o długość samego syfonu. Odłącz syfon podstaw jakieś naczynie, jeśli wlejesz litr wody w urządzenie w ciągu minuty i nic się nie stanie to oznacza problem z syfonem. A jeszcze jedno taca powinna być pusta nie ma prawa w niej stać woda.
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-05, 17:50:01
Nowy użytkownik
p.obelix: Dzięki za rady. Jednak gdyby to była wina syfonu, to nie byłoby tak, że woda by się zbierała przed syfonem aż do wysokości tacki, po czym nastąpiłoby przelanie ?
W tacce jest obecnie stały poziom kilku mm wody - nie jest tak, że tacka jest całkiem pusta czy tylko delikatnie mokra.
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-05, 17:57:11
Top użytkownik
czy kanalizacja ma odpowietrzenie ? .
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-05, 18:04:38
Nowy użytkownik
Nie ma na bank
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-07-05, 18:07:40
Zaawansowany użytkownik
Jak to pion kanalizacji nie ma odpowietrzenia ? Rolleyes
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-05, 18:16:08
Nowy użytkownik
W mieszkaniu nie widzę żadnego odpowietrzenia. Mieszkanie jest na 4tym najwyższym piętrze.
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-07-05, 18:20:21
Zaawansowany użytkownik
Jeśli to jest mieszkanie w bloku i nie było dzikich przeróbek odnośnie kanalizacji to musisz mieć odpowietrzenie w głównym pionie. Zrób jak pisałem w poście nr 9
  • Odpowiedz

bart7802

2015-07-05, 19:04:32
Użytkownik
z pionu wyprowadź syfon i zakończ go większym kielichem a rurka skroplin od klimy niech kończy się nad tym kielichem - po prostu nie łącz bezpośrednio i z głowy.
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-05, 19:11:38
Nowy użytkownik
Ok wiem o co chodzi Smile Dzięki serdeczne za pomoc.
  • Odpowiedz

simi7

2015-07-09, 20:55:50
Nowy użytkownik
Co na zdjęciu masz podpięte nad uchwytem jeżeli syfon od zlewu, to wstaw trójnik przed syfonem 32 od klimy i problem z główki.
  • Odpowiedz

wojg

2015-07-09, 23:03:15
Nowy użytkownik
Własnie tak zrobilem, w wolnej chwili podesle fotke Wink
  • Odpowiedz

ON/OFF

2015-07-13, 09:25:22
Użytkownik
albo nawierć otworek fi3mm od góry na pierwszym kolanku - odpowietrzysz
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa