Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z pompką do skroplin

15 Odpowiedzi, 15690 Wyświetleń

Ojciec

2015-07-26, 08:53:22
Nowy użytkownik
Witam, potrzebuję pomocy, instalator który zakładał mi klimatyzację mówi że tak musi być...
Do rzeczy, nie dawno zakupiłem zestaw Vivax'a multi split (2 jednostki w domu Vivax Luxury ACP-09CIFM25GEEI, jednostka zewnętrzna Vivax ACP-18COFM50GEEI)
Jedne panel ścienny ma odprowadzenie skroplin grawitacyjne, przy drugim nie było takiej możliwości więc jest zastosowana pompka blue diamond maxi blue wraz z zbiornikiem na skropliny.
http://images67.fotosik.pl/1069/75839e9af4e3516egen.jpg <- tak wygląda instlacja
Pompka działa prawidłowo tzn włącza się wtedy kiedy w zbiorniczku jest woda, wypompuje co jest do wypompowania i się wyłączy. Problem jest w tym że za każdym razem gdy się włącza przez chwilę słuchać słychać taki jak by bulgotanie/chlupotanie, jak się spojrzy na rurkę pomiędzy zbiorniczkiem wody a pompką widać widać jak pompka zaciąga wodę wraz z powietrzem, co powoduje ten uciążliwy hałas.
krótki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=IvLunKDJuJI

Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? W nocy gdy w domu jest cisza dźwięk ten doprowadza do szału...
Z góry dziękuję za wszelkie porady i podpowiedzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-26, 08:54:37 przez Ojciec.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2015-07-26, 09:00:01
Zaawansowany użytkownik
Ojciec, daj zdjęcie jak wygląda podłączenie wężyków do zbiorniczka.
  • Odpowiedz

Ojciec

2015-07-26, 09:07:30
Nowy użytkownik
http://images69.fotosik.pl/1068/c6dc9f0f56ad6204.jpg
  • Odpowiedz

aminokwas

2015-07-26, 09:46:37
Zaawansowany użytkownik
Na początek proponuję odpowietrzyć odcinek zbiornik-pompka (jeśli instalator tego nie zrobił), czyli przelanie instalacji wodą, tak by pompka wypluła wszystkie pęcherzyki powietrza. Jeśli to nie pomoże to trzeba szukać skąd dostaje się powietrze do przewodu na odcinku zbiornik-pompka.
  • Odpowiedz

Ojciec

2015-07-26, 09:50:22
Nowy użytkownik
dzięki aminokwas, powiedz mi proszę jak dokładnie wykonać odpowietrzenie odcinka zbiornik - pompa?
Czy powietrze może być zaciągane przez odpowietrznik zbiornika?
  • Odpowiedz

aminokwas

2015-07-26, 10:12:48
Zaawansowany użytkownik
Butelka z wodą i wlewamy powolutku jednostajnym strumieniem wodę na tacę ociekową klimatyzatora.
Obserwujemy wężyk zbiornik-pompka i lejemy dopóki nie znikną pęcherzyki powietrza i jeszcze chwilę dłużej. Wody nie może być za dużo, by pompka nadążyła ją odprowadzić i by nie przepełnić tacy.

Przez odpowietrzenie nie. Jest ono w najwyższym punkcie zbiornika, a odpływ w najniższym.
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-26, 10:27:32
Top użytkownik
Podstaw wiaderko pod klime .
  • Odpowiedz

Ojciec

2015-07-26, 11:38:16
Nowy użytkownik
No to tak, przelałem przez układ prawie 2,5L wody - brak rezultatu.
postanowiłem otworzyć pojemnik na skropliny i zobaczyć co tam jest w środku jak to działa. Po kilku chwilach problem był rozwiązany. Może nie jest zrobione to zgodnie z instrukcją ale rezultat jest bardzo dobry Smile
http://images69.fotosik.pl/1068/5ae592a3c6df42ed.jpg
Pierwszy rysunek przedstawia pojemnik w wypoziomowany, problem był taki że czujnik wyłącza pompkę w momencie gdy lustro wody jest już praktycznie na dni odpływu i wtedy przez średnicę odpływu zaciągane jest powietrze i woda.

Jak widać na drugim zdjęciu obróciłem pojemnik względem pokrywy tak aby wylot był po tej samej stronie co dopływ. Ustawiłem pojemnik pod lekkim kontem tak aby lustro wody zawsze zakrywało całą średnicę odpływu. W rezultacie czujnik wykrywa że nie ma już wody a lustro wody nadal zakrywa całą średnicę odpływu.

przelałem przez tak zmodyfikowany układ ok 2L wody, nic nie przecieka, nic nie buczy/chlupocze.
Problem rozwiązany Smile
  • Odpowiedz

pfp76

2015-07-26, 13:44:57
Użytkownik
W takim razie wystarczyło podnieść czujnik ( o ile jest możliwość ) Jeżeli pompka nie utrzyma podciśnienia , to na początku jej pracy też możesz mieć "siorbanie"
  • Odpowiedz

Ojciec

2015-07-26, 14:09:15
Nowy użytkownik
Jak wrócę do domu spróbuję podnieść czujnik, próbowałem podnieść ciągnąć za kabelek ale to nic nie do może da się go w obudowie podnieść a jak nie to zostanie tak jak jest.
  • Odpowiedz

Ojciec

2015-07-26, 17:30:52
Nowy użytkownik
Niestety czujnik jest zamontowany na stałe. Kabel który wchodzi do górnej pokrywy jest zalany i nie da się go regulować.
  • Odpowiedz

multihydro

2015-08-21, 21:53:02
Nowy użytkownik
zbyt dlóga rurka od skroplin. powinna się kończyć nad lustrem wody w zbiorniku.
  • Odpowiedz

marstaf

2015-08-24, 11:37:44
Nowy użytkownik
a może to odpowietrzenie masz za długie? nie widziałem takiego długiego
  • Odpowiedz

joker

2015-08-27, 20:18:50
Zaawansowany użytkownik
Panowie.Sranie w banie pseudo- instalatora.Normalny klient zgłasza że kapie.Jak może być odpowietrzenie za długie skoro w kosmosie marstaf masz podciśnienie.(odpowietrzenie doskonałe) SmilePodstaw wiaderko pod klime .Jestem za kolego barbie. Wink
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-08-27, 20:23:32 przez joker.)
  • Odpowiedz

Ojciec

2015-09-01, 17:35:42
Nowy użytkownik
Nie po to zapłaciłem kilka stówek za pompkę i zbiornik do skroplin żeby teraz podstawiać wiaderko.
Monter który mi zakładał klimę był kiedyś zobaczyć o co chodzi z tym bulgotaniem .... oczywiście nic nie wymyślił i powiedział ten typ tak ma .....
Jednak zmiana umocowania zbiorniczka (tak jak pisałem kilka postów wyżej) rozwiązała problem.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa