Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki klimatyzator kupic?

34 Odpowiedzi, 51981 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 Dalej

janpl2

2011-05-09, 17:27:24
Użytkownik
chcialbym kupic klime do pokoju ok 30m2
jaką polecicie
chcialbym jaknajtaniej wiec mysle o klimatyzatorze przenosnym moze byc uzywany
w upaly w pokoju nie da rady wytrzymac bez wentylatora

Shitashii

2011-05-09, 17:46:33
Moderator
Polecimy stacjonarną. Z tanich, to np Samsung.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

bxz

2011-05-09, 19:52:29
Zaawansowany użytkownik
to lipton ten uzytkownik.... podpuszka Wink
NO

kubabaku

2011-05-10, 05:11:30
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):Polecimy stacjonarną. Z tanich, to np Samsung.
Samsung juz nie jest taki tani w tym roku

janpl2

2011-05-10, 06:36:06
Użytkownik
na jaki wydatek musze się nastawic? nie lepiej kupic cos przenośnego i mniejszego?

Bock

2011-05-10, 07:35:45
Zaawansowany użytkownik
nie!

janpl2

2011-05-10, 15:24:21
Użytkownik
ale mi chodzi o klime a nie o wiatrak
aby schlodzic to pomieszczenie do 17-20C

crocens

2011-05-10, 16:41:11
Top użytkownik
dostałeś odpowiedź, stacjonarny np samsung 2,5KW
.

janpl2

2011-05-10, 16:56:20
Użytkownik
aha a taki przenosny nie da rady? bo chcialbym miec mozliwosc np przenoszenia tego klimatyzatora po pokojach

crocens

2011-05-10, 17:08:51
Top użytkownik
da radę, tylko jest głośny, trzeba wylewać wodę, wieje z reguły na wysokość nerek i i tak trzeba odprowadzić ciepło rurą z reguły fi 125 poza budynek, więc w każdym pomieszczeniu musisz mieć taką "dziurkę"
.

Shitashii

2011-05-10, 20:21:58
Moderator
kubabaku napisał(a):
U mnie bez zmian. A nawet promocja może być.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

KlimTech

2011-05-11, 10:18:20
Użytkownik
Nie w każdym przenośnym trzeba wylewać ręcznie wodę, ponieważ mają zamontowane grzałki odparowania skroplin. Co do otworu jak najbardziej musi być Smile przemyśl to sobie dobrze, bo po jakimś czasie nie będziesz zadowolony z tego wyboru.
gadu-gadu: 3236154

kubabaku

2011-05-12, 13:06:25
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):
kubabaku napisał(a):
U mnie bez zmian. A nawet promocja może być.

w zeszłym roku podstawowy 2,8 kW w detalu kosztował netto 1439 teraz 1899...więc samsung podniósł ceny.
jak masz jeszcze z zeszłego sezonu to jest okazja dla klienta.

janpl2

2011-05-21, 08:42:50
Użytkownik
Panowie ale po co mam robic dziury w pokojach? nie zrobie bo to odpada
chce miec cos na kształd wiatraka ale wiatrak tylko wieje nie chlodzi chcialbym miec wiatrak z klimą jestem w stanie wydac wiecej kasy zeby miec o wiele nizszą temp w pokoju zamiast siedziec w 30c i chlodzic sie samym wiatrem
przeciez klima moze dzialac w obiegu zamknietym tak jak w aucie wiec po do dziury robic?
2,8kw to odpada przeciez bym na prąd nie wyrobil
chcialbym miec ekonomiczny i w miare tani klimatyzator przenosny aby miec w pokoju np 17-20C zamiast 35C

ale.ale

2011-05-21, 09:31:19
Nowy użytkownik
,,dziura,, po to by to ciepłe powietrze gdzies ,,wyrzucić,, tak ze w kazdym pokoju dziura w scianie fi 125 i masz przenosny Wink , a w samochodzie masz układ jak w klimatyzacji typu split , czesc jest w kabinie a czesc koło chłodnicy . I naczej bys mielił powietrze w kołko i tylko sie temperatura podniesie , a nie obniży Smile p.s, a dobrze i tanio to juz było , albo jeszcze tylko w ,,erze,, podobno takie cuda robią Wink ale i ona juz znika tak ze i tam juz bedzie tylko ,,, wiem wiem , zmieniają szyd Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-21, 09:34:36 przez ale.ale.)

bartekyogico

2011-05-21, 11:30:22
Zaawansowany użytkownik
Wezwij firmę z Twojej okolicy - wszystko Ci wytłumaczą i ewentualnie ogarną. Wszyscy Ci piszą że przenośny to o ch... potłuc a splita to firma powinna dobrać i zamontować.

jacek 64

2011-05-21, 14:55:45
Zaawansowany użytkownik
janpl2 napisał(a):Panowie ale po co mam robic dziury w pokojach? nie zrobie bo to odpada
chce miec cos na kształd wiatraka ale wiatrak tylko wieje nie chlodzi chcialbym miec wiatrak z klimą jestem w stanie wydac wiecej kasy zeby miec o wiele nizszą temp w pokoju zamiast siedziec w 30c i chlodzic sie samym wiatrem
przeciez klima moze dzialac w obiegu zamknietym tak jak w aucie wiec po do dziury robic?
chcialbym miec ekonomiczny i w miare tani klimatyzator przenosny aby miec w pokoju np 17-20C zamiast 35C

Jak masz w pokoju 35C - to jest to energetycznie rzecz biorąc nadmiar ciepła. Każdy 1 m2 okna daje 500 W ciepła w upalny dzień. To ciepło trzeba zbilansować . Klima w aucie ma 2-3 kW mocy .Klima przenośna moze mieć tyle samo. I musi gdzieś to ciepło wyrzucić - dlatego potrzeba otwór fi 125 przez który na zewnątrz wypłynie gorące powietrze. Jak masz klimatyzację stacjonarną - to jednostka zewnętrzna dmucha gorącym powietrzem. Moc 2,5 kw - to moc wyemitowanego chłodu , lub imaczej odprowadzonego ciepła na zewnątrz. Ale pobór mocy jest 3 krotnie mniejszy = około 800-900 W.

eryk_wiking

2011-05-21, 16:48:39
Zaawansowany użytkownik
janpl2 napisał(a):Panowie ale po co mam robic dziury w pokojach? nie zrobie bo to odpada

Prosze Cię bardzo przeczytaj ten artykuł na wikipedi, tylko poświęć na to troche czasu zeby zrozumieć jego treść.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzator
Jeżeli nadal uważasz ze to co koledzy piszą jest naciąganiem Ciebie na koszta, to kup klimatyzator przenośny, jakikolwiek i wstaw go do pomieszczenia. Rurę możesz odprowadzić nawet pod tapczan, za uchylone trochę okno, a klima i tak będzie wiała temperaturą około 8*C i od razu będziesz miał chłodniej

bart7802

2013-07-04, 19:03:03
Użytkownik
kolego janpl2 to że klima ma wydajność 2,8kW nie oznacza takiego poboru mocy - tą wartość podziel przez 3 lub 4 (zależy od klimy) i będziesz miał rzeczywisty pobór mocy. Klima 2.5kW taka z niższej półki "zje" jakieś 800W na godzinę czyli około 50 groszy - bez paniki.

Rozkminka

2015-10-28, 22:45:16
Nowy użytkownik
Witam klimatyzacje przenośną moim zdaniem można zamontować sobie w jakimś kontenerze lub czymś podobnym. Do pokoju polecam klimatyzacje typu Split (na ścienna) a jeśli chodzi o markę to już twoja decyzja, ja bym szukał takiej gdzie jest w miarę długa gwarancja dobry serwis techniczny z zapleczem części zamiennych na swoim magazynie a nie w Chinach

amnesia

2015-12-07, 08:16:56
Nowy użytkownik
witam, ja mam podobną prośbę. chciałbym załatwić sobie klimę na 32m2 dość wysoko 9 piętro światło słoneczne bije z zachodu w zimie wytwarza się taki paradoks np z 2012 ze sniegu po kolana a ja w krotkim rekawku na balkonie i nie jest mi zimno oczywiscie przy slonecznym dniu.

i tak chodzi o to by regulowac temperature w przynajmniej jednym lub dwu pomieszczeniach nie wydac za duzo a miec optymalne warunki. tu bardzo mi zalezy by ktos kto naprawde sie zna pomogl mi w doborze, bo zalezaloby mi rowniez na odpowiedniej wilgotnosci w pomieszczeniu, by nie bylo zbyt sucho. czy do 1200 albo taniej da sie ogarnac cos porzadnego na zalozmy powiedzmy 5 lat nawet uwzgledniając mozliwe serwisowanie? pozdrawiam serdecznie.

o tutaj wlasnie pojawiają się niejasnosci zalozmy roznice 0,5kw w ochładzaniu pomieszczenia, to czym sie rozni poza tym ten model [reklama] od na przykład takiego modelu ? [reklama]

chodzi o gwarancje na sprężarkę, oszczedzanie energii czy moze o bezprzewodowy pilot?

na podstawie specyfikacji ktory model będzie wydajniejszy dla mojego portfela i ogolem chlodzenia pomieszczen ? czy lepiej bedzie jak kupie sobie takie 2 serii greee i zawieszę w obu pokojach na dual czy jeden ultra na multi?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-12-07, 08:43:40 przez amnesia.)

DBKlima

2015-12-07, 09:12:52
Top użytkownik
amnesia napisał(a):witam, ja mam podobną prośbę. chciałbym załatwić sobie klimę na 32m2
Po pierwsze skup się na tym co piszesz.
Po drugie tyle ile masz pomieszczeń do schłodzenia tyle potrzebujesz jednostek wewnętrznych .
Po trzecie by klimatyzacja działała (jednostka wewnętrzna) potrzebujesz agregat w którym jest sprężarka .
Po czwarte między jednostką wewnętrzną, a agregatem masz dwie rury cieczową igazowa, przewód sterujący i zasilający oraz rurę odprowadzająca skropliny z jednostki wew. Jeśli split multi to wszystko co dotyczy instalacji należy pomnożyć x ilość jednostek wewn.

Masz dwie możliwości czytać i dumać lub zaprosić jakąś firmę na oględziny by ci powiedziała jak i co można wykonać.
Części oraz urządzenia firmy Daikin

amnesia

2015-12-07, 15:20:53
Nowy użytkownik
Dziękuję za szybką, rzeczową odpowiedź.

Cytat:Po trzecie by klimatyzacja działała (jednostka wewnętrzna) potrzebujesz agregat w którym jest sprężarka .
Czy to znaczy, że urządzenie posiada dwie części, jedną wewnątrz pomieszczenia, i drugą: jednostkę zewnętrzną, na przykład poza oknem balkonowym?
Cytat:oraz rurę odprowadzająca skropliny z jednostki wew.
skropliny są odprowadzane do jednostki zewnętrznej ?
Cytat:Jeśli split multi to wszystko co dotyczy instalacji należy pomnożyć x ilość jednostek wewn.
Bardzo przepraszam, ale niewiele z tego zrozumiałem. Ilość pomieszczeń to ilość jednostek wewnętrznych odprowadzających skropliny do jednej jednostki zewnętrznej, tak ? Czyli dane urządzenie w kwocie powiedzmy 800-1800 zł x ilość pomieszczeń + dodatkowa opłata w postaci kupna jednostki zewnętrznej? Smile

Cytat:Masz dwie możliwości czytać i dumać lub zaprosić jakąś firmę na oględziny by ci powiedziała jak i co można wykonać.
Dlatego pytam tutaj. Szukam odpowiedzi na poziomie teoretycznym, po to by dalej wszystko zaintalować samodzielnie, tak jak lubię. Istota tkwi jednak w specyfikacji i mimo wszystko cenach, nie jestem pewien czy przypadkiem producent nie zawyża przesadnie marży na sprzedaż produktu. Pozdrawiam.

byniom

2015-12-07, 16:23:13
Moderator
Kolega DBklima pisał o klimatyzatorach pokojowych np. ścienne a ty z tego co zrozumiałem o klimatyzatorach przenośnych.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

amnesia

2015-12-08, 04:14:03
Nowy użytkownik
Ok, to żeby nie psuć wątku: zwykły klimatyzator split lub multisplit nie wymaga odprowadzania skroplin poza obszar pokoju, np. dziurę w ścianie na zewnątrz. tak?
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa