Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lg e12EM problem ze złaczem serwisowym

11 Odpowiedzi, 7942 Wyświetleń

ArturP

2015-12-24, 07:18:14
Gość
Witam mam problem z e12em, po montażu klimy nie mogę odłączyć zegarów od złącza serwisowego, bo leci z niego czynnik. Zdążyłem już sobie poparzyć ręke, pierwszy raz się z czymś takim spotykam, ponadto na funkcji grzania z jednostki zewnętrznej wydobywa się dziwny dźwięk jak by coś stawiało opór cieczy. Słychać jak by ciecz musiała się przeciskać przez załamaną rurkę, lecz cała instalacja jest ok, a dźwięk słychać na wyjściu cieczy jednoski zewnętrznej. czy ktoś z was spotkał się z takim problemem ?
  • Odpowiedz

aras

2015-12-24, 10:17:39
Użytkownik
Masz dwa wyjścia:
1. Jak jesteś wystarczająco szybki- odkręcasz wąż , wkręcasz przyrząd do wymiany zaworków pod ciśnieniem, wymieniasz zaworek. warto założyć rękawiczki do tej operacji Big Grin mierzysz przegrzanie , uzupełniasz czynnik - zrobione.
2. Podłączasz stację odzysku, odciągasz czynnik do butli, wymieniasz zaworek, robisz próżnię, uzupełniasz czynnik w/g wagi z tabliczki znamionowej - zrobione.

Prawda że proste ? Jeśli masz wątpliwości czy dasz radę, wzywasz serwis.
Wesołych Świąt. Big Grin
  • Odpowiedz

mikulesza1988

2015-12-24, 10:31:00
Nowy użytkownik
A może poprostu zpompowac to co zostało z gazu do sprężarki i wymienić zaworek? próżnia, uzupełnienie itd...
  • Odpowiedz

ArturP

2015-12-24, 11:08:53
Nowy użytkownik
Czyli zaworek w nowym urządzeniu może być niesprawny ?? Co do odciągnięcia czynnika do sprężarki to urządzenie nie bardzo chce współpracować, wydaje mi sie że problem po części może tkwić w zaworze trójdrożnym ponieważ słychać opór po stronie cieczy przy całkowicie otwartych obu zaworach (gaz ciecz) jak i sama wydajność urządzenia odnośnie grzania nie jest odpowiednia, leci ledwo letnie powietrze a inwenter chodzi na full.
  • Odpowiedz

mikulesza1988

2015-12-24, 11:52:13
Nowy użytkownik
kiedys w LG miałem taki przypadek ze zawory jakimś cudem nie otwierały się do końca i siła rzeczy czynnik nie przechodził tak jak powinien. nie powiem ale barbażynskim sposobem obstukalem kluczem oby dwa, pokręciłem kluczem kilka razy i poszło! mało profesjonalne ale zadziałało Wink
  • Odpowiedz

ArturP

2015-12-24, 11:57:52
Nowy użytkownik
mikulesza1988 napisał(a):kiedys w LG miałem taki przypadek ze zawory jakimś cudem nie otwierały się do końca i siła rzeczy czynnik nie przechodził tak jak powinien. nie powiem ale barbażynskim sposobem obstukalem kluczem oby dwa, pokręciłem kluczem kilka razy i poszło! mało profesjonalne ale zadziałało Wink
O których zaworach mówisz ??
  • Odpowiedz

mikulesza1988

2015-12-24, 13:35:41
Nowy użytkownik
wysokiego/ niskiego ciśnienia
  • Odpowiedz

ArturP

2015-12-24, 16:11:25
Nowy użytkownik
mikulesza1988 napisał(a):wysokiego/ niskiego ciśnienia
Oba zawory chodzą bez oporów w całym ich zakresie.
  • Odpowiedz

mikulesza1988

2015-12-24, 22:04:25
Nowy użytkownik
skoro słabo chodzi to wpierw zobacz czy masz odpowiednią ilość czynnika. a poźniej zacznij grzebać przy zaworze 4drożnym. sprawdź czy cewka ok. może jakiś chińczyk go przegrzal albo źle wpioł kostkę na płytkę. musisz krok po kroku sprawdzać i eliminować następne rzeczy.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2016-01-26, 09:32:35
Użytkownik
I co z problemem?
Ja miałem kiedyś w Samsungu podobnie; po uruchomieniu, przy odłączaniu zegarów zawór przepuszczał. po wykręceniu wkładu zaworka okazało się , że był tam kilkumilimetrowy włosek [albo ludzki albo jakaś niteczka z tworzywa] który musiał blokować.
  • Odpowiedz

ArturP

2016-01-28, 17:04:35
Nowy użytkownik
jednostka zewnętrzna została uznana za wadliwą i LG wymieniło ją na nową Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa