Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dwukomorowa chłodnia na owoce i warzywa

5 Odpowiedzi, 7396 Wyświetleń

greg4434

2016-02-27, 12:41:09
Nowy użytkownik
Witam.
Mam mało popularny problem. Przechowuję małe ilości ekologicznych warzyw i owoców. Dostawy warzyw mam raz na tydzień - kilkadziesiąt sztuk gł. sałata, też por, seler. Jabłka zbieram sam i trzymam od jesieni ~400-500kg. Przez zimę idzie przechować wszystko w wietrzonym garażu (~3-7*C), ale problem zacznie się potem.

Planuję budowę dwukomorowej chłodni (poliuretan 8cm, schemat w załączniku) stojącej w garażu - pierwsza komora na jabłka 2mx1,8mx2m, druga na warzywa 1,mx1,8mx2m, tak aby etylen produkowany przez jabłka nie wpływał na warzywa.

Problem zaczyna się przy doborze chłodzenia - każdy chłodziarz mówi co innego, więc zanim zdecyduję się na usługi któregoś z nich chciałbym rozjaśnić kilka kwestii.
Obie komory chłodni mają mieć ~3-5*C i wilgotność 80-90%.

1. Czy stosowana jest praktyka montowania 2 parowników na 1 agregacie - jak sprawdziło by się to rozwiązanie w tym wypadku?
2. Czy możliwe jest utrzymanie wilgotności >=80% baz nawilżaczy? Co jest kluczowe, by to osiągnąć?
3. Jaką moc powinny mieć agregaty i parowniki do tych komór, jeśli montować by osobny agregat i parownik w każdym? Ile powinny kosztować nowe a ile używane?
4. Jaki osprzęt agregatu (presostat itp.) jest niezbędny lub przydatny do ww. celów?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, bo przyznam że w temacie jestem neptykiem i nigdy nie spodziewałem się, że życie zmusi mnie do interesowania się chłodnictwem.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Dzab

2016-02-27, 20:46:58
Nowy użytkownik
Witam serdecznie,
problem w tym, że większość "chłodników" to osoby montujące klimatyzacje w domkach jednorodzinnych, firmy dwu-osobowe (szwagry), proponuję skorzystać z firmy specjalizującej się w chłodnictwie, z zapleczem inżynieryjnym, biurem projektowym i informacje będą rzetelne i potwierdzone wyliczeniami/doświadczeniem.

1. Czy stosowana jest praktyka montowania 2 parowników na 1 agregacie - jak sprawdziło by się to rozwiązanie w tym wypadku?
Jeżeli agregat będzie odpowiednio dobrany to montaż dwóch parowników nie stanowi problemu. Problem się zacznie, kiedy to przestanie być używana jedna komora, wtedy agregat będzie przewymiarowany w stosunku do chłodnicy i cały układ będzie pracować nierównomiernie, sprężarka można być zalewana cieczą (awaria). Jednym z rozwiązań jest regulacja wydajności, albo dwa osobne małe agregaciki
2. Czy możliwe jest utrzymanie wilgotności >=80% baz nawilżaczy? Co jest kluczowe, by to osiągnąć?
Odpowiednie ustawienie delty T na wymienniku pozwala na osiągnięcie ~80% wilgotności w komorze + niskie przegrzanie na chłodnicy nie powoduje przesuszenia towaru (tzw. osuszka)
3. Jaką moc powinny mieć agregaty i parowniki do tych komór, jeśli montować by osobny agregat i parownik w każdym? Ile powinny kosztować nowe a ile używane?
Nie jestem na bieżąco z rynkiem wtórnym, a cena nowych urządzeń zależy od ich wielkości, należałoby przeliczyć zapotrzebowanie na moc chłodniczą
4. Jaki osprzęt agregatu (presostat itp.) jest niezbędny lub przydatny do ww. celów?
Minimalne wyposażenie to presostaty: LP/HP (KP15) i HP (KP5)

Mam nadzieje, ze pomogę.
  • Odpowiedz

coldtherm

2016-02-27, 22:04:47
Użytkownik
Wyczerpująca wypowiedź i trafna lecz uważam że 80 % wilgotności będzie ciężko utrzymać
Prosił bym Inwestora o zmierzenie wilgotności w garażu i pójść na ustępstwa również w chłodni
  • Odpowiedz

Dzab

2016-02-28, 19:18:14
Nowy użytkownik
Wszystko zależy od ilości gotówki, jaką zamierzamy przeznaczyć. Z chłodnictwem jest jak z autem. Można do punktu B dojechać albo maluchem albo mercedesem.
Najtaniej i zarazem (wg. mnie) najprostszy układ to dwie chłodnice i dwa agregaty z regulowaną temperaturą w komorze.
Ale również dobrze można się bawić w agregat skraplający w obudowie na inwertorowym scrollu ale to już kosztuje.
  • Odpowiedz

greg4434

2016-03-03, 17:05:24
Nowy użytkownik
Dziękuję za rady. Na chłodnię chciałbym oczywiście wydać jak najmniej.
Chłodziarz wycenia 2 zestawy agregatów + robocizna na 10 000zł - co sądzicie o tej cenie?

Orientuje się ktoś z Was może czy można przechowywać sałatę przez tydzień w szafie chłodniczej? Mam rozbieżne informacje na ten temat.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa