Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szkolenia i egzaminy f-gazy

100 Odpowiedzi, 110011 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

Daka

2016-03-02, 17:55:13
Nowy użytkownik
Musisz posidać ADR-y do przewozu czynników chłodniczych jakichkolwiek....

BTW, Ja zdawałem f-gazy w czerwcu, 300 pytań, 90wylosowanych, 45min na rozwiązanie testu.
Po cichu myślałem że podobnie będzie w Polsce i to odsieje ziarno od plewu (nie jednokrotnie spotykałem się z "fachowcami" którzy trój-fazowego scroola podłączali nie pokolejności, a gdy nie "chłodził" dorzucali feonu. W Łodzi nabili tlenu do instalacji freonowej na próbę szczelności), niestety myliłem się, 30 pytań i 400 stówki od co masz już uprawnienia...

P.S. Firma "Kogucik" nie da rady, a później Ty musisz tam jechać...ta niepewność co zmajstrowali - tego nie kupisz kartą MasterCard
Nie ruszaj g****a jak nie śmierdzi

slaweksz

2016-03-02, 18:56:12
Nowy użytkownik
Panowie prosze wytlumaczcie mi jak prostemy chlopu bo juz mi leb peka. Im wiecej czytam i slucham tym mniej wiem.
W 2013 roku robilem szkolenie tzw ozonowe, dzis po zmianie przepisow bylem na kursie f-gazowym i powiem szczerze,ze wyszedlem wybitnie niedoinformowany.
1. Z dzisiejszego szkolenia wiem,ze moge serwisowac klimatyzacje w samochodach, a co z chlodniami i czynnikiem np r404?
2.Czy uprawnienia z 2013 roku upowaznanja mnie do majstrowania w chlodniach samochodowych?
3.Jak sprawa wyglada z klimatyzatorami stacjonarnymi?

Jesli mozecie napiszcie wprost bez odsylania do ustaw bo tych sie dzisiaj naczytalem i niewiele mi to dalo.

Jeszcze mialem zapytac o rozliczanie czynnika, czy faktycznie kazda robote musze konczyc wypisaniem rachunku? Nie da sie zwyklego serwisu dla osoby prywatnej zrobic na paragon?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-03-02, 18:59:32 przez slaweksz.)

naptech

2016-03-02, 20:27:55
Nowy użytkownik
Myślę, że nie zaszkodziło by stworzyć wątek, w którym zebrany zostanie FAQ dotyczący nowych przepisów. Ja też nie dawno przeczytałem ustawy, rozporządzenia itd, i niestety ciężko to jakoś sobie wszystko poukładać w głowie. Na dniach spróbuję zdobyć certyfikat dla personelu, ale czy to rozwieje wszelkie wątpliwości? śmiem wątpić.

awax

2016-03-02, 20:39:32
Top użytkownik
slaweksz napisał(a):Panowie prosze wytlumaczcie mi jak prostemy chlopu bo juz mi leb peka. Im wiecej czytam i slucham tym mniej wiem.
W 2013 roku robilem szkolenie tzw ozonowe, dzis po zmianie przepisow bylem na kursie f-gazowym i powiem szczerze,ze wyszedlem wybitnie niedoinformowany.
1. Z dzisiejszego szkolenia wiem,ze moge serwisowac klimatyzacje w samochodach, a co z chlodniami i czynnikiem np r404?
2.Czy uprawnienia z 2013 roku upowaznanja mnie do majstrowania w chlodniach samochodowych?

Jesli mozecie napiszcie wprost bez odsylania do ustaw bo tych sie dzisiaj naczytalem i niewiele mi to dalo.

Jeszcze mialem zapytac o rozliczanie czynnika, czy faktycznie kazda robote musze konczyc wypisaniem rachunku? Nie da sie zwyklego serwisu dla osoby prywatnej zrobic na paragon?

Na jakim szkoleniu byłeś?autoklimatyzacji ,czy na certyfikat personalny?

slaweksz

2016-03-02, 21:34:23
Nowy użytkownik
Certyfikat. Szkolenie przeprowadzone przez firmę z Radomia, która jest wpisana na stronie UDT

Whisky

2016-03-02, 22:58:07
Top użytkownik
Daka napisał(a):Musisz posidać ADR-y do przewozu czynników chłodniczych jakichkolwiek....

Czyli sam sobie nie mogę przywieść do garażu butli a już nie wspominam o transporcie sklepowym?! ale jaja jutro pogadam z facetem który mi przywozi części, butle itd. zobaczę jego minę Big Grin

DBKlima

2016-03-03, 08:43:03
Top użytkownik
slaweksz napisał(a):Panowie prosze wytlumaczcie mi jak prostemy chlopu bo juz mi leb peka. Im wiecej czytam i slucham tym mniej wiem.

1.
Kurs to kurs to początek drogi . .
Masz ukończony Fgazy to sprawdź czy ten obiekt firma szkoleniowa jest akredytowana przez UDT .
Jeśli tak - to złóż do UDT zaświadczenia o odbytym kursie i zdaniu egzaminów zgodnie z nową ustawą w UDT zapłać za wydanie certyfikatu i możesz śmiało działać całkowicie legalnie.
Jeśli nie ma akredytacji - możesz próbować tj złożyć opłacić może ci wydadzą ale może też 100 PLN poleci w błoto.

Reasumując 404 będziesz mógł robić (404 to FGC) . Musisz mieć narzędzia warsztatowe tj wszystkie niezbędne maszyny które są potrzebne do robienia klimatyzacji będzie to weryfikowane podczas ewentualnej i nieuchronnej kontroli (raz na 7 lat) - "podobno"

Oczywiście powinieneś mieć również z UDT certyfikat na firmę będziesz dysponował dwoma certyfikatami jeden dla pracownika i drugi jako firma.
Pracownik wykonuje ma uprawnienia firma może fakturować zawierać umowy bo ma pracownika który to wykona.

2.
Nie ponieważ obowiązywało inne prawo i stary kurs był dostosowany do starych przepisów ustawy .
Obecnie są inne zgodne z unijnymi i obiekty szkoleniowe musiały lekko zmodyfikować kurs pod nowe prawo.

To tak jak byś zapytał czy świadectwo ukończenia przedszkola i szkoły podstawowej ci są ci nadal potrzebne .
Więc tak i nie - potrzebne bo ciągłość ale do dupy bo za słabe na obecną chwile do pracy jako inżynier czy technik chłodnictwa.
Inne zdanie mają firmy które szkoliły a nie są teraz z UDT te normalne robią doszkalanie i już.

3.
Masz papiery z UDT na FGC więc możesz 410 407 404 robić

Tak ja to rozumiem ale może ktoś ma inne spostrzeżenia.

Oczywiście klientowi podawaj stronę :
http://www.ichp.pl/biuro-ochrony-warstwy...imatu-ichp
gdzie powinien wprowadzić urządzenia posiadające po wyżej 3kg gazu zgodnie z ustawą

Pytałeś o rachunek tu nic się nie zmienia .
Niestety stwierdzam że nie robiłeś jeszcze sprawozdania bo byś o tym wiedział lub odnoszę mylne wrażenie.
Wystawiasz rachunek na naprawę klimatyzacji .
Gaz używasz jako elementu niezbędnego do przeprowadzenia serwisu.
Zakładasz książkę kupiłem gaz faktura rodzaj i rozpisujesz na niej gdzie i ile weszło na koniec roku w sprawozdaniu na stronie https://dbbds.ichp.pl/
Zakupiono 100kG gazu zeszło 100kG gazu lub 100KG kupiłem 50 zeszło na następny rok mam 50kg.
Potem masz zeszyt czy program i startujesz z bilansem otwarcia 50kg.

Rachunek na czynnik to ja zapytam a masz wagę ? która jest legalizowana ? bo tylko wtedy masz prawo dać cenę x ilość gram z wagi tak jak w sklepach spożywczych.

Jak wytłumaczyłam to ok jak nie to pytaj może jeszcze bardziej ci życie skomplikuję Big Grin :lol:
Części oraz urządzenia firmy Daikin

DBKlima

2016-03-03, 08:50:06
Top użytkownik
Whisky napisał(a):
Daka napisał(a):Musisz posidać ADR-y do przewozu czynników chłodniczych jakichkolwiek....

Czyli sam sobie nie mogę przywieść do garażu butli a już nie wspominam o transporcie sklepowym?! ale jaja jutro pogadam z facetem który mi przywozi części, butle itd. zobaczę jego minę Big Grin

Oczywiście że nie możesz Cool Big Grin Mało tego w świetle obowiązującego prawa by podłączyć nawet lampkę do gniazda też powinieneś być elektrykiem z uprawnieniami SEP.

MichałZRB

2016-03-15, 12:37:17
Nowy użytkownik
Ten nowy egzamin to ściema w porównaniu z poprzednim :-)

DBKlima

2016-03-18, 12:57:43
Top użytkownik
MichałZRB napisał(a):Ten nowy egzamin to ściema w porównaniu z poprzednim :-)
Przecież ty jako chłodniarz i elektryk często (prawie zawsze) wiesz o wiele więcej od prowadzącego czytającego z kartki zeszytu . Tu nie ma co ukrywać nasza branża potrzebuje szkolnictwa zawodowego i wyższego.

No ale zdarzają się też ludzie z naszej branży co wiedzę praktyczną mają wręcz niesamowitą aż gały wypadają.
Kiedyś na dachu spotkałem gościa z wnukiem siedzieli z gratami przy agregatach, dziadek w godzinę wnukowi samą esencję wpajał. Trafisz na takiego i jesteś gość fach w ręku.

Wszystko zależy kto cię uczy jak i na kogo trafisz .

Co do selekcji to wstępną już masz nie wszystkich "garażowych sezonowców" stać na kursy i egzaminy SEP, UDT nie mówiąc już o czasie i szkoleniach produktowych.

Podoba mi się teraz to że już większość hurtowni kupujący gaz musi podać dane z dowodu - potem ktoś zapyta o go uprawnienia UDT i gdzie poszedł gaz i ..... Smile

naptech

2016-03-21, 06:15:36
Nowy użytkownik
Sorry za OT ale 240 koron na godzinę? Toż to przebitka jak nie wiem! Nie wiem, jakie są realia tam, ale stawka brzmi mocno zachęcająco Big Grin

bxz

2016-03-21, 17:35:22
Zaawansowany użytkownik
ELEKTROSERWIS napisał(a):
Daka napisał(a):Też miałem taki dylemat, czy nie wyjechać, ale podjąłem decyzję o zostaniu, teraz żałuje Cool

W piątek jedna z zaprzyjaźnionych norweskich firm od pomp ciepła i klimy zaproponowała mi 240 koron na rączkę za godzinę pracy, gwarantowane 54 tygodniowo system 3 miesiące tam jeden miesiąc w domu.
Umowa.

Śmiech na sali przy Naszych stawkach.

Chciałeś jechać, więc zapraszam.
Policz koszty i kurs korony...
Wszystkie stawki w NO są podawane brutto na 101%
Ja bym nie przeskoczył 3/1 miesiąc.
Ale to dobra oferta mimo to.

Pozdrawiam
NO

Whisky

2016-05-20, 11:44:49
Top użytkownik
Czy osoba która siedzi tylko w klimatyzacji samochodowej może zdać egzamin na certyfikat personelu bez szkolenia? A może samo szkolenie to może być za mało? Wiem tyle ile na szkoleniach z samochodówki. Więcej sie nie interesowałem bo za dużo już by tego było.

awax

2016-05-20, 13:57:02
Top użytkownik
Whisky napisał(a):Czy osoba która siedzi tylko w klimatyzacji samochodowej może zdać egzamin na certyfikat personelu bez szkolenia? A może samo szkolenie to może być za mało? Wiem tyle ile na szkoleniach z samochodówki. Więcej sie nie interesowałem bo za dużo już by tego było.

Po to jest szkolenie,żeby zapoznać sie z tematami wymaganymi na egzaminie.
Myślę,że niejeden z mechaników samochodowych posiada większa wiedzę w tym temacie niż część instalatorów splitów.

bumbum

2016-05-26, 18:58:43
Nowy użytkownik
Moja firma wysłała mnie na szkolenie w firmie Prozon. Z klimą nie miałem nic do czynienia, jestem elektrykiem z zawodu, ale ktoś musiał. Szef wybrał najbardziej kumatych. Nie wiedziałem co to za szkolenie dokładnie. jak zobaczyłem ile materiału jest to kopara mi opadła. 2 dni i dwie noce zarwane z materiałami, testami itp. Próbny egzamin oblało 25 osób z 30 w tym i ja. 10 błędów na 30. Ale zawziąłem się i jednak zdałem. 6 błędów na 7 możliwych. 6 osób nie zdało. Dla kogoś kto nie siedzi w chłodnictwie- SZOK, ale możliwe. Ktos kto jest z branży, musi być pilnym uczestnikiem. Jakby co ma testy w pdf które bardzo mi pomogły.

melonmicz

2016-06-01, 19:21:47
Nowy użytkownik
Witam wybieram się niedługo na szkolenie z f-gazów do systhermu
czy może ma ktoś lub pamięta jakie były pytania egzaminacyjne i odpowiedzi
z góry dziękuję

byniom

2016-06-01, 19:52:26
Moderator
Większość omawiane na szkoleniu
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

damianr46

2016-06-08, 16:17:46
Nowy użytkownik
Witam czy ktoś posiada pytania do testu f gazy bede wdzieczny

tipo

2016-06-11, 11:48:32
Nowy użytkownik
bumbum napisał(a):Jakby co ma testy w pdf które bardzo mi pomogły.

Możesz je gdzieś udostępnić? Ten cały egzamin to typowe naciąganie na kasę. Nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, a pytania nie są jasno sformułowane. Ponadto wymaga się podjęcia decyzji jakby to był egzamin na prawo jazdy gdzie faktycznie decyzję od której może zależeć czyjeś zdrowie lub życie należy podjąć w ułamku sekundy.

Shitashii

2016-06-11, 19:22:20
Moderator
Nawet Robert Lewandowski ma certyfikat personalny. Nie wierzycie? Sprawdźcie na liście na stronie UDT. Big Grin
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

kanto

2016-06-11, 20:23:51
Użytkownik
I ten skoczek Żyła .
Za montaż bez uprawnień karać.

tipo

2016-06-11, 22:16:24
Nowy użytkownik
W myśl zasady - pojechałem, dałem i wygrałem.

DYSS

2016-06-15, 11:57:07
Nowy użytkownik
bumbum napisał(a):Moja firma wysłała mnie na szkolenie w firmie Prozon. Z klimą nie miałem nic do czynienia, jestem elektrykiem z zawodu, ale ktoś musiał. Szef wybrał najbardziej kumatych. Nie wiedziałem co to za szkolenie dokładnie. jak zobaczyłem ile materiału jest to kopara mi opadła. 2 dni i dwie noce zarwane z materiałami, testami itp. Próbny egzamin oblało 25 osób z 30 w tym i ja. 10 błędów na 30. Ale zawziąłem się i jednak zdałem. 6 błędów na 7 możliwych. 6 osób nie zdało. Dla kogoś kto nie siedzi w chłodnictwie- SZOK, ale możliwe. Ktos kto jest z branży, musi być pilnym uczestnikiem. Jakby co ma testy w pdf które bardzo mi pomogły.

WITAM
mógłbyś podesłać testy / dyss@interia.pl/
z góry dzięki

Handy89

2016-06-20, 09:07:47
Nowy użytkownik
W temacie f-gazów to mam dla kolegów serwisantów prośbę.
Zgodnie z rozporządzeniem jednostka prowadząca szkolenie musi mieć działający model układu chłodniczego, na którym można przeprowadzić próby (szczelności, odzysku, napełnienia czynnikiem chłodniczym).
Czy ktoś jest w stanie ogarnąć jakiś schemat/rysunek z wypisanymi parametrami składowych elementów takiego układu? Dla Was to pewnie pryszcz a dla mnie duża pomoc, za którą się odwdzięczę Wink
Jakby co to więcej info na e-mail: handy_1989@o2.pl

awax

2016-06-20, 18:11:53
Top użytkownik
Handy89 napisał(a):W temacie f-gazów to mam dla kolegów serwisantów prośbę.
Zgodnie z rozporządzeniem jednostka prowadząca szkolenie musi mieć działający model układu chłodniczego, na którym można przeprowadzić próby (szczelności, odzysku, napełnienia czynnikiem chłodniczym).
Czy ktoś jest w stanie ogarnąć jakiś schemat/rysunek z wypisanymi parametrami składowych elementów takiego układu? Dla Was to pewnie pryszcz a dla mnie duża pomoc, za którą się odwdzięczę Wink
Jakby co to więcej info na e-mail: handy_1989@o2.pl
Domyślam się,że zamierzasz prowadzić takie szkolenia.Cóż ten model układu to nie jedyny wymóg dla jednostki szkoleniowej.Co do wyposażenia to są one określone w przepisach.
Wymagania w zakresie wyposażenia technicznego oraz wiedzy i praktykiosób przeprowadzających egzaminy określa rozporządzenie Ministra Rozwoju z dnia 17 grudnia 2015 r. w sprawie minimalnych wymagań dotyczących wyposażenia technicznego do prowadzenia szkoleń i przeprowadzania egzaminów, wiedzy teoretycznej i doświadczenia praktycznego osób przeprowadzających egzaminy oraz prowadzących szkolenia, wymagań dotyczących przeprowadzania egzaminów, a także wzorów dokumentu potwierdzającego złożenie egzaminu z wynikiem pozytywnym, wniosku o wydanie certyfikatu i certyfikatów dla personelu (Dz.U. 2015, poz. 2317).
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa