Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

prosty układ- awaria

29 Odpowiedzi, 25124 Wyświetleń
Wstecz 1 2

jacek 64

2016-04-28, 20:13:35
Zaawansowany użytkownik
Układ jest dość nowy - 3 lata. W tej ladzie szyby zasłaniają dojście powietrza więc nie ma strat . Nie mogę się dobrać do parownika bo mięsa nie ma gdzie przełożyć . Aby wykonywać pomiary - to rozłożyłem obok parownika kilka termometrów . I temperatura na początku parownika - była minus 2, potem +3 dalej +5, na końcu +8 . Jeszcze jedno : jak wyssałem czynnik i ponownie załadowałem to przez dwa dni było prawie idealnie . Klientka się ucieszyła - już miałem wystawiać fakturę - a tu po 2 dniach z powrotem to samo . Sam czułem ze coś nie tak . W podobnych układach ciśnienie przy normalnej pracy wacha się od 2-3barów . Tu było poniżej 2
  • Odpowiedz

mg

2016-04-28, 20:18:12
Top użytkownik
Skoro nie dobrałeś się do parownika to o czym będziemy dyskutować. Pomiary wskazują na oblodzenie.
Nieprawidłowe ułożenie towaru........
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-28, 20:22:12 przez mg.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2016-05-03, 16:25:24
Zaawansowany użytkownik
Rozwiązanie znalezione . Rację miał kolega który napisał że odparowanie w tym sprzęcie jest na poziomie minus 20-22 st C. Jak przyszedłem do lady po kilku dniach to parownik był jedną wielką bryłą lodu. Pomyślałem że to będzie problem odladzania . Po dokładnym sprawdzeniu sterownika (Geco 201) okazało się że jest tam podpięta grzałka która załącza się po włączeniu funkcji odladzania . Ta grzałka ma mieć moc 200 W i leży na dnie tacy ociekowej . Zmierzyłem miernikiem cęgowym w czasie Defrostu prąd -wydał mi się bardzo mały . Podłączyłem taki specjalny miernik do wtyczki do zliczania poboru energii. Okazało się że grzałka pobiera tylko 80 W ..... Drugi problem to był czas rozmrażania - a raczej punkt do którego miało być odmrażanie. Zadzwoniłem do producenta tych lad. Okazało się że rozmrażanie powinno być co 5 godzin na 50 minut , a końcowa temperatura rozmrażania to 12 st C . A sterownik był ustawiony przez kogoś na rozmrażanie co 3 godziny na 30 minut z końcową temperaturą 3 st C. Temat rozwiązany . Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-03, 16:27:29 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

miezala5

2016-05-09, 20:14:22
Top użytkownik
Temat jest super dowodem na to że jak dokładnie by nie opisywać objawów i problemu nie da sie zastapic wlasnego doswiadczenia i kontaktu z urzadzeniem!
Taki banał jak sterowanie a tu tyle główkowania!Smile
Pozdrawiam jacek 64 przynajmniej sie troche nauczyłeś!Wink
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa