Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprężarka senden SD7H15 Olej

10 Odpowiedzi, 9148 Wyświetleń

sebotrucker

2016-04-07, 19:23:58
Użytkownik
Witam Rok temu padło mi sprzęgło w sprężarce. Nikt nie chciał sie podjąć wymieny sprzęgła wieć kupiłem nową sztukę sprężarkę SD7H15. Dziś byłem odciągnęli gaz 480g (wchodzi 950) i 50 ml gazu. Nowa sprężarka jak i stara wszystko to samo. Nowa zalana jest olejem ale nie wiem ile na tabliczce pisze "OIL SP-10". Nie wiem też ile oleju wchodzi na cały układ i nie wiem też jaki był wcześniej zastosowany. Ale na tabliczce starej sprężarki jest tak samo jak na nowej " OIL SP-10". Moje Pytanie ile oleju wchodzi na cały układ , ile oleju powinno być w sprężarce przed procedurą napełnienia? Czy te oleje są zamienne, czy mogę olej ze starej sprężarki wlać do nowej i przy napełnianiu dodać te 50 ml które zostało odessane wraz z gazem? Z góry dzięki za odpowiedz Wink
  • Odpowiedz

Whisky

2016-04-07, 20:20:30
Top użytkownik
Się zaczyna Big Grin
  • Odpowiedz

sebotrucker

2016-04-07, 20:47:52
Użytkownik
Dodam tylko, ze ciężarówka Man TGX bez klimatyzacji postojowej.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2016-04-08, 05:19:37
Top użytkownik
sebotrucker napisał(a):Witam Rok temu padło mi sprzęgło w sprężarce. Nikt nie chciał sie podjąć wymieny sprzęgła wieć kupiłem nową sztukę sprężarkę SD7H15. Dziś byłem odciągnęli gaz 480g (wchodzi 950) i 50 ml gazu. Nowa sprężarka jak i stara wszystko to samo. Nowa zalana jest olejem ale nie wiem ile na tabliczce pisze "OIL SP-10". Nie wiem też ile oleju wchodzi na cały układ i nie wiem też jaki był wcześniej zastosowany. Ale na tabliczce starej sprężarki jest tak samo jak na nowej " OIL SP-10". Moje Pytanie ile oleju wchodzi na cały układ , ile oleju powinno być w sprężarce przed procedurą napełnienia? Czy te oleje są zamienne, czy mogę olej ze starej sprężarki wlać do nowej i przy napełnianiu dodać te 50 ml które zostało odessane wraz z gazem? Z góry dzięki za odpowiedz Wink
Takie rzeczy powinien znać serwisant który napełnkia układ
  • Odpowiedz

gajdek419

2016-04-10, 07:47:41
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli stara nie była zatarta to zlej ze starej olej i zmierz ile go tam było. Potem, z nowej zlej cały olej i napełnij taką iloscią jaka była w starej. Ani grama wiecej ani mniej.
A sprężarka to Sanden a nie SendenSmile
Olej to PAG100
  • Odpowiedz

sebotrucker

2016-05-13, 06:53:59
Użytkownik
gajdek419 napisał(a):Jeżeli stara nie była zatarta to zlej ze starej olej i zmierz ile go tam było. Potem, z nowej zlej cały olej i napełnij taką iloscią jaka była w starej. Ani grama wiecej ani mniej.
A sprężarka to Sanden a nie SendenSmile
Olej to PAG100
Stara nie była zatarta. Tak też chcę zrobić zlać olej ze starej i wlać dokładnie taką samą ilość nowego oleju do nowej. Słyszałem też że dobrze jest wymienić filtr osuszacz. Kupiłem nowy filtr nissens. Czy trzeba dodać więcej oleju ze względu na to że jest nowy filtr? Z góry dzięki za info Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-13, 06:54:20 przez sebotrucker.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2016-05-13, 12:47:46
Zaawansowany użytkownik
20 ml oleju dodatkowo to max
  • Odpowiedz

sebotrucker

2016-05-14, 10:34:22
Użytkownik
A więc tak w starej sprężarce było 60ml. Zaś w nowej 120ml. Do nowej wlałem 75ml ze względu na nowy osuszacz.
  • Odpowiedz

obser

2016-05-14, 10:45:40
Top użytkownik
Sprawdź szczelność, doładuj układ czynnikiem z długim osuszaniem układu, potem po godzinnej pracy sprężarki zrób jeszcze racz pełen serwis i powinno Ci +/- ściągnąć ok.3% oleju w stosunku do odzyskanego czynnika. Wtedy możesz być pewien o prawidłowej ilości oleju, a to 100 , więc trzeba uważać, bo gęsty.
  • Odpowiedz

mg

2016-05-14, 19:17:39
Top użytkownik
obser napisał(a):Sprawdź szczelność, doładuj układ czynnikiem z długim osuszaniem układu, potem po godzinnej pracy sprężarki zrób jeszcze racz pełen serwis i powinno Ci +/- ściągnąć ok.3% oleju w stosunku do odzyskanego czynnika. Wtedy możesz być pewien o prawidłowej ilości oleju, a to 100 , więc trzeba uważać, bo gęsty.
Ciągnąć w fazie suchej, czy wymuszonej cieczowej, w uruchomionym obiegu istnieje taka możliwość.
,,powinno Ci +/- ściągnąć ok.3% oleju'' i o czym to świadczy?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa