Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Split -długość instalacji

9 Odpowiedzi, 5797 Wyświetleń

AKTIMAR

2016-07-08, 20:46:37
Użytkownik
Witam.
Zwracam się do instalatorów o przedstawienie swojej opinii wynikającej z z doświadczenia montowanych urządzeń na temat maksymalnej długości instalacji jaką robiliście do małych splitów.
W czym rzecz!
Potrzeba jest zainstalowania urządzenia 2,5kW w małym pomieszczeniu biurowym 14m2 (strona północna)
Brak możliwości zainstalowania skraplacza blisko Parownika, potrzeba jest poprowadzenia instalacji 38m. Różnica poziomów około 2,5m.
Tak długiej instalacji nigdy nie kładłem, wydaje mi się że inwerter powinien sobie poradzić.
Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-08, 22:14:38
Zaawansowany użytkownik
Otwierasz DTR urządzenia i czytasz ile agregat uciągnie. Poza tym co zrobisz ze skroplinami w tak długim odcinku instalacji??
  • Odpowiedz

benedykt

2016-07-08, 22:22:14
Użytkownik
Kiedyś zamontowałem ( około 6 lat ) GREE w szpitalu w małym gabinecie. Długość instalacji 45mb różnica poziomów 11mb. Działa do dnia dzisiejszego. Użytkownik zadowolony.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-07-09, 03:34:35
Top użytkownik
Witam

Zaproponuj 5kW, zarobisz wiecej i sumienie bedziesz miał czyste i przez to sen spokojny.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2016-07-10, 22:35:30
Użytkownik
Skropliny to nie problem, pójdą grawitacyjnie do najbliższej łazienki.
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem.
  • Odpowiedz

sulejowek

2016-07-11, 04:32:16
Użytkownik
Panasonic ma w ofercie urzadzenia (male splity)specjalnie przystosowane do dlugich instalacji -do 70metrow.
  • Odpowiedz

stoo

2016-07-11, 17:19:45
Użytkownik
Ja kiedys założylem 2 szt 3.5kW on/off ,długość instalacji około 40m sztuka. Uprzedziłem klienta, ze to wbrew zaleceniom producenta i ja sie pod tym nie podpisze. Zgodził sie na brak gwarancji a klima chodzi od 4 lat bez zarzutówSmile
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2016-07-15, 21:27:09
Użytkownik
sulejowek napisał(a):Panasonic ma w ofercie urzadzenia (male splity)specjalnie przystosowane do dlugich instalacji -do 70metrow.

Który model?
  • Odpowiedz

sulejowek

2016-07-16, 18:52:51
Użytkownik
AKTIMAR napisał(a):
sulejowek napisał(a):Panasonic ma w ofercie urzadzenia (male splity)specjalnie przystosowane do dlugich instalacji -do 70metrow.

Który model?

Urządzenia z Seri PACi
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa