Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komunikacja Modbus

14 Odpowiedzi, 11234 Wyświetleń

Rapero700

2016-09-28, 20:13:56
Użytkownik
Mam projekcie mam następujący zapis:

W celu możliwości komunikacji projektowanych jednostek wewnętrznych z istniejącą instalacją BMS w
budynku należy zastosować System komunikacji urządzeń z systemem BMS poprzez protokół Modbus.
Projektowane jednostki wewnętrzne wyposażono sterownik pozwalający na zaawansowaną integrację z
systemem BMS, natomiast istniejącą jednostkę (dla której w ramach opracowania zmieniono lokalizację)
wyposażono w interfejs pozwalający na komunikację z nowoprojektowanymi jednostkami.

Czy jeśli projektowane jednostki bedą innego producenta niż istniejąca będzie działać komunikacja?
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-09-29, 07:05:56
Top użytkownik
... a masz zamiar zmieniać interfejs i użyć innego protokołu ?
Protokół jest wspólny dla różnych urządzeń, różnych producentów .
...ale wszystko zależy od zdolnego programisty - może ci zgrać różne protokoły pod jeden BMS .
Mam zamontowaną centralę - Modbus , a klimatyzatory - KNX i tak wszystko spokojnie sobie chodzi ale ktoś ci musi potwierdzić że będzie zanim zaczniesz przy tym grzebać .

Prosta sprawa dzwoń do producenta niech dają ci kontakt do firmy która pisze dla nich program i konfrontuj ich z firmą która pisze program dla producenta którego chcesz użyć .

Jeśli o mnie chodzi to protokół ten sam działać musi niezależnie od tego jaki producent będzie podpięty za pomocą interfejsu.
... no i producent nie może być z dolnej półki bo wsparcie będziesz miał znikome/zerowe .

Nie znam tematu odpowiadam trochę po omacku Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-09-29, 07:13:39
Top użytkownik
... a i przypominało mi się coś jeszcze. Sprawdź czy system który jest a dokładnie jednostki wewnętrzne mają dwukierunkową komunikację ze sterownikami tak byś i ty miał tą samą funkcjonalność - choć to kosztowna sprawa.
  • Odpowiedz

Rapero700

2016-09-29, 18:13:48
Użytkownik
Istniejącym klimatyzatorem jest FTXS25G2V1B firmy Daikin. Ja planuje użyć klimatyzatorów LG, które należy wyposażyć w sterownik przewodowy z możliwością ingerencji w istniejący system BMS, poprzez protokół Modbus.
Natomiast istniejący klimatyzator należy wyposażyć w interfejs pozwalającym komunikację z projektowanymi jednostkami ( moim zdaniem poprzez protokół Modbus). Czy jak użyje interfejs Daikina będzie to się komunikowało z klimatyzatorami LG?

[reklama]

Moim zdaniem trzeba zarówno klimatyzatory LG wyposażyć w sterownik przewodowy oraz moduł tak jak poniżej i w ten sposób połączyć się istniejącym systemem BMS przez protokół Modbus, a do istniejącego klimatyzatora dołączyć moduł Daikina taki jak poniżej. W taki oto sposób istniejący klimatyzator będzie się komunikował z projektowanymi klimatyzatorami za pomocą protokołu Modbus przez sieć BMS.
  • Odpowiedz

Rapero700

2016-09-29, 18:18:48
Użytkownik
W przedmiarze robót mam takie zestawienie:

- klimatyzator split ze sterownikiem zdalnym przewodowym - 2szt
- sterownik do integracji z BMS - 2szt
- adaptor do połączenia z Modbus- 1szt

Jakby to maiło dzialać? I co z istniejącym klimatyzatorem?
  • Odpowiedz

catanonim

2016-09-29, 19:23:50
Nowy użytkownik
Rapero700 napisał(a):Czy jak użyje interfejs Daikina będzie to się komunikowało z klimatyzatorami LG?

[reklama]

Moim zdaniem trzeba zarówno klimatyzatory LG wyposażyć w sterownik przewodowy oraz moduł tak jak poniżej i w ten sposób połączyć się istniejącym systemem BMS przez protokół Modbus, a do istniejącego klimatyzatora dołączyć moduł Daikina taki jak poniżej. W taki oto sposób istniejący klimatyzator będzie się komunikował z projektowanymi klimatyzatorami za pomocą protokołu Modbus przez sieć BMS.

Witaj,
Z tego co mi wiadomo to:
1. Każda bramka bms jestvtranslatorem protokołów. W przypadku daikina to jest D3net, w przypadku LG jakiś ichniejszy protokół komunikacyjny. O ile same urządzenia intesisbox są właściwie identyczne konstrukcyjnie to różnią się oprogramowaniem. Stąd podłączenie LG pod bramkę dla daikina raczej nie zadziała
2. W przypadku LG masz na stronie intesisa jasno napisane, że intesis musi być podrzędny. Możliwe, że bedzie wymagał obecności sterownika nadrzędnego. W przypadku daikina nie ma konieczności stosowania pilota przewodowego.
  • Odpowiedz

Rapero700

2016-09-30, 05:46:42
Użytkownik
Czyli wynika z tego, że nowo projektowane klimatyzatory muszą być koniecznie Daikina aby to działało? I nie ma możliwości zastosowania klimatyzatorów innego producenta
  • Odpowiedz

Rapero700

2016-09-30, 08:18:32
Użytkownik
Dzwoniłem do firmy na Daikin i mówiła, że nie jest mi w stanie zagwarantować, że klimatyzator istniejący połączy się z klimatyzatorami innego producenta . Mówił, że każdy producent ma inną bramkę i oprogramowanie, ale nie jest pewny bo nie praktykował takich rozwiązań.
  • Odpowiedz

Rapero700

2016-09-30, 10:36:26
Użytkownik
Firma Daikin do komunikacji ma RTD-NET
Firma LG do komunikacji ma PDRYCB500

Wyposażam 2 nowe klimatyzatory w moduły PDRYCB500, a istniejące urządzenie w moduł RTD-NET. Czy będzie to działało?
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-10-03, 08:15:37
Top użytkownik
Rapero700 napisał(a):W przedmiarze robót mam takie zestawienie:

- klimatyzator split ze sterownikiem zdalnym przewodowym - 2szt
- sterownik do integracji z BMS - 2szt
- adaptor do połączenia z Modbus- 1szt

Jakby to maiło dzialać? I co z istniejącym klimatyzatorem?
Sterownik ścienny - tak jak wcześniej pisałem, musisz upewnić się że ma lub czy chcą mieć dwukierunkową komunikację .
... idea jest taka że to co nastawisz poprzez bms sterownik centralny pojawi się na sterowniku ściennym i to co ustawisz na ściennym pojawi się w module zarządzającym . Inaczej ty ustawisz coś w systemie a sterownik ścienny nie będzie tego wyświetlał.

Klient będzie mógł ustawić sobie poprzez sieć wszystko co producent poprzez interfejs przekazuje.
Jeśli wcześniej zamontowany klimatyzator użytkowany jest w taki sam sposób to administrator zdalnie widzi wszystko. Może zalogować się i administrować urządzeniami w sieci.

Czy będzie działać - to jest tak jak z komputerami w sieci .
Tysiące producentów komputerów, oprogramowania systemu kilku i jedna wspólna sieć ... i działa .
Idea z interfejsami pod KNX i Modbus jest podobna - ale jak już ci napisałem wcześniej konfrontuj twórców oprogramowania lub rozmawiaj z administratorem co chce.
  • Odpowiedz

Rapero700

2016-10-03, 12:59:54
Użytkownik
Napisałem do Inwestora w tej sprawie zobaczymy co odpowie.
  • Odpowiedz

Rapero700

2016-10-05, 18:24:05
Użytkownik
Dostałem następujące wytyczne:

Istniejący system klimatyzacji VRV posiada własne systemy automatyki i w celu integracji z systemem nadzoru BMS użyto interfejs DMS-IF. Bramki LonWorks zlokalizowano w pomieszczeniach 4.2 oraz 4.19 (szachty elektryczne). Poprzez integrację w systemie BMS uzyskano pełny monitoring i zarządzanie instalacją klimatyzacji pomieszczeń.

Wszystkie zastosowane sterowniki w budynku D-17 posiadają możliwość bezpośredniej komunikacji z siecią LonWorks FT-10, 78 kbs (standard EIA-709). Posiadają certyfikat LonMark. Sterowniki umożliwiają wymianę danych (tzn. wszystkich dostępnych punktów fizycznych i wyliczalnych) za pośrednictwem standardowych zmiennych sieciowych SNVT.

Każdy sterownik PXC (SIEMENS) jest wyposażony w port komunikacyjny oraz gniazdo do podłączenia przenośnego panelu operatorskiego co umożliwia:
? odczyt przez operatorów wartości pomiarowych i statusów pracy poszczególnych urządzeń
? odczyt i potwierdzanie alarmów generowanych przez sterowniki,
? dokonywanie niezbędnych zmian wartości zadanych oraz parametrów pracy we wszystkich sterownikach,
? modyfikację programów czasowych (dobowych, tygodniowych, rocznych),
? zmianę czasu i daty systemowej.
Systemy operacyjne sterownika, program aplikacyjny i dane są przechowywane w nie ulotnej pamięci EPROM lub w nie ulotnej pamięci zapisywalnej FLASH EPROM.

Zamawiający wymaga komunikacji dwukierunkowej ? tj. odzwierciedlenie stanów pracy klimatyzatorów w BMS oraz sterowanie z BMS klimatyzatorami.

Interfejsem dla komunikacji pomiędzy stacjami roboczymi jest Ethernet i protokół TCP/IP. Komunikacja z siecią LonWorks odbywa się ma za pośrednictwem protokołu LonTalk przy użyciu PXG80-N.

W ofercie należy ująć podłączenie i oprogramowanie istniejącego układu sterowania BMS

Jak to rozwiązać?
  • Odpowiedz

barbie

2016-10-05, 18:56:36
Top użytkownik
zatrudnić Informatyka !!! .
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-10-10, 08:42:29
Top użytkownik
... ktoś się nad tematem pochylił i dobrze go opracował.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa