Czy możecie polecić sterownik do tandemu sprężarek, który pracuje na bazie mierzonej temperatury w komorze a nie ciśnienia odparowania? Do tej pory używałem Danfoss AK-PC351 i daje radę, ale rozglądam się za czymś tańszym i najlepiej montowanym tablicowo (Danfoss jest na szynę). Większość sterowników ma tylko sterowanie ciśnieniem, AKCP pozwala zmienić przetwornik ciś. na czujnik temperatury.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Sterownik do tandemu sprężarek
5 Odpowiedzi, 3832 Wyświetleń|
Sprawdz Carel
Carel IR 33 Universal dwu lub czteroprzekaznikowy.
Jaki jest sens sterowania zespołem sprezarkowym temperatura komory?
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
Cytat:Jaki jest sens sterowania zespołem sprezarkowym temperatura komory? Tandem się nieraz przydaje: 1. Jeśli klient chce czasem używać komorę do szybkiego wychłodzenia warzyw a czasem na długie przechowanie to w pierwszym przypadku przyda się moc dwu sprężarek. W drugim przypadku po zbiciu temperatury utrzymuje ją jedna sprężarka z większą wilgotnością w komorze. 2. Inwestycja gdzie schładzam rozdzielnię z falownikami. W pierwszym roku będzie ich mało. Potem będą dokładane następne. Jeśli dam jedną dużą sprężarkę na docelowe obciążenie to będzie często taktowała. Tandem załatwia sprawę. 3. Bezpieczne rozwiązanie w przypadku padnięcia jednej sprężarki. Druga zazwyczaj uratuje sytuację a ja bez pośpiechu usuwam awarię. 4. Zazwyczaj mniej cykli załączenia sprężarek i więcej czasu pracy po załączeniu(więcej czasu na powrót oleju). W przypadku zespołu sprężarek pracujących na kilku komorach oczywiście zastosowałbym sterowanie przetwornikiem na odparowaniu. W przypadku jednej komory robię to jej temperaturą. Odparowanie to pochodna temperatury w komorze, jestem więc u źródła z pominięciem pośrednika. Tak, wiem że można zastosować sprężarkę z falownikiem lub scrolla digital ![]() Dzięki - przetestuję Carel IR 33 Universal dwuprzekaźnikowy.
To co piszesz ma sens.
Sterownik jest naprawdę fajny w użytkowaniu. Często go używam do sterowania temperaturą nadmuchu lub zespołem sprężarek ale to w wersji ciśnieniowej.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY