Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sondy Smart Testo do klimatyzacji.

9 Odpowiedzi, 12557 Wyświetleń

Czesio

2017-06-26, 16:54:43
Użytkownik
Witam

Założyłem nowy wątek, kontynuując ten ,,jaki telefon do sond testo'' z działu klimatyzacji ponieważ wychodzi ze taki powyzej 1000zł lub tablet i szkoda kombinować. Przy okazji tego postu mam wrażenie ze wielu kolegow z forum i reala podchodzi do sond troche jak pies do jeża albo włącza do testow i po tym sprzedaje. Moim zdaniem sondy są bardzo dobrym narzędziem w rękach serwisanta i np. ja nie wyobrażam sobie serwisu klimatyzacji komforu bez nich. Trzeba też dodać że sama sonda ciśnienia i temperatury to za mało jak i również zestaw tych dwoch przyrządów nie zastąpi 570 czy też analogowego z glicerynowymi manometrami. Plusem ty przyrządów jest ich niewielki rozmiar i że mieszczą się doslownie w kieszonce mojego kombinezonu czy też kieszonkach torby pierwszej pomocy...
[Obrazek: PRlPeViMnhwL0rAlj_icGwLaC5xwf6hKGSxP7NLb...71-h653-no]

[Obrazek: rvZ39tPmKv7qLKFx3f9PnQ_OcC_o0ZPcMIiRYyn4...61-h654-no]

Na zdjeciu poniżej jest pokazany moim zdaniem podstawowy zestaw do diagnozy klimatyzatorów jakim powinien dysponować serwisant oczywiście omawianych sond Testo(taki serwisant nie zraźony). Jestem nimi wstanie bez problemów sprawdzić przeplyw powietrza i porównać go z tym podanym w DTR lub tabliczce znamionowej (coraz częściej widnieje na tabkliczkach taki parametr podany w m3/h) co nam moze to podpowiedzieć to wiemy. Znająć ten parametr mogę sprawdzić rzeczywistą wydajnosc chlodniczą lub grzewczą w kW lub Btu. No i jezeli pierwszy czyli przepływ powietrza się zgadza a drugi czyli moc się zgadza to można zakonczyc pomiary ale jak sie nie zgadza z założoną przez producenta mocą to podlaczam się do ukladu chłodniczego(a może tylko wtedy). Moim zdaniem dzialanie odwrotne nie ma sensu, może ktos uważa inaczej i dobrze to zaargumentuje. Oczywiście zakladamy ze urządzenie jest czyste Big Grin

[Obrazek: dLmauuqaovbsED_MYMEAoIT2B96rT3dDyxgZcvpn...61-h654-no]

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

barbie

2017-06-26, 19:35:44
Top użytkownik
brak śladów eksploatacji na narzędziach .
  • Odpowiedz

Czesio

2017-06-26, 19:43:48
Użytkownik
barbie napisał(a):brak śladów eksploatacji na narzędziach .
Witam

A ty nie dbasz o narzędzia? Powiększ sobie zdjęcie detektywie :lol: A poza tym mógłbyś odpuścić to temat do dyskusji a nie wytykania.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2017-06-26, 20:17:59
Top użytkownik
to pachnie reklamą .
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2017-06-27, 05:04:03
Użytkownik
Ja też na co dzień używam sond Testo ale nie mam jeszcze tak bogatego zestawu.
Będę musiał pomyśleć nad powiększeniem - mi się z nimi pracuje najlepiej.
Denerwujące są trochę sporadyczne problemy z łączeniem po blutooth ale idzie z tym żyć.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-06-27, 05:07:35
Zaawansowany użytkownik
Czesiu piękne wszystko pod kolor. Brawo ty. Barbie poznasz fachowca po tym jak dba o narzędzia.
  • Odpowiedz

gadget

2017-06-27, 09:01:12
Zaawansowany użytkownik
Bolas napisał(a):Barbie poznasz fachowca po tym jak dba o narzędzia.

Barbi ma rację u mnie ta torba z juli nie przetrwała by kilku dni, na bokach jest zwykła tektura, oglądałem to kupiłem lepsze. Mam torby gdzie jest na spodzie i po bokach blacha lub sklejka. Nie wiem ile testo przetrwa ale ono u mnie nie jest na pierwszy rzut. Tez staram się dbać o narzędzia ale bez przesady one są dla mnie nie ja dla nich. Rocznie montuje średnio od 50 do 100 klimatyzatorów rocznie. Ile mogą narzędzia przetrwać przy takiej eksploatacji? A nieraz coś zdarzy mi się zostawić na dachu kilkaset kilometrów od domu...
  • Odpowiedz

Czesio

2017-06-27, 12:48:07
Użytkownik
barbie napisał(a):to pachnie reklamą .
Witam

Tak Barbie, przejrzałeś mnie dostałem od Testo 10000$ za namawianie do marki. Myślę że to rozwiązuje Twoje podejrzenia.

gadget napisał(a):Barbi ma rację u mnie ta torba z juli nie przetrwała by kilku dni, na bokach jest zwykła tektura, oglądałem to kupiłem lepsze. Mam torby gdzie jest na spodzie i po bokach blacha lub sklejka. Nie wiem ile testo przetrwa ale ono u mnie nie jest na pierwszy rzut. Tez staram się dbać o narzędzia ale bez przesady one są dla mnie nie ja dla nich. Rocznie montuje średnio od 50 do 100 klimatyzatorów rocznie. Ile mogą narzędzia przetrwać przy takiej eksploatacji? A nieraz coś zdarzy mi się zostawić na dachu kilkaset kilometrów od domu...

Ogarnij się Gadget, nie torba ani Barbii jest bohaterem postu, ale a propos to pierwsza torba gdzie mam wszystko poukładane i wszystko mieszczę ponieważ zdjęcie na górze pokazuje torbę po naprawie klimatyzatora a często służy mi do konserwacji i wtedy dochodzi chemia, ręczniki co zobaczysz na dolnym zdjęciu(wstaw zdjęcie swojej torby i daj mi ocenić jej wartość praktyczną). Może i nie jest super jakościowa ale też nie kosztowała wiele jak zauważyłeś jest to produkt z Juli. Miałem w ręku super torby ze metalowymi skuwkami, plastikowymi spodami na wypasie ale wybrałem tą ponieważ jest funkcjonalna. I żeby Cie dobić ma ją pół roku i nic się nie dzieje a babeczki w sklepie jak byłem na awarii powiedziały ,,no jaka fajna torba, no i jaki porządek''.

A i powiedz mi po jaką cholerę Ci sondy Testo jak Ty głównie montujesz klimy? Do próżni się nie nadają, przekładanie z manometrów na sondy bez celu chyba że protokół uruchomienia, jedyny sens. Nie wiem czy masz dwa termohigrometry bo mógłbyś zmierzysz sobie wydajność nowej zamontowanej klimatyzacji dla swojego spokoju i pokazać klientowi że wszystko jest jak zamawiał.

[Obrazek: o2TDJ_VxPlH4WyBVQINoiN4RnVeCs6dCG3IdvHe4...69-h770-no]

PARTNER-MAR napisał(a):Ja też na co dzień używam sond Testo ale nie mam jeszcze tak bogatego zestawu.
Będę musiał pomyśleć nad powiększeniem - mi się z nimi pracuje najlepiej.
Denerwujące są trochę sporadyczne problemy z łączeniem po blutooth ale idzie z tym żyć.

No właśnie z takim zamiarem ten wątek otworzyłem, żeby podzielić radością i doświadczeniem z pracy ze sondami Testo. Sondy mają swoje mankamenty ale o wiele więcej wnoszą przy serwisie i tego chciałbym żebyśmy się w tym wątku trzymali. Mam doświadczenie z sondami może i nie duże ale chętnie się nim podzielę a i przy okazji może się i nauczę.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gadget

2017-06-27, 14:42:57
Zaawansowany użytkownik
Czesiu chyba zbytnio przejmujesz się tym co piszę, każdy sądzi wg. siebie ja napisałem tylko co myślę. Być może że masz sporo przeglądów to i ta torba wytrzyma. Ja mam sporo instalacji, szczególnie nie jest łatwo jak masz 10 dni na instalacje ilu stam jednostek do tego rury trzeba na całym budynku rozprowadzić i polutować. Akurat miedzy elektrykami hydraulikami a ludźmi od wylewek czy gipsu. Wtedy nie jest łatwo. W wyszukiwarkę wpisz : Torba narzędziowa monterska na kołach 18" Stanley S97-515. Wcześniej miałem takie jak Ty masz teraz ale były mocniejsze miały sklejke lub metal . Już z10 lat takie torby kupuję
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa