Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalatorstwo klimatyzacji jako dodatkowe finanse

53 Odpowiedzi, 37242 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

Amfan

2017-07-11, 05:14:07
Top użytkownik
Czesio napisał(a):
Amfan napisał(a):Jak nie połamać rur wychodzących ze ściany ,proponuję coś takiego. 200zł kosztują te pręty plastikowe, ale dla mnie rewelacja
Witam

Fajny patent.

Pozdrawiam

Fajny , mega praktyczny. Do wyginania rur pod naścienniaka ideał. Tylko trzeba pamiętać o kilku rzeczach . skrobać rury i wycierać pręt przed włożeniem do rury.Nie robić kilku wygięć na raz . Najpierw to najdalsze , wyciągnąć pręt trochę i nastepne. Ja to tak pokochałem , że specjalnie u krawcowej zamówiłem pokrowiec na to . Przy wyginaniu przepłaszcza rurę , ale nie jest to zmiana pola powierzchni przekroju jak przy połamaniu. Zapomniałem od 2 lat jak wyglądają sprężyny. Jedyny minus to 3m pręta. Jak ktoś jest zainteresowany to mogę tanio odsprzedać . mało używane.
  • Odpowiedz

Amfan

2017-07-11, 05:15:34
Top użytkownik
Żartowałem.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-11, 08:46:04
Top użytkownik
fgazudt napisał(a):DB mam pytanie.
Na jakiej podstawie mam legalizować NOWY czujnik elektroniczny oraz na jakiej podstawie mam legalizować NOWĄ wagę elektroniczną ?
Na wstępie mojej odpowiedzi chciałbym zaznaczyć fakt iż "osobiście olewam to czy masz czy nie" Wink

Odpowiedzi udzielałem osobie prowadzącej/zakładającej ten wątek.
Moja odpowiedz tyczyła się zakupu dobrego ale drogiego detektora być może już spełniającego warunki RK WE 1516 z 19 grudnia 2007 i WE 842/2006 PE .
Zaproponowałem zakup dużo tańszego przenośnego detektora plus wykonanie tgz."legalizacji" precyzyjniej nazywa się to świadectwem wzorcowania.

Wydaje mi się :o Big Grin :lol: iż zgodnie z rozporządzeniem detektor powinien wykrywać wyciek czynnika w ilości minimum 5 gram rocznie, a kontrola czułości/ wzorcowanie musi odbywać się co 12 miesięcy.

... a jaką masz pewność że NOWY detektor gazu "czujnik elektroniczny" jest sprawny ?

Oczywiście może stosujesz inną metodę ale skoro już posiadasz detektor (bo mnie pytasz) to ja się pytam :
jak wypełniasz rubrykę datę ważności świadectwa przenośnego detektora do wykrywania nieszczelności ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Czesio

2017-07-11, 11:25:13
Użytkownik
Czesio napisał(a):
fgazudt napisał(a):
DBKlima napisał(a):Wykrywacz nieszczelności zdecydowanie za drobi są dużo tańsze i tak musisz zrobić legalizację .
Rusztowania - nie opłaca się kupować koszt wypożyczenia rusztowania jest bardzo niski.
Odkurzacz - kup prosty karchera z filtrem stożkowym i używaj worki spokojnie wytrzyma 3 lata a cena jest o 90% mniejsza niż tego z linii prof .
Stacja do odzysku czynnika - podpisz umowę i wypożycz w Prozonie będzie 90% taniej
Waga - kup pomostową z walizką oddaj do legalizacji w Prozon będzie z 50% taniej

Węże z zaworami odcinającymi - moim zdaniem lepiej wąż oddzielnie i zaworek oddzielnie .
Rozwalcowywarkę gruszkową (kielichownica dziadkowa)

Szkolenia : certyfikat personalny i firmowy UDT

DB mam pytanie.
Na jakiej podstawie mam legalizować NOWY czujnik elektroniczny oraz na jakiej podstawie mam legalizować NOWĄ wagę elektroniczną ?
Witam

To nie chodzi pewnie że nowy, przepisy mówią o co rocznej legalizacji detektora wycieków czynnika. Teraz większość firm tj. Prozon, Testo robią to za 150 zł. Z wagą sprawa jest prosta, musimy zgodnie z procedurą ,,naszej firmy'' sprawdzać regularnie poprawność ważenia. Najprostszy sposób to zakup wzorcowego odważnika, ja mam 200g z Conrada i zgodnie z procedurą przed sezonem, odważnik na wagę i protokół lub w odpowiednią tabelka. Dziś słyszałem o patencie na pół litra wody zamiast odważnika i przeszło na kontroli.

Pozdrawiam
Witam

Przypomniałem sobie słowo klucz przy pisaniu procedury ,,walidacja wagi''

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

fgazudt

2017-07-11, 20:21:06
Użytkownik
DBKlima napisał(a):
fgazudt napisał(a):DB mam pytanie.
Na wstępie mojej odpowiedzi chciałbym zaznaczyć fakt iż "osobiście olewam to czy masz czy nie" Wink

Odpowiedzi udzielałem osobie prowadzącej/zakładającej ten wątek.
Moja odpowiedz tyczyła się zakupu dobrego ale drogiego detektora być może już spełniającego warunki RK WE 1516 z 19 grudnia 2007 i WE 842/2006 PE .
Zaproponowałem zakup dużo tańszego przenośnego detektora plus wykonanie tgz."legalizacji" precyzyjniej nazywa się to świadectwem wzorcowania.

Wydaje mi się :o Big Grin :lol: iż zgodnie z rozporządzeniem detektor powinien wykrywać wyciek czynnika w ilości minimum 5 gram rocznie, a kontrola czułości/ wzorcowanie musi odbywać się co 12 miesięcy.

... a jaką masz pewność że NOWY detektor gazu "czujnik elektroniczny" jest sprawny ?

Oczywiście może stosujesz inną metodę ale skoro już posiadasz detektor (bo mnie pytasz) to ja się pytam :
jak wypełniasz rubrykę datę ważności świadectwa przenośnego detektora do wykrywania nieszczelności ?

Ok to w odpowiedzi na Twoje pytanie wzorcuję się na DTR-ce urządzenia oraz na dobrej praktyce. A jeżeli chodzi o same procedury to stosuję opinię Pana Grzegorza Goncarza z którym na początku zgadzał się PROZON natomiast później chyba stwierdzili że liczy się biznes i zmienili swoje stanowisko :
Szanowni Państwo
W związku z licznymi wątpliwościami i zapytaniami firm Forum co do konieczności legalizacji lub wzorcowania (kalibracji) wykrywaczy wycieków, po dokonaniu weryfikacji obowiązujących przepisów, KFCh stoi na stanowisku, że:

Dla firm serwisowych oczywistym jest to, że powinny podczas wykonywania usług posługiwać się sprawnymi urządzeniami i narzędziami.
1. Nowe wykrywacze wycieków nie wymagają ani wzorcowania (kalibracji) ani legalizacji, w
okresie gwarancyjnym podlegają po prostu reklamacji o ile zostanie stwierdzona ich
wadliwość.
2. Należy kierować się danymi technicznymi urządzenia zadeklarowanymi podczas zakupu przez producenta (ewentualnie dystrybutora), który odpowiada za to, że nowe urządzenie spełnia określone dane techniczne.
3. Należy podkreślić, że lista urządzeń podlegających legalizacji jest ściśle określona ? nie
znajdują się na niej wykrywacze wycieków.
4. Wzorcowanie / kalibracja urządzeń, nawet używanych (w tym wykrywaczy wycieków) nie
jest obowiązkowe lecz całkowicie dobrowolne.
5. W przypadku wykrywaczy wycieków należy kierować się przede wszystkim zaleceniami ich producenta (instrukcją obsługi) co do sposobu użytkowania i częstotliwości oraz sposobu kontroli. Wskazane jest także dokumentowanie czynności podejmowanych w tym zakresie.
UWAGA ! Nie należy mylić wzorcowania/kalibracji (czynność dobrowolna) z legalizacją urządzeń pomiarowych (obowiązkowa lecz jedynie dla ściśle określonych urządzeń).
Ustawa z dnia 15 maja 2015 r. o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych (Dz. U. Dz.U. 2015 poz. 881) i najnowsza unijna legislacja f-gazowa oparta na Rozporządzeniu 517/2014 nie wprowadziły zmian w zakresie obowiązku legalizacji lub wzorcowania (kalibracji) dla urządzeń stosowanych przez chłodnicze firmy serwisowe.
Nie zostały więc wydane nowe przepisy zmieniających dotychczasową praktykę firm w tym zakresie lub wprowadzające nowe uprawnienia dla jakichkolwiek instytucji lub podmiotów.

UWAGA ! W przypadku wykrywaczy wycieków w praktyce dla zapewnienia prawidłowego działania najczęściej wystarcza wymiana ich końcówek.
UWAGA ! Świadectwa wzorcowania wydawane przez wszelkie podmioty, w tym państwowe Urzędy Miar, nie zawierają terminu ważności danego wzorcowania lecz odwołują się w tym zakresie i tak do zaleceń producenta (w formie np. instrukcji obsługi) lub praktyki (procedury) sprawdzania urządzeń ustalonej przez użytkownika danego urządzenia (np. wykrywacza wycieków).
Użytkownik wykrywacza wycieków powinien we własnym zakresie dokonywać jego kontroli/przeglądu w określonych odstępach czasu stosownie także do intensywności i warunków jego użytkowania. Można ogólnie przyjąć, że statystycznie nie powinna odbywać się taka kontrola rzadziej niż co 12 miesięcy i kontrola taka powinna zostać udokumentowana przynajmniej notatką wewnętrzną z przeprowadzonych oględzin.
O ile sprawność wykrywacza wycieków podczas kontroli dokonywanej we własnym zakresie budzi wątpliwości należy wymienić jego końcówki (warto wewnętrznie udokumentować datę tej czynności) lub zdecydować się na wzorcowanie (jak wspomniano powyżej nie jest obowiązkowe).
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-12, 11:17:49
Top użytkownik
Masło maślane.... nie jest obowiązkowe ale bez udokumentowanego świadectwa wzorcowania nie można się powołać na to urządzenie. Gwarancja nie mówi że urządzenie jest sprawne technicznie. Gwarancja jest dobrą wolą producenta nie ma nic wspólnego z wzorcowaniem i legalizacją .

Pracując nie mam zamiaru gdybać czy mój detektor wykrywa czynnik czy nie i zastanawiać się czy działa prawidłowo. Tak samo w protokołach wpisujemy model symbol detektora i powołujemy się na wzorcowanie/legalizację urządzenia .

Czy warto sami sobie odpowiedzieć musicie jak dla mnie to tylko stówka i mam święty spokój na rok.
Sondy wymieniamy co 6 miesięcy.
  • Odpowiedz

fgazudt

2017-07-12, 12:21:50
Użytkownik
DBKlima napisał(a):Masło maślane.... nie jest obowiązkowe ale bez udokumentowanego świadectwa wzorcowania nie można się powołać na to urządzenie. Gwarancja nie mówi że urządzenie jest sprawne technicznie. Gwarancja jest dobrą wolą producenta nie ma nic wspólnego z wzorcowaniem i legalizacją .

Pracując nie mam zamiaru gdybać czy mój detektor wykrywa czynnik czy nie i zastanawiać się czy działa prawidłowo. Tak samo w protokołach wpisujemy model symbol detektora i powołujemy się na wzorcowanie/legalizację urządzenia .

Czy warto sami sobie odpowiedzieć musicie jak dla mnie to tylko stówka i mam święty spokój na rok.
Sondy wymieniamy co 6 miesięcy.

Ok ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Kupując nowe urządzenie dostaję:
1. Gwarancje
2. DTR-ke
i na tym bazuje i gwarantuje że nie jest to dobra wola producenta tylko jego obowiązek.
Jak kupujesz jaki kolwiek nowy sprzęt chociaż by telewizor to nie oddajesz go co roku do sprawdzenia czy wszystko ok.

Po za tym powiedz mi jak zbadać czy detektor faktycznie wykrywa takie wycieki ? Uwierz mi że z nie jednym Inspektorem wymieniłem na ten temat zdanie i nie ma na to odpowiedzi. Na dzień dzisiejszy Prozon zrobił sobie z tego biznes i tylko tyle.
A Ty dostajesz świstek dla świstka. Czyli głowę masz spokojną bo ktoś ci dał stempelek na rok ale prawda jest taka że nie masz pewności czy urządzenie działa.

Sprawdzenie czy detektor działa czy nie wystarczy butla z czynnikiem wężyk detektor i chęci. A nie świstek dla świstka.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-13, 11:10:59
Top użytkownik
fgazudt napisał(a):Ok ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Kupując nowe urządzenie dostaję:
1. Gwarancje
2. DTR-ke
i na tym bazuje i gwarantuje że nie jest to dobra wola producenta tylko jego obowiązek.

Nie popadam w żadne skrajności .
Dla mnie detektor przenośny to urządzenie którym praktycznie posługuję się równie często jak manometrami.
Co do gwarancji to bardzo się mylisz - obowiązek to rękojmia gwarancja może być ci dana/udzielona lub nie.
... takie mamy prawo.

fgazudt napisał(a):Jak kupujesz jaki kolwiek nowy sprzęt chociaż by telewizor to nie oddajesz go co roku do sprawdzenia czy wszystko ok.
Kolego, a czy telewizorem robisz pomiary ??? Porównanie od czapy zrobione.

fgazudt napisał(a):Po za tym powiedz mi jak zbadać czy detektor faktycznie wykrywa takie wycieki ? Uwierz mi że z nie jednym Inspektorem wymieniłem na ten temat zdanie i nie ma na to odpowiedzi.
... to świadczy tylko o niskim stopniu wiedzy/inteligencji inspektora.

fgazudt napisał(a):Na dzień dzisiejszy Prozon zrobił sobie z tego biznes i tylko tyle.
Nie patrze jak i ile inni zarabiają nie moja kasa nie moja sprawa ale... Co to za biznes .
Zainwestuj w kilku pracowników z wykształceniem zbuduj laboratorium kup przyrządy wzorcowe i zarabiaj na jednym wzorcowaniu i certyfikacji po 100 zł .

Oddaje glikol do laboratorium producenta i płacę wielokrotnie więcej za badania .

fgazudt napisał(a):Sprawdzenie czy detektor działa czy nie wystarczy butla z czynnikiem wężyk detektor i chęci. A nie świstek dla świstka.
Tak właśnie robi majster Piskuta z firmy Stef-Miet z siedzibą w garażu.
Powiedz to podczas audytu UDT na pewno długo certyfikatu nie zobaczysz.
Rozumiesz idę kontrolowanego wycieku w warunkach laboratoryjnych ? Raczej nie .

Osobiście uważam że temat został wyczerpany .
Rozmawiamy o 100zł za na rok przy kosztach naszej firmy 100 zł nie ma żadnego znaczenia.
  • Odpowiedz

Czesio

2017-07-13, 15:15:15
Użytkownik
DBKlima napisał(a):
fgazudt napisał(a):Ok ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Kupując nowe urządzenie dostaję:
1. Gwarancje
2. DTR-ke

Nie popadam w żadne skrajności .
Dla mnie detektor przenośny to urządzenie którym praktycznie posługuję się równie często jak manometrami.
Co do gwarancji to bardzo się mylisz - obowiązek to rękojmia gwarancja może być ci dana/udzielona lub nie.
... takie mamy prawo.

fgazudt napisał(a):Jak kupujesz jaki kolwiek nowy sprzęt chociaż by telewizor to nie oddajesz go co roku do sprawdzenia czy wszystko ok.
Kolego, a czy telewizorem robisz pomiary ??? Porównanie od czapy zrobione.

fgazudt napisał(a):Po za tym powiedz mi jak zbadać czy detektor faktycznie wykrywa takie wycieki ? Uwierz mi że z nie jednym Inspektorem wymieniłem na ten temat zdanie i nie ma na to odpowiedzi.
... to świadczy tylko o niskim stopniu wiedzy/inteligencji inspektora.

fgazudt napisał(a):Na dzień dzisiejszy Prozon zrobił sobie z tego biznes i tylko tyle.
Nie patrze jak i ile inni zarabiają nie moja kasa nie moja sprawa ale... Co to za biznes .
Zainwestuj w kilku pracowników z wykształceniem zbuduj laboratorium kup przyrządy wzorcowe i zarabiaj na jednym wzorcowaniu i certyfikacji po 100 zł .

Oddaje glikol do laboratorium producenta i płacę wielokrotnie więcej za badania .

fgazudt napisał(a):Sprawdzenie czy detektor działa czy nie wystarczy butla z czynnikiem wężyk detektor i chęci. A nie świstek dla świstka.
Tak właśnie robi majster Piskuta z firmy Stef-Miet z siedzibą w garażu.
Powiedz to podczas audytu UDT na pewno długo certyfikatu nie zobaczysz.
Rozumiesz idę kontrolowanego wycieku w warunkach laboratoryjnych ? Raczej nie .

Osobiście uważam że temat został wyczerpany .
Rozmawiamy o 100zł za na rok przy kosztach naszej firmy 100 zł nie ma żadnego znaczenia.
Witam

Ja zrobiłem walidacje wagi w garażu, klienci mogą być spokojni że nie oszukuje ich na czynniku a UDT jest przekonany co do sposobu. Raczej nie ryzykował bym samokalibracji detektora nie mając wzorcowego wycieku Big Grin
[Obrazek: yS1WiY5VaQmwNOTTFosFAoRgKcaSxcd51ORYnjDh...69-h770-no]

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-14, 19:21:58 przez Czesio.)
  • Odpowiedz

sulejowek

2017-07-13, 22:08:07
Użytkownik
DB klima :lol: Co robisz z glikolem ? Przedstawiłeś mi się jako szary pracownik i chciałeś w innym temacie sprzedać (przyznaję się sprawdzałem rynek kto co po ile oferuje tu Smile ) dużo drożej klimatyzację mitshuibishi niż jest ogólnodostępna tak ,że Twoje wywody są tu zbędne . Wracając do tematu kontrola z UDT to gówno i każdy ją przechodzi , nie ma firmy w rejestrze która ma ,,zawieszony wniosek
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-14, 07:03:46
Top użytkownik
Sulejuwek - Nie wiesz do czego używa się w chłodnictwie glikolu Big Grin :lol: :lol:
Nie martw się ... Na ciebie też przyjdzie pora...
Nie każdy dojrzewa od razu, jak stracisz pryszcze wiele spraw będzie dla ciebie łatwiejsze . Big Grin

Co do wykazu UDT : stan na dzień dzisiejszy około 15 certyfikatów jest zawieszonych .
Myślałem że jako Gimbus radzisz sobie z obsługą komputera i potrafisz sprawdzić zamiast o "UDT to kupa" pisać .
  • Odpowiedz

gadget

2017-07-14, 20:29:42
Zaawansowany użytkownik
Czesiu zapewne będzie że się czepiam ... ale co tam lepiej niech reszta nie popełnia tego błędu. Otóż taki sprawdzian wagi jest raczej mało legalny w ten sposób nie sprawdzisz liniowości tensometru, zazwyczaj wagę należy obciążyć ciężarem 100% i w ten sposób sprawdzać. Pojedź sobie do terenowego przedstawicielstwa GUM to zobaczysz co tam z wagami robią.
  • Odpowiedz

Czesio

2017-07-14, 20:54:13
Użytkownik
gadget napisał(a):Czesiu zapewne będzie że się czepiam ... ale co tam lepiej niech reszta nie popełnia tego błędu. Otóż taki sprawdzian wagi jest raczej mało legalny w ten sposób nie sprawdzisz liniowości tensometru, zazwyczaj wagę należy obciążyć ciężarem 100% i w ten sposób sprawdzać. Pojedź sobie do terenowego przedstawicielstwa GUM to zobaczysz co tam z wagami robią.
Witam

Wierz mi sposób jest całkowicie legalny i wystarczający dla UDT. Pamiętaj słowo klucz walidacja, przeczytaj dwa posty które napisałem.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gadget

2017-07-15, 20:44:14
Zaawansowany użytkownik
Niestety obawiam się że ten sposób może i jest wystarczający dla nie mającego pojęcia w tym temacie UDT. Jednak na fakturach pojawiają się czynnik chłodniczy sprzedawany w gramach a to podpada pod PIH ,który może zażądać świadectwa legalizacji wagi z GUM. Tu się zaczyna kwadratura koła gdy z te wagi co ważymy czynnik nie mają świadectwa homologacji i GUM na pewno nie wyda legalizacji może jedynie sprawdzić czy waga dobrze waży ale i tak nie można jej używać do odmierzania czynnika dla klienta. Niestety mamy kolejny bubel prawny a miało być tak pięknie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-17, 07:04:09
Top użytkownik
gadget napisał(a):Niestety obawiam się że ten sposób może i jest wystarczający dla nie mającego pojęcia w tym temacie UDT. Jednak na fakturach pojawiają się czynnik chłodniczy sprzedawany w gramach a to podpada pod PIH ,który może zażądać świadectwa legalizacji wagi z GUM. Tu się zaczyna kwadratura koła gdy z te wagi co ważymy czynnik nie mają świadectwa homologacji i GUM na pewno nie wyda legalizacji może jedynie sprawdzić czy waga dobrze waży ale i tak nie można jej używać do odmierzania czynnika dla klienta. Niestety mamy kolejny bubel prawny a miało być tak pięknie.

Na fakturach w gramach sprzedajemy tylko podmiotowi z certyfikatem firmowym UDT np. jeśli jesteśmy jego podwykonawcą .
Klient końcowy w rozliczeniu na fakturze nie może dostać gazu.

Mnie zastanawia fakt nagminnego pojawiania się zapisy w umowach :
- uzupełnienie czynnika do 100g w cenie konserwacji.
100gram x 200urządzeń . Ciekawe jak urzędnicy się z tego zużycia rozliczą ?
  • Odpowiedz

gadget

2017-07-17, 20:39:56
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):Na fakturach w gramach sprzedajemy tylko podmiotowi z certyfikatem firmowym UDT np. jeśli jesteśmy jego podwykonawcą .
Klient końcowy w rozliczeniu na fakturze nie może dostać gazu.

Popatrz na faktury z autoklimy to się zdziwisz. Co do wag nie ma znaczenia komu sprzedajesz, tymi wagami co mamy to można miedzy magazynami się rozliczać w zakresie jednego podmiotu. Tak swoją droga ciekawe kto podpierdzieli UDT za takie praktyki z wagami do PIH... Że też działają sobie takie instytucje i nawet jedna nic nie wie o drugiej to chyba tylko u nas jest możliwe.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-18, 06:38:20
Top użytkownik
.. to prawda ciekawe jak długo taki stan jeszcze może być :/
  • Odpowiedz

obser

2017-07-18, 07:15:01
Top użytkownik
Ogólnie ta ustawa to bubel prawny, nikt nie jest w stanie pracować legalnie i mieć spokojną głowę. Np. mogliby sobie ściągnąć dane producentów aut o nominalnych rocznych naturalnych (węże) ubytkach czynnika,a nie sztywno określić to na 40g. W tym przedziale mieszczą się tylko auta japońskie przeznaczone na ich rynek,już na rynek EU mają ubytek roczny do 70g. I co tam naprawiać? Pisać nieprawdę o wymianie zaworka schredera? I to przy każdym serwisie? A co z gazem nieskondensowanym, którego też maszyna trochę wypuści? Jak potem się rozliczyć, ja nigdzie bez FV już nie kupisz. Sytuacja taka,że UDT i WIOŚ udają,że kontrolują,a my udajemy,że robimy legalnie.
  • Odpowiedz

gadget

2017-07-18, 20:17:27
Zaawansowany użytkownik
Kiedyś miałem zwykłą wagę taką jak w sklepie, z małą butlą było ok, większe butle za dużo ważyły. Poza tym trzeba było uważać żeby jej nie uszkodzić. Paradoksalnie wtedy byłem bardzie legalny jak teraz. Myślę że rozwiązaniem problemu było by to żeby importer wag przynajmniej jedną wagę z homologował, nie jest to jakiś duży koszt ,waga musi spełniać jakieś tam wymagania. Ten proces jest ważny bezterminowo. Ewentualnie trzeba kupić wagę z homologacją dla urzędników a ważyć po staremu.
  • Odpowiedz

serwispowietrza

2019-07-08, 20:09:42
Nowy użytkownik
Odświeżę temat Smile
Ja po nastu latach pracy u kogoś też stwierdzam że czas na swoje.
Przez te kilkanaście lat uzbierało się i kupiło sprzęt - narzędzia.
Do końca roku zostało mi jeszcze kilka zakupów i chciałbym się doradzić fachowców.
1. Myjka ciśnieniowa - czy ktoś miał z plecakowym rozwiązaniem akumulatorowym ? Widziałem w ofercie fajne Milwaukee - jakieś doświadczenie....
2. Samochód serwisowo - montażowy - walczę pomiędzy dwoma dość różnymi tzn. vito lub nowe combo xl ... jakieś pomysły, sugestie ?
3. Stacja do odzysku. Jaką polecicie do układów do maks 20kg czynnika?
Z góry dziękuję ....
  • Odpowiedz

obser

2019-07-09, 11:03:03
Top użytkownik
Ale te naście lat pracowałeś w klimatyzacji?
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-07-09, 11:31:37
Top użytkownik
serwispowietrza napisał(a):Odświeżę temat Smile
Do końca roku zostało mi jeszcze kilka zakupów i chciałbym się doradzić fachowców.
1. Myjka ciśnieniowa - czy ktoś miał z plecakowym rozwiązaniem akumulatorowym ? Widziałem w ofercie fajne Milwaukee - jakieś doświadczenie....
2. Samochód serwisowo - montażowy - walczę pomiędzy dwoma dość różnymi tzn. vito lub nowe combo xl ... jakieś pomysły, sugestie ?
Z góry dziękuję ....

3. Mamy CPSa z Prozonu w dzierżawie . Dzierżawa ma swoje zalety płacisz roczny czynsz i koniec jak się popsuje to dostaje następną stacje plus butle te też mamy w dzierżawie
  • Odpowiedz

serwispowietrza

2019-07-09, 14:22:58
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Ale te naście lat pracowałeś w klimatyzacji?
tak w klimatyzacji...
  • Odpowiedz

serwispowietrza

2019-07-09, 14:24:00
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):
serwispowietrza napisał(a):Odświeżę temat Smile
Z góry dziękuję ....

3. Mamy CPSa z Prozonu w dzierżawie . Dzierżawa ma swoje zalety płacisz roczny czynsz i koniec jak się popsuje to dostaje następną stacje plus butle te też mamy w dzierżawie

Dziękuję za podpowiedź dowiem się i może skorzystam jak się uda z nimi dogadać.
  • Odpowiedz

obser

2019-07-09, 18:46:10
Top użytkownik
serwispowietrza napisał(a):
obser napisał(a):Ale te naście lat pracowałeś w klimatyzacji?
tak w klimatyzacji...
Nie kumam, pracowałeś kilkanaście lat w klimatyzacji, a masz kłopot z doborem sprzętu?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa