Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ochłodzenie powietrza w pomieszczeniu 23kw ciepła

2 Odpowiedzi, 2993 Wyświetleń

jooni22

2017-07-16, 00:10:01
Nowy użytkownik
Witam serdecznie,

mam pomieszczenie 211m2 wysokość to 3,5m (~740m3), w lokalu będzie stał sprzęt komputerowy, który całościowo generuje ciepło w wysokości 23kw (20 komputerów, każdy generuje 0.85TDP). Chciałbym aby w pomieszczeniu temperatura nie przekraczała 30°C, najlepiej będzie trzymać około 25°C. Lokal nie ma okien, ma 2 kanały wentylacyjne 300x160, muszę zrobić w środku wentylację/klimatyzacje tak aby ciepło generowane przez komputery zostało wyprowadzane lub chłodzone. W pomieszczeniu nie ma ludzi. Nie wiem jak długo będę w lokalu, dlatego wolę kosmicznych pieniędzy nie wydawać. Myślałem o agregatorze chłodniczym (słyszałem, że ponoć będzie lepiej niż klima i taniej).

Mam 2 takie pomieszczenie 270m3, w którym stoją komputery i generują 25kw, lecz tam mam okna i zrobiłem przeciąg z wentylatorami. Wstawiłem w szczytowej ścianie 4 wentylatory, każdy o wydajności 2200m3/h, co daje w sumie 8800m3/h. Wentylatory są ustawione na wywiew, maszyny stoją po środku pomieszczenia a na 2 końcu jest klatka schodowa, z której zaciąga się powietrze (jak się stoi w przejściu, czuć mega przeciąg). Mimo że na zewnątrz jest około 30 stopni Celsjusza to przy takim przeciągu sprzęt komputerowy działa bez zarzutów i się nie psuje.

Ma ktoś pomysł co w nowym pomieszczeniu zamontować, agregat chłodniczy, czy bawić się w wentylację?
  • Odpowiedz

HC

2017-07-16, 13:21:00
Użytkownik
jooni22 napisał(a):Witam serdecznie,

mam pomieszczenie 211m2 wysokość to 3,5m (~740m3), w lokalu będzie stał sprzęt komputerowy, który całościowo generuje ciepło w wysokości 23kw (20 komputerów, każdy generuje 0.85TDP). Chciałbym aby w pomieszczeniu temperatura nie przekraczała 30°C, najlepiej będzie trzymać około 25°C. Lokal nie ma okien, ma 2 kanały wentylacyjne 300x160, muszę zrobić w środku wentylację/klimatyzacje tak aby ciepło generowane przez komputery zostało wyprowadzane lub chłodzone. W pomieszczeniu nie ma ludzi. Nie wiem jak długo będę w lokalu, dlatego wolę kosmicznych pieniędzy nie wydawać. Myślałem o agregatorze chłodniczym (słyszałem, że ponoć będzie lepiej niż klima i taniej).

Mam 2 takie pomieszczenie 270m3, w którym stoją komputery i generują 25kw, lecz tam mam okna i zrobiłem przeciąg z wentylatorami. Wstawiłem w szczytowej ścianie 4 wentylatory, każdy o wydajności 2200m3/h, co daje w sumie 8800m3/h. Wentylatory są ustawione na wywiew, maszyny stoją po środku pomieszczenia a na 2 końcu jest klatka schodowa, z której zaciąga się powietrze (jak się stoi w przejściu, czuć mega przeciąg). Mimo że na zewnątrz jest około 30 stopni Celsjusza to przy takim przeciągu sprzęt komputerowy działa bez zarzutów i się nie psuje.

Ma ktoś pomysł co w nowym pomieszczeniu zamontować, agregat chłodniczy, czy bawić się w wentylację?

Czyli rozumiem, że wyrzucasz pogrzane przez sprzęt komputerowy powietrze przez wyciągowe wentylatory. Te 8800 m3/h obsługuje jaką kubaturę ?? 740 m3 czy 270 m3. Zobacz ile masz wymian na /h sporo. Świeże powietrze rozumiem jest dostarczane przez szczeliny ? Czy masz jakiś wentylator centralę nawiewną?

Powiem tak. Z doświadczenia jeżeli masz zapewnioną dobrą krotność wymiany 5-6/h to klimatyzacja to zbędny dodatek. Ale jak już chcesz to zamontuj jakaś podsufitówkę lub dwie o łącznej mocy 30 000 BTU. (8,7 kW) i styknie.

Pozdrawiam
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa