Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ilość czynnika Ravanson KS-12O

11 Odpowiedzi, 6686 Wyświetleń

Tomac

2017-07-20, 08:06:15
Nowy użytkownik
Witam,
Mam stary klimatyzator split 3,5kW on/off Ravanson KS-12O (czy też KS-120). Uciekł mi gaz (R407C). Wezwałem serwis, uszczelnili i nabili na nowo. Jednak mam wrażenie, że chłodzi nieco słabo.
Na żadnej tabliczce znamionowej nie podano ilości czynnika (pisze tylko, że ma być R407C). Telefon do Ravansona też nie pomógł - nie wiedzą, ile ma być (pani po drugiej stronie telefonu w ogóle nie kojarzyła tego modelu). U mnie nabili na oko, mierząc różnicę temperatur pomiędzy wlotem a wylotem powietrza. Weszło 690g. Zastanawiam się, czy to nie za mało.
Czy ktoś ma może informacje, ile czynnika powinno być w tym klimatyzatorze?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2017-07-20, 16:38:57
Top użytkownik
Witam

On/off to jest układ ze stałym przeplywem czynnika chłodniczego, jedyna sluszna metoda kiedy nie znamy ilosci to mierzenie przegrzania. Mierzenia różnicy temperatur możemy użyć do określenia sprawnoci urządzenia lub mając dodatkowo parametry wilgotnosci okreslimy wydajność. Oczywiście zakladamy że urządzenie jest czyste. Powiem szczerze nie próbowałem nigdy iść na skruty ale nie zaczynalbym tej drogi od R407C.

Powiedz mi a czym oni mierzyli tą roznice temperatur i jakie założyli parametry nominalne?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Tomac

2017-07-20, 16:48:38
Nowy użytkownik
stefanbud napisał(a):Powiedz mi a czym oni mierzyli tą roznice temperatur i jakie założyli parametry nominalne?
Mierzyli miernikiem z termoparą na wlocie od góry i na wylocie zimnego powietrza. Na wylocie sprawdzali (o ile zauważyłem) z lewej i z prawej strony urządzenia, było podobnie. Jakie założyli parametry - mówił mi, ale nie jestem pewien, czy dobrze zapamiętałem - chyba 12 stopni.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2017-07-20, 18:12:07
Top użytkownik
Tomac napisał(a):
stefanbud napisał(a):Powiedz mi a czym oni mierzyli tą roznice temperatur i jakie założyli parametry nominalne?
Mierzyli miernikiem z termoparą na wlocie od góry i na wylocie zimnego powietrza. Na wylocie sprawdzali (o ile zauważyłem) z lewej i z prawej strony urządzenia, było podobnie. Jakie założyli parametry - mówił mi, ale nie jestem pewien, czy dobrze zapamiętałem - chyba 12 stopni.
Witam

12 stopni na wylocie czy różnicy między wlotem a wylotem? Czy widziałeś taki obrazek i jaki założyli przepływ powietrza czy w ogóle go zmierzyli.
Poniżej pokazany jest pomiar urządzenia on/off Sunko R410A po gruntownym czyszczeniu.

[Obrazek: kGkIak0Rg4cqt0bt9ugp2T26vadbSyL6RcDFupND...61-h654-no]

Czyli zakładamy przepływ powietrza jak na tabliczce znamionowe lub mierzymy.

[Obrazek: 7MdG9LIBnGtfLwYlQ_hiSwZdrE2Z3dMnQROjjBvM...68-h653-no]

Wynik nominalny, zbliżony (to jest ważne słowo) może sugerować wydajność oraz poprawną pracę urządzenia ale raczej nie ilość czynnika w układzie ponieważ jak większość praktyków wie że ważne są też temperatura otoczenia, wilgotnosc powietrza itp. i inna wydajność będzie w dniu o dużej wilgotnosci i 18st. C na zewnątrz a inna przy 28st. i żeby to wszystko ogarnąć trzeba by było mieć wieloletnie doświadczenie czego nie neguje u Twoich serwisantów ale wydaje mi się że poszli na skróty. No może się mylę.

[Obrazek: fLL2kk3E-z_kWaJzhFAsvb7C_qtPQ-r6XoHitwLm...61-h654-no]

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-20, 19:51:31 przez Stefanbud.)
  • Odpowiedz

Tomac

2017-07-20, 19:25:06
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Niestety nie widzę obrazków. One są chyba widoczne tylko dla tego, kto je wrzucił...

stefanbud napisał(a):12 stopni na wylocie czy różnicy między wlotem a wylotem? Czy widziałeś taki obrazek i jaki założyli przepływ powietrza czy w ogóle go zmierzyli.
Różnica pomiędzy wlotem i wylotem. Przepływu powietrza nie mierzyli. Wentylator szedł na maksymalnych obrotach.

A jeszcze takie pytanie - czy 690g czynnika R407 to mniej więcej odpowiednia ilość dla hipermarketowego urządzenia on/off o mocy 3,5kW?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2017-07-20, 20:54:21
Top użytkownik
Tomac napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Niestety nie widzę obrazków. One są chyba widoczne tylko dla tego, kto je wrzucił...

stefanbud napisał(a):12 stopni na wylocie czy różnicy między wlotem a wylotem? Czy widziałeś taki obrazek i jaki założyli przepływ powietrza czy w ogóle go zmierzyli.
Różnica pomiędzy wlotem i wylotem. Przepływu powietrza nie mierzyli. Wentylator szedł na maksymalnych obrotach.

A jeszcze takie pytanie - czy 690g czynnika R407 to mniej więcej odpowiednia ilość dla hipermarketowego urządzenia on/off o mocy 3,5kW?
Witam

Przy tej mocy przeglądając dtr urządzeń z r407c maja od 680g do 850g, przepływ powietrza około 550m3/h ale wolałbym dtr od modelu omawianego.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

szulik4

2017-07-21, 12:19:26
Nowy użytkownik
To jest klimatyzator bez regulacji wydajności. Czyli jak serwisanci napełniali układ przy 20'C i na wywiewie było 12'C ,a teraz na zewnątrz jest 30'C to na wywiewie będzie pewnie około 18'C albo więcej
  • Odpowiedz

essoM

2017-07-21, 13:19:27
Użytkownik
Stefanbud zawsze wychodzi w pomiarach taka duża wilgotnosc na wyjściu ?
  • Odpowiedz

Tomac

2017-07-21, 15:59:09
Nowy użytkownik
stefanbud napisał(a):Przy tej mocy przeglądając dtr urządzeń z r407c maja od 680g do 850g, przepływ powietrza około 550m3/h ale wolałbym dtr od modelu omawianego.
Nie mam dtr to tego klimatyzatora, tylko instrukcję obsługi. Mam ją w postaci elektronicznej, ale jest za duża, żeby załączyć ją do posta. Nie ma w niej ilości gazu, chociaż jest instrukcja montażu. Nawiasem mówiąc w instrukcji są dziwne rzeczy - np. według niej nie trzeba robić próżni, za to należy płukać instalację i w tym celu należy "Wypuszczać gaz z gniazda dostępu przez około 10 minut".
Dzisiaj sam zrobiłem termoparą pomiary temperatury. Na dworze jest 25,5 stopni, na ssaniu klimy 22,9 stopnia, na wylocie po lewej stronie 10,9 stopnia po prawej stronie 12,7 stopnia, na wylocie z agregatu jest maksymalnie 38,2 stopnia. Czy z tego można coś wywnioskować?
  • Odpowiedz

HC

2017-07-22, 08:12:50
Użytkownik
To ja trochę zrobię mały OFF TOP. Ale może przydatny.

Sytuacja.
Klient,że klimatyzacja mu nie działa. Jadę zero absolutne gazu trzyma alarm LP. To szukamy dziury naprawiamy, próba azotowa, porządna próżnia, nabijam po przegrzewce ON/OFF, stycznik kondzior od sprężarki wymieniłem, myślę sobie to jeszcze następne 10 lat prze śmiga bo nie ma co się zepsuć. Stary dobry TRANE.

Uruchomiłem urządzenie temperatura wewnątrz 28 st.c (zewnętrzna z 30 st.C) na nawiewie idzie z 14-16 st.C przegrzewkę trzyma tak 6-8K. Wydajność ma - zbija temperaturę. Już miałem kończy, ale klient przychodzi i mówi, że urządzenia działa źle. Ja się pytam ale w jaki sposób działa źle??

Było 28 st.C w pomieszczeniu w jakieś 10 min zbiło do 22 st.C i dalej klimatyzator pracował. Po czym klient bierze "swój" pirometr strzela mi w kanał i mówi, że coś jest nie tak, że za wysoka temperatura na nawiewie, bo jak on mierz to było -2st.C i to wtedy chłodziło błyskawicznie. I teraz dokotrologia się włączyła, aby wytłumaczyć laikowi, że to jak na nawiewie idzie "nisko" to nie znaczy, że ma większą wydajność wręcz przeciwnie.

Co do topiku kolegi, jeżeli koledzy zrobili to prawidłowo, a z ilości czynnika jaki wbili dla tego urządzenia wynika, że OK. Wystarczy wziąć sobie właściwą wydajność R407C podzielić przez kW i typową wydajność masową dla tego typu splitowych sprężarek i wychodzi ci w granicach 600-800g.

Pozdro
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

Tomac

2017-07-22, 20:46:06
Nowy użytkownik
HC napisał(a):Było 28 st.C w pomieszczeniu w jakieś 10 min zbiło do 22 st.C i dalej klimatyzator pracował. Po czym klient bierze "swój" pirometr strzela mi w kanał i mówi, że coś jest nie tak, że za wysoka temperatura na nawiewie, bo jak on mierz to było -2st.C i to wtedy chłodziło błyskawicznie. I teraz dokotrologia się włączyła, aby wytłumaczyć laikowi, że to jak na nawiewie idzie "nisko" to nie znaczy, że ma większą wydajność wręcz przeciwnie.
Można prosić o szersze wytłumaczenie dla laika? Ja, jako laik rozumiem tyle, że przy klimatyzatorach nie ma sensu mierzyć pirometrem, bo pirometr nie mierzy temperatury powietrza, tylko powierzchni, na którą patrzy. A nie chodzi o to, jak zimny jest wymiennik ciepła, tylko jak zimne jest wylatujące powietrze. Dobrze myślę?

HC napisał(a):Co do topiku kolegi, jeżeli koledzy zrobili to prawidłowo, a z ilości czynnika jaki wbili dla tego urządzenia wynika, że OK. Wystarczy wziąć sobie właściwą wydajność R407C podzielić przez kW i typową wydajność masową dla tego typu splitowych sprężarek i wychodzi ci w granicach 600-800g.
Dzięki za informację. Zatem uznaję, że jest OK.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa