Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc w diagnozie

4 Odpowiedzi, 2959 Wyświetleń

autoec

2017-08-08, 15:55:21
Nowy użytkownik
Witajcie koledzy!

Jestem nowy zarówno na forum, jak i w temacie klimy.
Trafił mi się na warsztacie taki pacjent jak Toyota Avensis T22 z silnikiem 1.6.

Nabiłem mu pusty układ po wymianie sprężarki (nie ja wymieniałem sprężarkę), ale niestety coś jest nie tak, bo z nawiewów leci ciepłe powietrze. Układ jest szczelny, bo jeździł ok tygodnia i nie ubyło czynnika. Natomiast problemem są ciśnienia. LP jest poniżej 0, HP około 6-7 bar. Czyli oba zdecydowanie za niskie.

Jeśli dobrze rozumiem - gdyby sprężarka była uwalona to wysokie ciśnienie też by było w okolicach 0. Gdzie więc szukać? Zapchany osuszacz? Zawór rozprężny? Od czego zacząć, albo jak jeszcze diagnozować?

Pomożcie, proszę Wink
  • Odpowiedz

awax

2017-08-08, 18:59:13
Top użytkownik
Zapchany osuszacz? Zawór rozprężny?
Dobrze kombinujesz Smile
  • Odpowiedz

Mino

2017-08-08, 19:52:32
Użytkownik
Podstawa to co stało się z poprzednią sprężarką jeśli umarła to jest syf w układzie który spowodował zator gdzieś na stronie tłocznej.Musisz pomachać rurkę przy wyjściu skraplacza tam gdzie jest zimna przed nią jest zator sorki za pismo piszę z tel.raczej bez płukania się nie obejdzie bo następna umrze
  • Odpowiedz

Mino

2017-08-08, 19:55:30
Użytkownik
Może być zapchany zawór rozprężny jeśli płukanie to nie myśl że mam na myśli chłodnicę czyli skraplacz bo jak w niej jest syf to tylko zlom
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa