Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czego nie montujemy, nie polecamy?

11 Odpowiedzi, 7253 Wyświetleń

gadget

2017-11-10, 15:44:19
Zaawansowany użytkownik
Witam

Zbliża się koniec roku i czas na podsumowanie sezonu. Na naszym forum nie możemy reklamować ( i dobrze) producentów to może zrobimy mały ranking czego nie montować? Czego się wystrzegać. Co jest zwykłym złomem lub są kłopoty z częściami czy suport-em a gdzie nie kupować? Sam też chętnie się czegoś dowiem.

Z moich tegorocznych obserwacji na szczęście nie trafiłem tym sezonie ( za stary na to już chyba jestem) na jakiś szajs ale kiedyś naprawdę sporo montowałem i polecałem nawet samsunga to w tym roku zamontowałem może 5 %. Skąd taki spadek ? Krzywe niemające nawet "winkla" jednostki zewnętrzne , aluminiowy wymiennik (jak to naprawić ?) oraz dość wysokie ceny jak na to co oferuje. Jak widać firma zaczęła odcinać kupony po jakichś 10 latach, niestety ja im w tym nie będę pomagał. Co ciekawe jak przestałem montować to dostałem dwa polary z napisem samsung... Ironia losu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-10, 15:46:19 przez gadget.)
  • Odpowiedz

pasażer

2017-11-10, 17:07:19
Nowy użytkownik
Heh, no z tym Szajsungiem...wróc, Samsungiem coś jest, aluminium razi..ale przynajmniej jakoś to działa :o
Według mnie absolutny rekordzista to Kaisai, tam strach obudowę otwierać żeby zaczepy nie odpadły. Nie wspomnę już o ich mini VRV, próbowałem adresować j.wew. wg.instrukcji obsługi i pupa. Dzwonie do ich serwisu a oni z rozbrajającą szczerością,że wiedzą że ten sposób nie działa :o Pozostało adresowanie z każdej wewnętrznej z pilota.
  • Odpowiedz

sulejowek

2017-11-12, 18:18:39
Użytkownik
Jakie kaisai ? jak kaisai nie ma w ofercie mini vrv Smile .

Druga sprawa czy ktoś montował kaisai eco ? co to jest?
  • Odpowiedz

pasażer

2017-11-13, 18:48:38
Nowy użytkownik
sulejowek napisał(a):Jakie kaisai ? jak kaisai nie ma w ofercie mini vrv Smile .

No niech Ci będzie, chodziło mi o system ze zmiennym przepływem czynnika,Kaisai akurat jak większość firm nazywa to VRF :lol:
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-11-14, 08:13:44
Top użytkownik
W 2017 kilku klimach Chińskich na śróbunkach 1/2, 5/8, 7/8 wymienialiśmy nakrętki, miały bardzo ostro zakończony stożek i przy skręcaniu/dokręcaniu ucinały kielichy.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-11-15, 21:31:55
Zaawansowany użytkownik
Samsunga nie polecam trzy dziurawe parowniki w tym roku.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2017-11-15, 21:45:15
Użytkownik
DBKlima napisał(a):W 2017 kilku klimach Chińskich na śróbunkach 1/2, 5/8, 7/8 wymienialiśmy nakrętki, miały bardzo ostro zakończony stożek i przy skręcaniu/dokręcaniu ucinały kielichy.

Nie spotkałem się ze śrubunkiem 7/8, dziadkowa posiada takie kamienie?
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-11-16, 12:52:21
Top użytkownik
Jurny_drwal oczywiście że masz rację to pomyłka 1/2, 5/8 i 3/8 nie 7/8 (jednak ktoś to czyta) Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

aminokwas

2017-11-16, 14:12:28
Zaawansowany użytkownik
A już się przestraszyłem, że mnie coś ominęło.

ps. ja też czytam - za to rzadko piszę Big Grin
  • Odpowiedz

bartek2700

2017-11-16, 19:21:32
Użytkownik
jurny_drwal napisał(a):
DBKlima napisał(a):W 2017 kilku klimach Chińskich na śróbunkach 1/2, 5/8, 7/8 wymienialiśmy nakrętki, miały bardzo ostro zakończony stożek i przy skręcaniu/dokręcaniu ucinały kielichy.

Nie spotkałem się ze śrubunkiem 7/8, dziadkowa posiada takie kamienie?

Ja mam 7/8 do dziadkowej kielicharki ,nie wiem czy dobrze pamiętam ale potrzebowałem takiej średnicy chyba do agregatu Clinta
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2017-11-25, 20:12:22
Użytkownik
Kamienie 7/8 są dostępne, posiadam i zdażyło się używać. Kiedyś miałem kilka pomp ciepła do podłączenia RHEEM I MIler i tam były połączenia skręcane. Teraz są już spawane.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa