Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja warsztat 43m2

16 Odpowiedzi, 8313 Wyświetleń

jokeros

2018-05-03, 12:39:27
Nowy użytkownik
Witajcie.
Prowadzę warsztat samochodowy i chce sobie zalozyc klimatyzację,przestrzen w jakiej przebywam najwięcej godzin to 43m2 natomiast jest wyżej jak 2,5m ponieważ stoi podnośnik i jest tam spokojnie 4m wysokości.
Jakiej mocy sprzet obleci mi ten temat?Czy 3,5 KW mi styknie czy raczej się nie ośmieszać?
Doradzcie cos mądrego!!
Widze w necie ofert cała masa i nie wiadomo czym się sugerować,na chwile obecna skupiłem uwagę na LG standard P12EN 3,5kW ale chętnie rozważę inne propozycje.
Budżet jaki chcę przeznaczyć to 2~3tys.
  • Odpowiedz

barbie

2018-05-03, 13:45:35
Top użytkownik
minimum 7,5 KW
  • Odpowiedz

jokeros

2018-05-03, 13:49:49
Nowy użytkownik
o proszę,czyzby mnie faktycznie ponosiła ułańska fantazja?
  • Odpowiedz

obser

2018-05-03, 14:00:05
Top użytkownik
Sam metraż, czy kubatura nic nikomu nie da danych do określenia mocy chłodniczej. Ważna jest izolacja, okna, rotacja aut, częstotliwość otwierania bramy wjazdowej, drzwi itp. Poproś jakąś firmę o pomoc i zrobienie kosztorysu.
  • Odpowiedz

jokeros

2018-05-03, 18:26:20
Nowy użytkownik
jezeli chodzi o czestotliwosc otwierania bramy to bardzo rzadko to robie gdyż zajmuje sie zazwyczaj zagadkami i jak wjade jednym autem to troche schodzi zanim otworze ponownie,budynek starej generacji z pustaków betonowych i cegla od wewnatrz,okna i drzwi dookoła nowe.Budynek z racji wieku nie ma ocieplenia miedzy murami i elewacji na zewnatrz tez niema.
Widze temat troche zagadka z doborem :/ ot tak na słowa ze tak powiem
  • Odpowiedz

bartek2700

2018-05-03, 18:49:53
Użytkownik
7 kW musisz liczyć minimum
  • Odpowiedz

jokeros

2018-05-03, 19:05:53
Nowy użytkownik
bartek2700 napisał(a):7 kW musisz liczyć minimum

masz jakis pomysł do trzech klocków?Ze znana nazwa bedzie raczej ciezko taka moc dobrac do budzetu i powiem szczerze ze zaczynam sie rozgladac za czyms innym,draze temat i ludki widze chwalą sobie Kaisai,jednoczesnie wydaje mi sie ze to z tego samego ryzu co GREE,Midea itp wynalazki.Podobnie jak w samochodowce,wszystko to samo tylko paczka i napis inny,bebechy wszedzie te same.
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-05-03, 19:18:40
Moderator
Zamontuj kanalowke, nie baw sie w ladne splity bo sa za słabe, chodzi o wydatek powietrza a bialy i tak zaraz zarosnie brudem, moc 7kw ci wystarczy
  • Odpowiedz

jokeros

2018-05-03, 19:25:40
Nowy użytkownik
obczailem temat co to kanałówka,niestety nie stac mnie na ten moment zeby dolozyc te kilka tysiecy bo mam inny znacznie wiekszy wydatek w sprzet do programowania elektroniki sam.na ten moment i mam wolny budzet w granicach jak wspomnialem wczesniej 2~3tyś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-03, 19:30:24 przez jokeros.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-05-04, 18:58:36
Moderator
Poszukaj na allegro itp, mozna tanio kupic uzywki, po co ci nowa
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-05-04, 19:01:15
Moderator
Na allegro jest york za 2700 10kw
  • Odpowiedz

bartek2700

2018-05-05, 09:32:44
Użytkownik
w tym budżecie nie kupisz 7 kW ale wolałbym dozbierać niż kupować używkę nieznanego pochodzenia.
Teraz chyba najtaniej wychodzi INNOVA.
  • Odpowiedz

Daka

2018-05-06, 05:12:48
Nowy użytkownik
Z takim budżetem to życzę Ci kolego naprawy samochodu, dla dobrego serwisanta klimatyzacji, wtedy się dogadacie Cool
Nie ruszaj g****a jak nie śmierdzi
  • Odpowiedz

obser

2018-05-06, 15:01:37
Top użytkownik
Ten York może pociągnąć jeszcze kupę dobrych lat, tym bardziej, że przy kanałówce jest dużo roboty montażowej, którą możesz wykonać sam, a samo podłączenie układu z czynnikiem zlecisz firmie i dużo nie przekroczysz budżetu, a będziesz miał w 100% zapewniony komfort cieplny.
Wartość klimatyzacji używanej w stosunku do nowej jest o wiele korzystniejsza niż wychodzi to w samochodach. Tym bardziej, że chyba można się jeszcze dogadać, bo sprzedawca zwija cały majdan nawet z domem.
Zakładałem Bank, a dokładniej wymieniałem urządzenia, które kazali utylizować i założyłem sobie super sufitówkę w garażu Fujitsu prawie nie używaną i tak naprawdę o wiele lepszy sprzęt jaki im zamontowałem nowy. Ale kto bogatemu zabroni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-06, 15:07:13 przez obser.)
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-05-07, 22:23:39
Użytkownik
Też z banku mam parę Fujitsu Big Grin
  • Odpowiedz

jokeros

2018-05-09, 21:53:59
Nowy użytkownik
Daka napisał(a):Z takim budżetem to życzę Ci kolego naprawy samochodu, dla dobrego serwisanta klimatyzacji, wtedy się dogadacie Cool

nie chodzi oto,wpadlem na forum jako zielony ludek w tych tematach odnosnie sprzetu,cen itd.to nie ma sie co dziwic a finalnie wiem ze nie wyrobie w tym budzecie i trzeba dosypać siana.
Porozmawialem z okolicznymi monterami tych sprzetów,ile telefonów i ludzi tyle opini+to co czytam tu,mają przyjechac fachowcy za kilka dni i zamontowac to co trzeba zeby dalo rade,cos sie kasy dolozy i zobaczymy jak sie bedzie sprawować.
Dam znać po montazu jaki model zalozyli i jak sie sprawuje,postawiłem na LG w ciemno-trudno co bedzie to bedzie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa