Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Temperatura przegrzania invertera

21 Odpowiedzi, 11666 Wyświetleń

sznobel

2018-06-13, 18:41:10
Użytkownik
witam,trzy krotkie pytanka na ktore nie moge znalezc odpowiedzi
1) jakie powinno byc przegrzanie dla invertera z zaworem EEV?
2) czy mozna okreslic przegrzanie dla tego invertera metoda z klimatyzatorow on/off?
3) czy da sie okreslic ze jednostka ma odpowiednia ilosc czynnika chlodniczego bez odpompowania i wazenia go?
dziki za pomoc
  • Odpowiedz

p.obelix

2018-06-13, 18:44:04
Zaawansowany użytkownik
1) 5-7K
2) Tak
3) Tak
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

jack63

2018-06-14, 13:25:01
Zaawansowany użytkownik
p.obelix. Mógłbyś być bardziej wylewny?
ad.2 Jakie przegrzanie zmierzysz? Co ze spadkiem ciśnienia na wymienniku i rurach?
ad3. Jaką dokładność "określenia" ilości czynnika przewidujesz?
  • Odpowiedz

sznobel

2018-06-14, 18:14:50
Użytkownik
p.obelix napisał(a):ad.2 Jakie przegrzanie zmierzysz? Co ze spadkiem ciśnienia na wymienniku i rurach?
ad3. Jaką dokładność "określenia" ilości czynnika przewidujesz?
ad.2 przegrzania par czynnika chłodniczego, a co do spadku ciśnienia na wymienniku i rurach nie wiem jak pomierzyc.
ad.3 zadowolony bylbym z dokladnosci ?50g
  • Odpowiedz

Vlad24

2018-06-14, 19:05:09
Użytkownik
Przy zewn ok 25C ustaw w 2 j wew 2 i 2,5kW 16C, went na max, odczekaj kilka min i zmierz przegrzanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-14, 19:05:41 przez Vlad24.)
  • Odpowiedz

sznobel

2018-06-14, 19:58:44
Użytkownik
Vlad24 napisał(a):Przy zewn ok 25C ustaw w 2 j wew 2 i 2,5kW 16C, went na max, odczekaj kilka min i zmierz przegrzanie.
dzisiaj sie troche bawilem odpalilem dwie jednostki (te mniejsze) rownoczesnie temp 16C wentyl na maxa,po kilku minutach jak sie sprezarka w miare ustabilizowala przegrzanie wachalo sie midzy 4 i 4.4K.Nie wlaczylem trzech jednostek rownoczesnie bo myslalem ze moga byc troche przeklamane odczyty ze wzgledu ze agregat ma 5.2kW a suma jednostek wewnetrznych to 6.5kW.U mnie nigdy nie pracuja trzy jednostki rownoczesnie najczesciej jedna maksymalnie dwie.
  • Odpowiedz

p.obelix

2018-06-15, 08:33:34
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):p.obelix. Mógłbyś być bardziej wylewny?
Po co, gość nie ma pojęcia o chłodnictwie do tego nie ma usprawnień f-gas. Co się będę wysilać. Do tego jeden problem a kilka tematów założonych i teraz skacz co w którym jest napisane. Gdzie jest moderator żeby scalić wszystko w jedno.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-15, 08:36:28 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

sznobel

2018-06-15, 09:12:13
Użytkownik
p.obelix napisał(a):
p.obelix napisał(a):p.obelix. Mógłbyś być bardziej wylewny?
Po co, gość nie ma pojęcia o chłodnictwie do tego nie ma usprawnień f-gas. Co się będę wysilać. Do tego jeden problem a kilka tematów założonych i teraz skacz co w którym jest napisane. Gdzie jest moderator żeby scalić wszystko w jedno.
Co do jednego masz rację pojęcia nie mam bo jestem laikiem w tej dziedzinie, co do uprawnień to się mylisz posiadam Zertifikat (ChemKlimaschutzV & EG- Verordnung Nr. 842/2006) wydany dnia 6 Juni 2016 Düsseldorf. Forum jest po to żeby pomagać rozwiązywać problemy jak również dzielić się wiedzą, jak się nie chcesz podzielić twoją wiedzą to po co to pisanie.
  • Odpowiedz

jack63

2018-06-15, 12:11:54
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Po co, gość nie ma pojęcia o chłodnictwie do tego nie ma usprawnień f-gas. Co się będę wysilać.
Rozumiem, ale to ja prosiłem o poszerzenie odpowiedzi. Ok.
sznobel napisał(a):posiadam Zertifikat (ChemKlimaschutzV & EG- Verordnung Nr. 842/2006) wydany dnia 6 Juni 2016
Dyrektywa unijna się zmieniła...
Widać, że w Niemczech egzaminy też są picem na wodę...
Kolego, nie masz się czym chwalić. Weź sobie materiały z kursu i dowiedz się co jest wymagane oprócz certyfikatu aby robić cokolwiek z fgazami.
Za swoją robotę bierzesz pieniądze więc dlaczego ktoś ma cię za darmo uczyć. Książka/internet w rękę, czytać, myśleć i zapamiętywać.
  • Odpowiedz

sznobel

2018-06-15, 13:14:55
Użytkownik
jack63 napisał(a):Za swoją robotę bierzesz pieniądze więc dlaczego ktoś ma cię za darmo uczyć. Książka/internet w rękę, czytać, myśleć i zapamiętywać.
Nie biorę i nie zarabiam pieniędzy w branży związanej z klimatyzacją czy chłodnictwem. Wszystko o co pytam jest związane z klimatyzacją którą mam zamontowaną u siebie w domu. Dlatego że nie mam pojęcia w tej branży dużo czytam. W związku z tym mając pytania na które nie mogę sam odpowiedzieć zwracam się do ludzi którzy mają pojęcie w temacie,a tu spotykam się z krytyką i ubliżaniem.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-06-15, 13:54:56
Zaawansowany użytkownik
Pomóc na forum w tej dziedzinie można do pewnego momentu.Chłodnictwo to dość skomplikowany zawód na który nakłada się wiedza z wielu innych dziedzin. Ja też dużo rzeczy robię sam.Lubię np.naprawić samochód Ostatnio przy piwku wymieniłem piastę koła ale dwumas i sprzęgło wymienił już mechanik. Na tym etapie na którym teraz jesteś pomoc się kończy.Po prostu wezwij serwis
  • Odpowiedz

jack63

2018-06-17, 08:58:15
Zaawansowany użytkownik
sznobel napisał(a):Nie biorę i nie zarabiam pieniędzy w branży związanej z klimatyzacją czy chłodnictwem
To po co ci certyfikat???
Kupiłeś go sobie, bo wiedzy nie masz, dla zabawy?
Weź serwis. Daj zarobić tym którzy zainwestowali w sprzęt i mają wiedzę.
Nie bądź chytrym januszem cwaniakiem.
  • Odpowiedz

gadget

2018-06-17, 09:33:50
Zaawansowany użytkownik
Daj spokój i tak już płaci, miało być tanio jest drogo a będzie jeszcze drożej. Czy to się opłacało?
  • Odpowiedz

sznobel

2018-06-17, 10:24:26
Użytkownik
jack63 napisał(a):
sznobel napisał(a):Nie biorę i nie zarabiam pieniędzy w branży związanej z klimatyzacją czy chłodnictwem
To po co ci certyfikat???
Kupiłeś go sobie, bo wiedzy nie masz, dla zabawy?
Weź serwis. Daj zarobić tym którzy zainwestowali w sprzęt i mają wiedzę.
Nie bądź chytrym januszem cwaniakiem.
Certyfikat mam bo firma w ktorej pracuje wysylala nas na rozne szkolenia aczkolwiek nie mam w pracy nic wspolnego z klimatyzacja badz chlodnictwem. Pewnie ze dalbym zarobic firmie instalujacej jednak nie moglem zrobic tego przez firme bo w domu gdzie mieszkam nie mozna oficjalnie zabudowac instalacji co automatycznie wyklucza wezwanie serwisu.Problem musze rozwiazac sam.
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2018-06-17, 10:55:05
Użytkownik
Czyli montaż też sam robiłeś?
Wezwij serwis bez reklamy na samochodzie.
  • Odpowiedz

JGX

2018-06-19, 06:21:26
Użytkownik
p.obelix napisał(a):Forum jest po to żeby pomagać rozwiązywać problemy jak również dzielić się wiedzą,
Taka jest definicja Forum - ale TO forum nie podpada pod nią SmileSmileSmile. Już nie raz pisałem że to forum powinno sie nazywać: tylko dla Fachowcow z F-gazami i powinno być zamknięte do czytania dla ludzi postronnych!!! A tak to regularnie co jakiś czas trafiają tu ludzie i są takie kwiatki jak ten. Tutaj jest mało ludzi którzy pomogą nie fachowcowi bez fgazów Smile. Choć trzeba przyznać obiektywnie ze nie wszyscy - jest sporo porządnych userów co każdemu pomogą zarówno staremu fachowcowi co zyje z tego na codzien jaki i amatorowi co przy jednej swojej klimie grzebie dla hobby. Ale jeśli szukasz pomocy jako amator - radze ci idz na elektrodę.... tam prędzej coś ci pomogą niż tu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-19, 06:27:49 przez JGX.)
  • Odpowiedz

obser

2018-06-19, 07:10:35
Top użytkownik
Może inaczej. Nieraz zdarza się przemądrzanie, ale nieraz jest tak jak na forum prawnym- jest zakaz udzielanie porad niezgodnych z prawem. Nieraz doradzano tu jaki najlepszy układ zastosować, co najlepiej użytkownik ma zrobić, jak sprawdzić, czy urządzenie dobrze pracuje itd. Ale dużo jest pytań typu jak najlepiej przepędzić gaz, bo instalację zrobiłem. Niestety nasi władni z UE ustanowili przepisy, że nawet manometrów nie możesz prawnie podpiąć bez certyfikacji, a z drugiej strony każdy ma z tyłu głowy ogrom kosztów w większości niepotrzebnych narzuconych przez UE i jako profesjonaliści z wieloletnim doświadczeniem (nie mówię o sobie) traktują swoją wiedzę i praktykę jako majątek firmy i nie chcą go rozdawać syntetycznie odpowiadając na nieporadne pytania nowych użytkowników. Nie jest to forum też giełdą, gdzie niedawno użytkownik sprawdził ze 20 firm, aby zrobili kosztorysy i prosił następnych na wycenę. Raczej o kosztach i cenach innych Instalatorów nie rozmawiamy i nie oceniamy. Każdy ma swoje koszty, swoją politykę cenową, jeden liczy na zarobek na montażu, jeden przyszłościowo na serwis i zrobi montaż taniej. I to co ludzie nie mogą zrozumieć, montując urządzenie przejmujemy od Importera usługi gwarancyjne, które jak na złość występują w szczytowym sezonie rozwalając nieraz cały plan pracy, a nawet część ich jest wydumana, ale czasu zmarnuje. Na elektrodzie siedzą pasjonaci, nieraz ze sporą wiedzą, nieraz piszą zupełne głupoty. Montaż splia dla trochę ogarniętego technicznie człowieka to pikuś, ale jak już zacznie się coś kasznić, to trwoga do Boga, bo upały. Nie jesteśmy Pomocą Doraźną dla nieubezpieczonych. Sprawy obsługi, ew. ustawień na pewno się tu ogarnie, ale też trzeba by obejrzeć instalację, a już takie samoróbki oglądałem, że trwoga do Boga. Ale dziś najważniejsze 3:1 dla Polski z Senegalem.
  • Odpowiedz

gadget

2018-06-19, 08:52:00
Zaawansowany użytkownik
Gość przecież nieźle zarabia w niemczech wiec ma na rękę przynajmniej 2500E a może i 3000E na rękę. Taki zestaw multi z rabatem o ,którym wspominał kosztuje go niecałe miesięczne zarobki niech kupi sobie drugi i założy skoro ten już się popsuł...

Ewentualnie może wziąć kogoś z Polski przy granicy za stawkę niemiecką myślę że sporo serwisantów by pojechało.
  • Odpowiedz

catanonim

2018-06-19, 20:46:03
Nowy użytkownik
Wykres P/H i nanieś sobie punkty ciśnienia oraz temperatury. Z wykresu odczytasz w jakim stanie skupienia trafia czynnik chłodniczy na sprężarkę, w jakim stanie opuszcza skraplacz i parownik. Będziesz widział czy układ pracuje poprawnie.
30-40 minut pracy to minimum do odczytu parametrów. Testowane na wielu układach inwerterowych w większości VRF/VRV
  • Odpowiedz

sznobel

2018-06-19, 20:55:51
Użytkownik
Nareszcie jakaś podpowiedź, tylko jak zmierzyć ciśnienie HP jeśli nie mam portu HP?
  • Odpowiedz

sznobel

2018-06-20, 21:23:45
Użytkownik
Odzyskałem 90g czynnika do butli. W trybie serwisowym przegrzanie trzyma się około 6.5k.Jak jednak przełączę na normalny tryb chłodzenia to przez kilka minut utrzymuje 8k a potem spada przegrzanie do 0k i tak utrzymuje się kilka minut, następnie skacze znowu do około 8k i znowu po jakimś czasie w dół do około 0k i tak w kółko . Dodam że wcześniej przed odzyskiem czynnika w trybie serwisowym trzymał około 4k a podczas normalnej pracy pomiędzy 2-4.5k.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa