Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czynnik R32 a kominek

12 Odpowiedzi, 6984 Wyświetleń

waldip62

2018-06-18, 19:54:19
Nowy użytkownik
dzień dobry , mam zamontowany klimatyzator firmy Daikin w mieszkaniu i planuje w tym samym pomieszczeniu zamontować kominek. Serwisant który mi montował klimatyzator powiedział , że klimatyzator z czynnikiem R32 nie może być w tym samym pomieszczeniu gdzie kominek. Proszę o informację czy to rzeczywiście tak musi być , czy też jest jakieś inne rozwiązanie jak czujnik wykrywania czynnika lub coś w tym stylu?
będę wdzięczny za odpowiedź
pozdrawiam
waldip62
  • Odpowiedz

budrys071

2018-06-20, 04:47:49
Nowy użytkownik
W tym urządzeniu użyto łatwopalnego
czynnika chłodniczego. Jeżeli czynnik chłodniczy wycieknie i
zostanie wystawiony na działanie zewnętrznego źródła zapłonu,
istnieje ryzyko pożaru....
Czujnik to Ci za dużo nie pomoże-będziesz miał po zawodach...jak instalacja chłodnicza się rozszczelni.
  • Odpowiedz

waldip62

2018-06-20, 05:10:05
Nowy użytkownik
dziękuję za odpowiedź , rozumiem , że tylko solidny serwis rozwiąże problem , może nie do końca , ale jakoś to zabezpieczy. A czy praktykuje się wymianę czynnika chłodzącego na inny w takich instalacjach?
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-06-20, 05:31:22
Użytkownik
Żaden solidny serwis nie rozwiąże problemu, tylko ktoś się ucieszy, że dopłacisz za swoje dobre samopoczucie. Nie ma możliwości by przewidzieć wyciek, jednak po 8 latach nie spotkałem się z rozszczelnieniem w jednostce naściennej. Nie praktykuje się wymiany czynnika. Dlaczego nie założył urządzenia na 410, jeszcze jest cała masa na rynku?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-06-20, 07:30:12
Top użytkownik
... strzelam ale chyba z 90% starych mieszczeń w bloku ma kuchnie gazowe i jakoś to nie stanowi problemu.
Pod warunkiem iż robisz przeglądy (sprawdzasz szczelność)
Klimatyzatora i tak nie montujesz nad źródłem ciepła "kominkiem" bo plastik się wytopi .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Jano

2018-06-22, 16:34:42
Nowy użytkownik
Dla pewności i pełnej zgodności z przepisami dobrze byłoby zasięgnąć rady specjalisty z zakresu bezpieczeństwa pożarowego i wentylacji.
Biorąc pod uwagę to iż zgodnie z normą ISO 817/2014 R32 tj. difluorometan jest sklasyfikowany w klasie A2L
to jest czynniki niskozapalne z małą prędkością przemieszczania się płomienia
oraz dane o stężeniach granicznych palności mieszaniny R32 z powietrzem i temp. zapłonu
z karty charakterystyki: http://www.linde-gaz.pl/internet.lg.lg.p....pdf?v=3.0
a także dane ze str 110 i 111 nr 61(tom1)/1/2017 Zeszytów Naukowych SGSP
https://www.sgsp.edu.pl/static/9848/serv...om%201.pdf
można wnioskować, że w średniej wielkości pokoju o sprawnie działającej wentylacji w razie uwolnienia czynnika chłodzącego do pomieszczenia nie zostanie przekroczone dolne stężenie graniczne zapłonu wynoszące
dla czynnika R32 ok. 300 g/m3.
Dodatkowo biorąc wysoką energie zapłonu mieszaniny R32 z powietrzem wynoszącą 100mJ (ok.200 razy wyższą od energii potrzebnej do zapłonu mieszaniny metanu z powietrzem) przy właściwie działającej w pomieszczeniu
wentylacji i bezpiecznej odległości instalacji i urządzeń klimatyzacyjnych od kominka ryzyko zapłonu czynnika chłodzącego w przypadku awaryjnego rozszczelnienia aparatury wydaje się znikome.
  • Odpowiedz

Patrykk

2018-06-22, 19:43:33
Użytkownik
Prędzej wygrasz w totka niż R32 się zapali.
Tu mały test
https://www.youtube.com/watch?v=fT-1wPL0VnY
a tu kolejny który znalazłem
https://www.youtube.com/watch?v=zkVrtRJf1_A

PS: nie wiem jak się to ma do przepisów ppoż. ale chętnie się dowiemBig Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-22, 19:57:46 przez Patrykk.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-06-25, 06:50:46
Top użytkownik
Nadal jest to gaz chłodniczy więc składowanie jest na dotychczasowych zasadach .
  • Odpowiedz

miezala5

2018-06-26, 18:32:37
Top użytkownik
Bardzo fajne odpowiedzi!
Jano szacun jestem bogadszy o Twoja wypowiedź!
  • Odpowiedz

MarioO

2018-08-02, 18:23:25
Zaawansowany użytkownik
Niby wszystko ok ale tak wypadło że będę montował w pomieszczeniu w którym jest kominek.Było nie było zawsze jakieś tam myśli wybuchowe człowiekowi się przewijają w głowie Smile Może jednak r410a i spać spokojnie?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-08-03, 08:42:03
Top użytkownik
... nie masz co się stresować, bo nic się nie stanie przecież nie wystawiasz gazu na bezpośredni dostęp do ognia . Nie montujesz klimy nad kominkiem. Nie ma takiej możliwości by stężenie gazu z wycieku z klimatyzatora 2,5 czy 3,5 kW mogło doprowadzić do wybuchu.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-08-03, 12:22:46
Zaawansowany użytkownik
Przekonałeś mnie.!! Na 410 już właściwie u mnie po hurtowniach w tej mocy wszystko wymiecione.Zresztą ten czynnik ma się za chwilę skończyć więc chciał nie chciał musiał
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa