Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się

6 Odpowiedzi, 3979 Wyświetleń

15051973

2018-08-03, 16:04:06
Gość
Dzień dobry,
Jak w temacie, posiadam mieszkanie o łacznej powierzchni 80 m2, okna na wschodnią stronę, wyskość pomieszczeń około 2,60. Wiem mniej więcej jak wydajne klimy muszę mieć, plan jest taki zeby były dwie - mama dwa balkony więc jedna, mniejsza klima będzie w mniejszym pokoju, który sąsiaduje z sypialnią (to razem około 25m2) a większa klima na drugim balkonie gdzie jest salon z aneksem kuchennym (około 40 m2). Myślę ze to powinno wystarczyć. a
Zaproponowano mi poniższe zestawy i nie wiem na jaki z nich się zdecydować.

Salon - modele 5kW

1.LG S18EQ 5,0kW

2.Toshiba Mirai 4,4kW

3.Gree LOMO ECO 4,6kW

Mniejszy pokój - model 2,5kW

1.Gree LOMO ECO 2,5kW - ten zostanie ze wzgledu na grzanie w niższym zakresie temperatur, potrzebuje czasami zimą dogrzewać pokój bo okna niby szczelne a zawsze ciągnie tam zimnem, to wietrzna strona budynku i jak wieje lodowaty, mroźny wiatr to włazi przez kazdą szczeline, Czesto musiałem dogrzewac jakimś piecykiem elektrycznym i zasłaniałem kocem zwiniętym w rulon okna na wysokości podłogi.

Największy dylemat mam z wyborem klimy do salonu. Sugestia jest tak żeby brać Toshibę ale ten Gree kusi dłuższą gwarancją, dodatkowymi bajerami jak wifi i jonizacją powietrza, ma dobre grzanie w niższym zakresie temperatur zenętrznych niz ta Toshiba. LG jakoś w ogóle nie jest brany pod uwagę, nie wiem może to błąd z mojej strony ?

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

IreuN

2018-08-07, 14:04:32
Nowy użytkownik
Jeszcze pomyśl czy multi-split nie będzie lepszy. Wink
  • Odpowiedz

adidas

2018-08-08, 06:13:24
Nowy użytkownik
Bez sensu.
Zamontuj jedną klimatyzację split w salonie. Żeby zapewnić komfort nocą w sypialni wystarczy otworzyć drzwi.
Moc klimatyzacji 3-5kW. Nie schodź poniżej LG.
  • Odpowiedz

Amfan

2018-08-08, 19:20:49
Top użytkownik
adidas napisał(a):Bez sensu.
Zamontuj jedną klimatyzację split w salonie. Żeby zapewnić komfort nocą w sypialni wystarczy otworzyć drzwi.
Moc klimatyzacji 3-5kW. Nie schodź poniżej LG.

5kW jest głośny.
  • Odpowiedz

adidas

2018-08-09, 04:19:40
Nowy użytkownik
Poziom głośności zależy od wielu czynników. Przede wszystkim prędkości wentylatora, którą można przecież ustawić. Jeśli hałas jest istotny, to porównaj parametry podane przez różnych producentów, zamontuj w sposób minimalizujący poziom hałasu i nastawiaj mniejsze obroty wentylatora. Albo zamontuj kanałówkę i odsuń źródło hałasu od użytkownika.
  • Odpowiedz

jack63

2018-08-09, 09:30:26
Zaawansowany użytkownik
adidas napisał(a):Poziom głośności zależy od wielu czynników. Przede wszystkim prędkości wentylatora, którą można przecież ustawić.
Ale wtedy klimatyzator nie osiągnie mocy znamionowej. Do tego obniży się temp odparowania, a przez to zwiększy skraplanie się wody czyli osuszanie, co jeszcze bardziej obniży moc użytkową klimatyzatora. Przecież skraplająca się woda oddaje ciepło...
Ostatnimi czasy wilgotność powietrza jest koszmarnie duża. Mamy dżunglę. Więc nie ma się co dziwić, że klimatyzator czy inne chłodnictwo (np central wentylacyjnych) nie wyrabia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa