Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

BDO a firma chłodnicza

8 Odpowiedzi, 16464 Wyświetleń

frost-ch

2018-10-19, 18:45:09
Zaawansowany użytkownik
BDO rejestracja a działalność w branży chłodniczej ,serwis itp. Termin rejestracji minął 07 2018r kara za niedotrzymanie terminu podobno 5000zł ? kto ma na ten temat jakieś wieści?
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-10-22, 12:18:42
Zaawansowany użytkownik
I co nikt nic w tym temacie nie ma do powiedzenia?
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-10-23, 15:20:12
Zaawansowany użytkownik
No nie szalejcie ! nie spodziewałem się aż takiego zaangażowania :lol: a teraz skromne pytanko może ktoś zna kod odpadu oleju chłodniczego? bo freony to 14 06 01*
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2018-10-25, 07:30:25
Użytkownik
A czy ta rejestracja nie dotyczy dystrybutorów i importerów?
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-10-25, 18:23:15
Zaawansowany użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):A czy ta rejestracja nie dotyczy dystrybutorów i importerów?
Nie ,dotycz wytwórców odpadów czyli prawie wszystkich a na pewno tych którzy np. oddają czynnik chłodniczy do utylizacji,olej do utylizacji wytwarzają inne odpady ale i przekazywanie odpadów jednostkom które nie mają odpowiedniego BDO jest nie legalne np wymiana oleju u mechanika który nie ma BDO jest nie legalna . Tak przynajmniej ja to zrozumiałem , dlatego zapraszam do dyskusji wszystkich którzy coś na ten temat wiedzą
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-25, 18:35:35
Zaawansowany użytkownik
Jesteśmy wytwórcami odpadów.Wymieniasz np. sprężarkę lub zostaje Tobie miedz z montażu musisz to oddać do skupu Wypełniasz kartę przekazania i do 15 marca przekazujesz do Departamentu Środowiska sprawozdanie zbiorcze.Teraz doszedł obowiązek zarejestrowania się w bazie DBO Za 2018 rozliczamy się jeszcze po staremu ale za 2019 już przez tę bazę Coś podobnie jak w DBS z czynnikami.
  • Odpowiedz

fgazudt

2018-10-25, 20:21:49
Użytkownik
Tak jak MariOo napisał w sumie to nie wiele nowego.
Jako firma serwisowa raz do roku sporządza się sprawozdanie z odpadów plus paliwa ( o ile bierze firma f-rę za paliwo ) do Urzędu Marszałkowskiego.
Od 2019-tego sprawozdania zostaną zastąpione BDO. Tak w skrócie można to napisać.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-26, 05:55:04
Zaawansowany użytkownik
frost-ch napisał(a):BDO rejestracja a działalność w branży chłodniczej ,serwis itp. Termin rejestracji minął 07 2018r kara za niedotrzymanie terminu podobno 5000zł ? kto ma na ten temat jakieś wieści?
Trwały prace nad zmianą rozporządzenia Ministra Środowiska w sprawie wzorów formularzy w którym brakuje działu XII.Po pobraniu takiego formularza okazuje się że nie ma go do dziś . Ja jak się rejestrowałem w moim urzędzie uzyskałem info od urzędnika że ten dział dopisujemy i wpisujemy kody z kart odpadów z poprzednich okresów rozliczeniowych.OK Wyczytałem w necie że inne urzędy przyjmowały wnioski bez tego działu i będzie trzeba ten wpis aktualizować Ale tak czy inaczej nie wiem czy jest zasadne karanie za brak wpisu skoro niema odpowiedniego wzoru.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa