Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana zaworu gazowego

6 Odpowiedzi, 2929 Wyświetleń

anwo

2019-02-06, 15:06:23
Nowy użytkownik
Cześć,
Musimy wymienić uszkodzony zawór gazowy w powietrznej pompie ciepła.
Procucent dosłał nam nowy zawór, z informacją, że części składowe zaworu są plastikowe i należy uważać przy wymianie. Wymiana polega na wylutowaniu starego i wlutowaniu w to miejsce nowego zaworu. Pytania są dwa.
1. W jaki sposób zabezpieczyć zawór podczas lutowania, aby nie doszło do uszkodzenia, stopienia plastikowych elementów.
2. Poniżej przesyłam zdjęcie zaworu, czy zaznaczone strzałką miejsce, to połączenie skręcane? Może jest możliwość wykręcenia uszkodzonej części i wkręcenia nowej?
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-02-06, 15:19:28
Użytkownik
anwo napisał(a):Cześć,
Procucent dosłał nam nowy zawór, z informacją, że części składowe zaworu są plastikowe i należy uważać przy wymianie. Wymiana polega na wylutowaniu starego i wlutowaniu w to miejsce nowego zaworu. Pytania są dwa.
1. W jaki sposób zabezpieczyć zawór podczas lutowania, aby nie doszło do uszkodzenia, stopienia plastikowych elementów.
2. Poniżej przesyłam zdjęcie zaworu, czy zaznaczone strzałką miejsce, to połączenie skręcane? Może jest możliwość wykręcenia uszkodzonej części i wkręcenia nowej?

1. Wystarczy owinąć mokrą szmatą.
2. Wygląda na połączenie skręcane, pewnie na uszczelce. Jednak nie mam pewności. Lepiej przelutować.
  • Odpowiedz

anwo

2019-02-06, 19:54:28
Nowy użytkownik
jurny_drwal napisał(a):
anwo napisał(a):Cześć,

1. Wystarczy owinąć mokrą szmatą.
2. Wygląda na połączenie skręcane, pewnie na uszczelce. Jednak nie mam pewności. Lepiej przelutować.

1. Zastanawiałem się, czy to wystarczy...
2. Spróbuję rozkręcić ten element w uszkodzonym zaworze, jeśli będzie możliwość rozkręcenia, chyba jednak zdecyduje się na taką operację....

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ!!
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-02-06, 20:18:46
Użytkownik
Wystarczy, standardowa procedura przy wymianie armatury, pod warunkiem, że masz chociaż 3cm rurki.
  • Odpowiedz

anwo

2019-02-06, 20:28:03
Nowy użytkownik
jurny_drwal napisał(a):Wystarczy, standardowa procedura przy wymianie armatury, pod warunkiem, że masz chociaż 3cm rurki.
Do zaworu przylutowana jest rura z mufą, wiec powinno być ok.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-02-06, 20:48:56
Użytkownik
Więc żaden problem, tym bardziej, że średnica jest skromna. Jeżeli będziesz rozkręcał to pochwal się czy trzyma, nigdy sie nie odważyłem ;]
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa