Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator przenośny z filtrem HEPA

5 Odpowiedzi, 3786 Wyświetleń

Rapero700

2019-07-20, 17:33:59
Użytkownik
Czy ktoś spotkał się z klimatyzatorami, które wyposażone są w filtr HEPA? Klient wymaga klimatyzatora przenośnego z filtrem HEPA. Jedynie co udało mi się wyszukać to klimatyzator Fral FSC03, klimatyzator Noxa, klimatyzator WARMTEC-KP52W oraz wszystkie modele klimatyzatorów Whirpool. Niestety tylko Noxa spełnia wszystkie wymagania klienta ( nie tylko filtr HEPA jest wymagany, wszystkich wymogów nie podawałem ), ale jak jest to klimatyzator niedostępny na dzień dzisiejszy.

Czy ktoś spotkał się z innymi przenośnymi z filtrem HEPA?
  • Odpowiedz

frost-ch

2019-07-21, 09:08:36
Zaawansowany użytkownik
Rapero700 napisał(a):Czy ktoś spotkał się z klimatyzatorami, które wyposażone są w filtr HEPA? Klient wymaga klimatyzatora przenośnego z filtrem HEPA. Jedynie co udało mi się wyszukać to klimatyzator Fral FSC03, klimatyzator Noxa, klimatyzator WARMTEC-KP52W oraz wszystkie modele klimatyzatorów Whirpool. Niestety tylko Noxa spełnia wszystkie wymagania klienta ( nie tylko filtr HEPA jest wymagany, wszystkich wymogów nie podawałem ), ale jak jest to klimatyzator niedostępny na dzień dzisiejszy.

Tak w odkużaczu :lol:
  • Odpowiedz

Rapero700

2019-07-21, 13:29:43
Użytkownik
frost-ch napisał(a):
Rapero700 napisał(a):Czy ktoś spotkał się z klimatyzatorami, które wyposażone są w filtr HEPA? Klient wymaga klimatyzatora przenośnego z filtrem HEPA. Jedynie co udało mi się wyszukać to klimatyzator Fral FSC03, klimatyzator Noxa, klimatyzator WARMTEC-KP52W oraz wszystkie modele klimatyzatorów Whirpool. Niestety tylko Noxa spełnia wszystkie wymagania klienta ( nie tylko filtr HEPA jest wymagany, wszystkich wymogów nie podawałem ), ale jak jest to klimatyzator niedostępny na dzień dzisiejszy.

Tak w odkużaczu :lol:

Ja pytałem o klimatyzator przenośny, a nie o odkurzacz.
  • Odpowiedz

jack63

2019-07-22, 06:32:50
Zaawansowany użytkownik
Rapero700 napisał(a):Klient wymaga klimatyzatora przenośnego z filtrem HEPA.
Klient jest idiotą!
Po pierwsze klimatyzator przewoźny, bo trudno go przenieść, to porażka. Szczególnie ten z jedną rurą.
Po drugie, aby stosować filtry HEPA trzeba mieć wentylator/ry o dużym sprężu, bo opory przepływu powietrza przez filtr HEPA są duże. Żaden klimatyzator, nawet kanałowy takimi wentylatorami nie dysponuje, a te przewoźne mają takie słabe silniki, a przez to i wentylatory, że ledwo przepychają powietrze przez te zamontowane siatki na owady, a nie fitry.
O wymiarach i masie fitrów HEPA lepiej już nie wspominać.
Także wytłumacz mu, że ma wymagania nie z tej ziemi.
Nawet oczyszczacze powietrza mają małe fitry HEPA i stosunkowo maly przepływ powietrza.
Musiał by sobie zamówić centralkę wentylacyjną, ale ona ani przewoźna ani tania.
  • Odpowiedz

Martinek

2019-07-23, 09:36:48
Nowy użytkownik
jack63 napisał(a):
Rapero700 napisał(a):Klient wymaga klimatyzatora przenośnego z filtrem HEPA.
Klient jest idiotą!
Po pierwsze klimatyzator przewoźny, bo trudno go przenieść, to porażka. Szczególnie ten z jedną rurą.
Po drugie, aby stosować filtry HEPA trzeba mieć wentylator/ry o dużym sprężu, bo opory przepływu powietrza przez filtr HEPA są duże. Żaden klimatyzator, nawet kanałowy takimi wentylatorami nie dysponuje, a te przewoźne mają takie słabe silniki, a przez to i wentylatory, że ledwo przepychają powietrze przez te zamontowane siatki na owady, a nie fitry.
O wymiarach i masie fitrów HEPA lepiej już nie wspominać.
Także wytłumacz mu, że ma wymagania nie z tej ziemi.
Nawet oczyszczacze powietrza mają małe fitry HEPA i stosunkowo maly przepływ powietrza.
Musiał by sobie zamówić centralkę wentylacyjną, ale ona ani przewoźna ani tania.

Dobrze wyjaśnione w sumie...
To już zdecydowanie lepiej kupić sensowną jednostkę przenośną, a do tego jakieś podstawowe Xiaomi, jeżeli mu na czystości powietrza zależy. Wyjdzie dużo taniej i pewniej, niż jakieś dziwne i niesprawdzone wynalazki. Filtr HEPA - jak już kolega u góry wspomniał - ma również wiele klas. Czym wyższa - tym oczywiście większy pułap wyłapywanych cząsteczek = grubszy filtr = potrzeba wydajniejszego wentylatora. W przypadku klimatyzacji to się po prostu nie sprawdzi, po prostu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa