Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Momenty dokręcania

8 Odpowiedzi, 16869 Wyświetleń

slawek7

2019-07-19, 06:37:45
Nowy użytkownik
Potrzebuje Waszej porady.
W instrukcji klimatyzatora podane są wartości momentów dokręcania nakrętek rur kielichowanych 1/4" na 15Nm oraz 25Nm dla 3/8" (rur).

Natomiast w większości przypadków te wartości momentów znacznie sie od tego różnią na 18Nm dla 1/4" natomiast dla 3/8" to 33Nm a w niektórych nawet 42Nm

czy trzymalibyście się instrukcji czy raczej standardu? Bo te 15 i 25Nm nie jest za mało przypadkiem?
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-07-19, 15:28:50
Użytkownik
Jeżeli chodzi o 1/4 i 3/8 to w momencie kiedy na przedramieniu pojawia się druga żyłka wiem, że jest ok.

Na poważnie, to nigdy w ręku nie trzymałem klucza dynamometrycznego. Skręć, nabij azotem i będziesz wiedział. Najlepiej nauczyć się w ten sposób. Co zrobisz kiedy nie będzie klucza z Newtonami?
  • Odpowiedz

frost-ch

2019-07-21, 09:17:52
Zaawansowany użytkownik
Ja używam Ibfxft i zawsze jest OK
  • Odpowiedz

Amfan

2019-07-21, 18:15:56
Top użytkownik
Do instrukcji klucza powinna być dołączona tabela z momentami . Ja się do niej stosuję . Do tej wyższej wartości ( jest zakres dla danego rozmiaru od do , zawsze dokręcam do tej wyższej ).
  • Odpowiedz

slawek7

2019-07-22, 09:31:25
Nowy użytkownik
To w takim razie chyba coś spierniczyłem. Ciekawe kiedy będzie telefon z reklamacją. Trzymałem sie instrukcji bo tak mi kazali (najważniejsze co producent pisze). Sad
  • Odpowiedz

obser

2019-07-22, 11:44:56
Top użytkownik
A skąd Producent wie jakie rury stosujesz. Porównaj Tivento z Armacellem. Tivento odesłałem jak zobaczyłem, tam trzeba by siłę zwiększyć dwukrotnie.
  • Odpowiedz

byniom

2019-07-23, 05:43:08
Moderator
obser napisał(a):A skąd Producent wie jakie rury stosujesz. Porównaj Tivento z Armacellem. Tivento odesłałem jak zobaczyłem, tam trzeba by siłę zwiększyć dwukrotnie.

Coś w tym może być bo ja od niedawna zacząłem używać do kielichowania wkrętarki , wcześniej robiłem ręcznie ale moja kilicharka CPS pozwala na podpięcie wkrętarki i gdy robię rękoma to sprzęgło zadziała ze dwa razy a przy wkrętarce pewnie jakieś 5 i wtedy miedź bardziej się utwardza a potem mniej popłynie już na śrubunku . Przytrafiły mi się dwa przypadki że mam nieszczelność na śrubunku a przez 28 lat anie razu gdy robiłem ręcznie . Używam dwa rodzaje rurek . Tivento i Armacell i od niedawna elektronicznego klucza dynamometrycznego.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

MarioO

2019-07-23, 12:09:29
Zaawansowany użytkownik
dziadkowa gruszka ,prawidłowy kołnierz który na styk przechodzi przez śrubunek i podobnie jak u drwala kontra ,druga żyła ,drżenie powieki,odcinka tlenu. :lol: Klienci pytaja przy przeglądach panie a gazu tu nie trzeba dopuszczać ?.Mam splity po parę ładnych lat i jest spokój.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa