Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji)

8 Odpowiedzi, 6608 Wyświetleń

lucash

2019-12-17, 13:26:01
Nowy użytkownik
Witam. W jaki sposób powinno prawidłowo zabezpieczać się otwór w ścianie z przewodami do klimatyzacji? Po zamontowaniu zestawu coś dmucha po podłodze (jednostka przypodłogowa). Teraz nie ma problemu aż tak ale przy ujemnych temperaturach będzie o wiele zimniej. Teraz mam w pokoju 23 st a przy podłodze niedaleko klimatyzacji 19. Zwykła pianka od zewnątrz, akryl w środku, gips?
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-12-17, 13:48:33
Użytkownik
Piana montażowa w zupełności wystarczy.
  • Odpowiedz

jack63

2019-12-18, 07:49:18
Zaawansowany użytkownik
lucash napisał(a):Teraz nie ma problemu aż tak ale przy ujemnych temperaturach będzie o wiele zimniej.
Jesteś pewien? Wg. mnie powielasz "wiejskie opowieści" lub "urban legends". Ciepło nie ucieka dziurką tylko na wskroś przez przegrody, a wentylacja musi być, bo sie udusisz a chałupa grzybem zarośnie. Straty na wentylację minimalizuje się rekuperatorem a nie zatykaniem dziurek.
Poza tym jak ci wieje prze przepust, to znaczy że nie masz nawiewników i wentylacja nie działa prawidłowo.
  • Odpowiedz

lucash

2019-12-18, 18:32:42
Nowy użytkownik
jack63 napisał(a):
lucash napisał(a):Teraz nie ma problemu aż tak ale przy ujemnych temperaturach będzie o wiele zimniej.
Jesteś pewien? Wg. mnie powielasz "wiejskie opowieści" lub "urban legends". Ciepło nie ucieka dziurką tylko na wskroś przez przegrody, a wentylacja musi być, bo sie udusisz a chałupa grzybem zarośnie. Straty na wentylację minimalizuje się rekuperatorem a nie zatykaniem dziurek.
Poza tym jak ci wieje prze przepust, to znaczy że nie masz nawiewników i wentylacja nie działa prawidłowo.
Nic nie powielam. Mam nawiewniki wbudowane w Veluxach, mówimy o pokojach na poddaszu. Grzyba nie było od 2011 roku więc nie będzie i teraz. Chodzi mi o to że wyraźnie czuć ciąg po nogach przy podłodze. Subiektywnie też oceniam że chłodniejsza podłoga jest tuż pod klimatyzacją ale w sumie to nie dziwi bo przecież przerwane jest ocieplenie w budynku. Myślałem że może jakoś poza pianą montażową jest inna procedura łatania przepustów klimatyzacyjnych w ścianie. Poza tym to budownictwo wielorodzinne mały blok z poddaszem więc o rekuperacji nie ma mowy.
  • Odpowiedz

andriu2233

2019-12-18, 19:15:37
Nowy użytkownik
Moze skropliny sa wyprowadzone na zewnatrz i stad zimne powietrze? Przynajmniej ja w splicie tak mam. Druga klima ma odplyw do kanalizacji i nie czuc zimnego powietrza.
  • Odpowiedz

barbie

2019-12-18, 23:21:17
Top użytkownik
piana to głupota-problem z naprawą po latach .
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-12-19, 10:24:25
Użytkownik
barbie napisał(a):piana to głupota-problem z naprawą po latach .
interesujące
  • Odpowiedz

aminokwas

2019-12-19, 20:03:34
Zaawansowany użytkownik
My stosujemy właśnie piankę montażową.
Chętnie jednak poczytam o innych sposobach.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa