Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zmiana średnicy rurki - czy można ??

13 Odpowiedzi, 7606 Wyświetleń

BikeBarian

2020-07-14, 23:25:05
Nowy użytkownik
Pytanie laika,

Jest sobie GREE multi split: GWHD(28)NK6LO (8KW)
który ma wszystkie podłączenia 1/4 i 3/8 cala i jest sobie 2x U-Crown 2.6KW który ma podłączenie 1/4 i 1/2 cala. Jeden z tych U-Crownow jest podłączony poprzez redukcje 1/2 na 3/8 zaraz przy jedn. zewn.
Drugi z U-Crownow musi być podłączony na rurkach 1/4 i 3/8 cala (zmiana średnicy na 1/2 cala będzie przy jedn. wewn.) i w związku z tym pytanie jakie mogą być tego konsekwencje dla mocy grzewczej/chłodniczej/oleju/sprężarki w jedn. zewn lub dla samej jedn. wewn i czy w ogole jakieś konsekwencje będą czy może nie martwic się tym i podłączać ?? Długość instalacji obu U-Crownow 6.5m. Nie wiem czy ma to znaczenie ale do tej samej jedn. zew. jest tez podłączona jednostka Muse 2.6KW ale tutaj już mamy wszystko podłączone zgodnie z instrukcja czyli na 1/4 i 3/8 cala i długość instalacji dla tej jednostki to 10m. Czynnik był uzupełniany tj. 15g/mb dla instalacji pow. 5mb czyli weszło dodatkowo około 120g czynnika (1.5+1.5+5=8mbx15g).
  • Odpowiedz

obser

2020-07-15, 06:09:15
Top użytkownik
Gwarancji napewno się pozbędziesz, a warto, bo z ostatnich 3 szt U-crownów z 2 miałem problemy i za jeden czekam na fakturę korygującą, bo oddałem i założyłem co innego.
  • Odpowiedz

BikeBarian

2020-07-15, 16:22:04
Nowy użytkownik
Gwarancja dla mnie sprawa drugorzędna jest. Na chwile obecna interesuje mnie tylko czy takie podłączenie będzie działało i czy muszę się czegoś obawiać poza utrata gwarancji ??
  • Odpowiedz

obser

2020-07-15, 19:27:38
Top użytkownik
Będzie latać bez problemu, a nie redukować przez jakieś spawanie , redukcje, tylko narzutki redukcyjne 1/2"/3/8. Najważniejsze, ze cieczowa będzie katalogowo.
  • Odpowiedz

BikeBarian

2020-07-15, 22:28:55
Nowy użytkownik
Dzięki obser za wyjaśnienie. Zastawie w takim razie 3/8 cala i dam narzutkę redukcyjna. Niby jest opcja wywalenia tej rurki i dania 1/2 cala ale nie chce mi się nad tym jeszcze raz pochylać i giąć to cholerstwo w tylu miejscach. Poza tym to jest gabinet 12m2 i nie znalazłem żadnej jednostki poniżej 2.5Kw od GREE a nawet teraz jak jest podłączona Muse 2.5Kw to się najzwyczajniej w świecie nudzi...schłodzi i się odstawia bo nie ma zbytnio nic do roboty wiec 3/8 cala zostawię bo pakować większych nie ma sensu tylko dlatego ze U-Crown ma takie w wersji 2.5Kw.
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-07-16, 06:24:59
Moderator
A dlaczego ma stracic gwarancje?
  • Odpowiedz

BikeBarian

2020-07-16, 07:12:12
Nowy użytkownik
Gwarancja to śliski temat. Nie było to montowane przez autoryzowanego montera GREE wiec 5 lat już nie ma, było kupione na firmę wiec nawet nie wiem jaka jest gwarancja i co najwyżej jest rok rękojmi bo to zakupy firma - firma. Na montaż mam normalnie gwarancje bo to robi sąsiad który ma swoja firmę i takie rzeczy też montuje, F-gazy tez ma.

Odnośnie samej utraty gwarancji to jakbym chciał miec 5 lat to jak wyżej, autoryzowany montażysta potrzebny i on by tego nie zamontował na 3/8 cala. Musiałoby być 1/2. To samo potwierdzili mi u przedstawiciela GREE na Polskę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-07-16, 07:14:45 przez BikeBarian.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-07-16, 08:11:01
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):A dlaczego ma stracic gwarancje?
Nieprawidłowy montaż ... utrata gwarancji .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

sulejowek

2020-07-16, 18:23:10
Użytkownik
Mam obiekt gdzie dwie klimy 3.5kw Chodzą na dwóch 6stkach od 4 lat bo to była niedziela I zabrakło materiału. Instalacja kominem na dach około 8 m A dalej wszystko jest ok więc śmiało Smile Smile
  • Odpowiedz

BikeBarian

2020-07-16, 21:10:03
Nowy użytkownik
A jeszcze zapytam o sytuacje gdzie jedn. wewn. wymaga 1/4 i 1/2 cala żeby osiągnąć 5KW ale jest tylko 1/4 i 3/8 cala czyli do 3.5KW dla tego modelu...jakie mogą być konsekwencje takiego podłączenia tj. w zasadzie taki sam dylemat jaki mam teraz z obecnym U-Crownem ale on jest 2.6KW a rurka 3/8 cala jest ok dla jednostek do 3.5KW...czy cos się stanie jak podłączymy jednostkę 5KW i zamiast wymaganych 1/2 cala damy 3/8...będzie niedogrzewac albo dogrzewać ale bardziej obciążać sprężarkę w jedn. zewn. ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-07-17, 05:28:12 przez BikeBarian.)
  • Odpowiedz

obser

2020-07-17, 08:26:40
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):A dlaczego ma stracic gwarancje?

Bo w karcie gwarancyjnej i protokole zgłoszenia awarii Gree musisz wpisać wszystko co jest możliwa. Wypełniałem te papiery niedawno, nie wiem czy był nr buta i kołnierzyka montażysty. Ale niedługo doczekam się radosnego dnia, bo juz od poczatku procesu reklamacyjnego na poczatku maja dostałem po miesiącu odebrano sprzęt i przedwczoraj dostałem fakture korygującą i może kiedyś dostanę zwrot kasy. Może w 3 miesiącach sie zamknę. Oczywiście zaraz po zdjęciu musiałem założyć za własną kasę inną klimę klientowi.
Załączników do zgłoszenia reklamacji było kilkanaście. Pól dzionka mi z technikiem to zajęło.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-07-17, 08:27:45 przez obser.)
  • Odpowiedz

MarioO

2020-07-17, 14:36:51
Zaawansowany użytkownik
u mnie na kapilarze 10 m idzie 10 rok
  • Odpowiedz

BikeBarian

2020-07-27, 16:05:24
Nowy użytkownik
Panowie ponawiam moje pytanie..proszę o prosta odpowiedz dla człowieka który się na tym za bardzo nie zna.

Czy cos się stanie jak podłączymy jednostkę 5KW i zamiast wymaganej rury 1/2 cala damy 3/8 cala (druga rurka jest ok zgodnie ze specyfikacja 1/4 cala). Czy będzie niedogrzewac albo będzie dogrzewać ale bardziej obciążając przy tym sprężarkę w jedn. zewn. ?? Chodzi mi głownie o to co się będzie działo w trybie grzania, zwłaszcza jak przyjdą mrozy do -15st...producent przewiduje grzanie do -22.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa