Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobra cena split to jaka?

7 Odpowiedzi, 4066 Wyświetleń

STYRO

2020-09-05, 21:19:31
Nowy użytkownik
Cześć,

Witam wszystkich, jestem zupełnie nowy, zielony w temacie i chciałem Was o coś zapytać. Pytanie może trochę lamerskie, ale proszę , abyście zechcieli poświęcić minutkę albo pół na odpisanie. Hejt też jakoś przeżyję. Ok, do rzeczy:

Zawodowo zajmuję się handlem, ale zupełnie inna branża. Mam możliwość zakupu w Europie partii klimatyzatorów split i multi jak również przenośnych. Marka zupełnie w Polsce nieznana, ale klimatyzatory doskonale znane, bo tłucze je Midea w milionach sztuk, a na naszym rynku różnią się naklejką i sprzedawane są pod różnymi markami np. MDV (All Easy), Hyundai, Kaisai, HTW i sporo innych.

Czyli jest towar znany przez instalatorów to plus. Minus jest taki, że to nowa marka, nieznana. Drugi minus - to jest to samo co inne aparaty OEM Midei, w związku z tym konkurować można tylko ceną (i obsługa posprzedażową).

I teraz najważniejsze dla mnie pytanie, bo jak mówię, nie jestem z branży i nie znam cen jakie macie:

- jak jest cena brutto atrakcyjna wg Was instalatorów, która sprawiłaby, że "zdradzilibyście" swoje MDV czy Kaisai i zapłacili za tę inną markę przykładowo dla splitów 2,6 - 3,5 - 5,2 czy 7,1 kW.

Bardzo proszę o szczere odpowiedzi, bez takich, że np. 2,6 kW za 200 bym brał albo za 600 czy za 900. Nie wiem, może nie powinienem pytać o takie rzeczy na ogólnym, w takim razie bardzo proszę o info na pw, może nie każdy chce chwalić się po ile kupuje od importera.

Dziękuję z góry!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-05, 21:23:32 przez STYRO.)
  • Odpowiedz

byniom

2020-09-06, 06:09:46
Moderator
Poza ceną jest jeszcze coś takiego jak gwarancja . Kiedy coś się zepsuje to dystrybutor wymienia nam części na nowe a mu je montujemy. Nie zawsze niską ceną skusi sie klienta , często pytają o sprawy gwarancyjne. Nie obraź się ale skoro w tej branży nie masz obycia to sprzedawaj coś innego . To nie jest tylko towar który sprzedaż i zapomnisz.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

obser

2020-09-06, 09:52:57
Top użytkownik
Dlaczego zaczynasz od d...y strony. Zrób kalkulację, podaj orientacyjne ceny i opis zaplecza i wsparcia, wtedy dostaniesz konkretną odpowiedź.
Co Ty jaja sobie robisz, aby wysyłać i na PW nasze ceny zakupu nieznanemu gościowi? Toć to takjemnica handlowa każdego przedsiębiorcy. Każdy chciałby wiedzieć, za ile kupują inni nawet w tej samej hurowni, czy u danego Importera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-06, 09:56:31 przez obser.)
  • Odpowiedz

STYRO

2020-09-06, 11:52:43
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Poza ceną jest jeszcze coś takiego jak gwarancja . Kiedy coś się zepsuje to dystrybutor wymienia nam części na nowe a mu je montujemy. Nie zawsze niską ceną skusi sie klienta , często pytają o sprawy gwarancyjne. Nie obraź się ale skoro w tej branży nie masz obycia to sprzedawaj coś innego . To nie jest tylko towar który sprzedaż i zapomnisz.

Oczywiście masz rację. Nie obrażam się i dziękuję za odpowiedź. Nie napisałem o tym - to nie jest towar, który jednorazowo chcę kupić, sprzedać i zniknąć. Gwarancja na 3 lata, z wyłączeniem sprężarki, na którą dają gwarancję 5 lat, części na miejscu w Polsce, a jeśli którejś nie będę miał to do 10 dni maksymalnie będzie w Polsce. Z Twoim zdaniem o obyciu się nie zgadzam - jeśli każdy by tak myślał to nikt by branży nie zmieniał, Ty też kiedyś byłeś zielony Wink

obser napisał(a):Co Ty jaja sobie robisz, aby wysyłać i na PW nasze ceny zakupu nieznanemu gościowi? Toć to takjemnica handlowa każdego przedsiębiorcy. Każdy chciałby wiedzieć, za ile kupują inni nawet w tej samej hurowni, czy u danego Importera.

Wieśz obser, że nie zdziwiła mnie Twoja odpowiedź? Przed zarejestrowaniem sie tutaj czytałem to forum i patrząc na Twoje inne posty, akurat po Tobie nie spodziewałem się pomocy, więc nie musisz "strzępić" klawiatury i odpowiadać na moje posty. Jeśli nie wyraziłem się wystarczająco jasno to dla Ciebie napisze jeszcze raz: nie interesuja mnie Twoje ceny ani nikogo innego, nie chce skanów faktur na privie ani informacji jakie masz rabaty. Zadałem tylko - wydaje mi się - niewinne pytanie : jaka byłaby atrakcyjna cena, która skłoniłaby was do zakupu danego sprzętu.

Znajdę sobie gdzie inedziej.

Miłej niedzieli wszystkim!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-09-06, 11:53:38 przez STYRO.)
  • Odpowiedz

sulejowek

2020-09-06, 15:13:16
Użytkownik
600 netto za 2.5 kw to dobra cena .
  • Odpowiedz

obser

2020-09-06, 17:50:07
Top użytkownik
No i obraziłeś gościa.
  • Odpowiedz

STYRO

2020-09-17, 21:17:59
Nowy użytkownik
lucas22 napisał(a):Jeśli szukasz klimatyzacji do domu

Oj chyba nie czytasz uważnie...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa