Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

brak przeprowadzenia procesu próżni

11 Odpowiedzi, 4745 Wyświetleń

marcepan

2020-10-13, 16:43:58
Nowy użytkownik
Witam

Jak w tytule, została zainstalowana klimatyzacja, niestety nie została wyciągnięta próżnia;/ myślałem, że jest wyciągnięta niestety zawór od węża nie działał poprawnie i zamiast otworzyć zawór on był wciąż zamknięty i pompka zgrabnie zrobiła próżnię w wężu zamiast w całym układzie. Teraz mam ważne pytanie, co zrobić skoro freon został już wpuszczony a po fakcie wyszło, że próżnia nie została wyciągnięta? jak naprawić ten błąd? istnieje jakiś sposób?

pozdrawiam i proszę o pomoc
  • Odpowiedz

obser

2020-10-13, 16:55:16
Top użytkownik
Oczywiście. Odzysk czynnika, długa próznia w całym układzie i nominalne napełnienie. Przecież to proste.
  • Odpowiedz

marcepan

2020-10-13, 17:11:23
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Oczywiście. Odzysk czynnika, długa próznia w całym układzie i nominalne napełnienie. Przecież to proste.

Tak przypuszczałem, tylko jak zrobić to poprawnie.
Jak go odzyskać? normalnie czynnik jest w agregacie zewnętrznym, puściłem go w układ, mogę go cofnąć do agregatu? następnie przeprowadzić próżnię i ponownie wpuścić czynnik? czy taka metoda będzie poprawna?
  • Odpowiedz

marcepan

2020-10-13, 17:19:31
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Oczywiście. Odzysk czynnika, długa próznia w całym układzie i nominalne napełnienie. Przecież to proste.

Mam jeszcze jedno pytanie jakie niesie ze sobą konsekwencje, nie przeprowadzenia próżni?
  • Odpowiedz

miezala5

2020-10-13, 17:53:02
Top użytkownik
Wygogluj sobie:

- odzysk czynnika
- powietrze w układzie chłodniczym
- wilgoć w układzie chłodniczym

ale bez mądrzenia się to jak miałeś dłuższą instalacje to wilgotne powietrze w układzie może skrócić dość znacznie żywotność urządzenia
  • Odpowiedz

obser

2020-10-13, 19:02:54
Top użytkownik
marcepan napisał(a):

Tak przypuszczałem, tylko jak zrobić to poprawnie.
Jak go odzyskać? normalnie czynnik jest w agregacie zewnętrznym, puściłem go w układ, mogę go cofnąć do agregatu? następnie przeprowadzić próżnię i ponownie wpuścić czynnik? czy taka metoda będzie poprawna?

słowo klucz: długa próżnia w całym układzie.
Każda firma którą wezwiesz do tej operacji posiadająca uprawnienia ma (nawet więcej, musi mieć) stację odzysku butle serwisową, pompę próżniową i wagę.
Jak się brałeś za coś co Ci nie wolno to teraz to naprostuj. Widać, że pojęcia nie masz, więc zostaw to innym.
  • Odpowiedz

Mazip007

2020-10-16, 14:13:10
Nowy użytkownik
Teraz to już tylko zostaje stacja odzysku i następnie ponownie próżnia w całym układzie jz i jw.
  • Odpowiedz

MarioO

2020-10-16, 15:46:02
Zaawansowany użytkownik
no no już bez paniki.Znam układy co pompy na oczy nie widziały i działają.Oczywiście nie wyszły z pod mojej ręki żeby nie było.Jak to zwykły mały spliciak z krótką instalacją to żyć będzie.
  • Odpowiedz

aminokwas

2020-10-17, 08:34:24
Zaawansowany użytkownik
MarioO napisał(a):Jak to zwykły mały spliciak z krótką instalacją to żyć będzie.
Gdybyś mógł doprecyzować.
"mały spliciak" to 9 czy 12 czy 18?
"krótka instalacja" to 3 czy 5 czy 7 metrów?
Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-10-17, 08:35:23 przez aminokwas.)
  • Odpowiedz

MarioO

2020-10-17, 11:11:34
Zaawansowany użytkownik
aminokwas napisał(a):
MarioO napisał(a):Jak to zwykły mały spliciak z krótką instalacją to żyć będzie.
Gdybyś mógł doprecyzować.
"mały spliciak" to 9 czy 12 czy 18?
"krótka instalacja" to 3 czy 5 czy 7 metrów?
Wink

W moim sarkazmie ani krzty precyzji Cool
  • Odpowiedz

barbie

2020-10-17, 18:27:11
Top użytkownik
razem ze mną pracował młody monter Jasiu-odpalił on 30 splitów w Gdańsku,bez próżni,działały one wiele lat bez problemów .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa