Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

montaz klimatyzatora kanalowego

17 Odpowiedzi, 19870 Wyświetleń

kris11

2008-06-02, 19:14:17
Nowy użytkownik
Witam bardzo serdecznie.Trafilo mi sie zlecenie montazu klimatyzacji z tym ze jest to kanalowka a z tak ową jak do tej pory nie mialem do czynienia.Wiec mam do Was pare pytan.Na jakiej zasadzie odbywa sie sterowanie?skoro jedn wew obsluguje pare pomieszczen jednoczesnie.Czy w kazdym pomieszczeniu klimatyzowanym zamontowany jest czujnik (termostat)?Czy pompka skroplin jest zamontowana na stale?(jak to bywa np. w kasecie?)I ogolnie czy napotkam podczas montazu jakąs niespodziewanke (dotyczacą instalacji chlodniczej ,elektrycznej ,skroplin ,itp itp)ktorej nie ma podczas montazu np. kasety???
Z GÓRY WIELKIE DZIEKI ZA POMOC...
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-02, 19:53:53
Moderator
Napisz jakiej firmy Big Grin bo zazwyczaj w kanałówkach jest sterownik przewodowy
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

kris11

2008-06-02, 20:41:41
Nowy użytkownik
AXON CZY JAKOS TAK
  • Odpowiedz

kris11

2008-06-02, 20:45:34
Nowy użytkownik
ok przewodowy to znaczy na kabelku do kazdego pomieszczenia???
  • Odpowiedz

splajt

2008-06-02, 21:41:17
Nowy użytkownik
sterowanie na kablu.. no musze przyznac ze acson robi niespodzianki jak na klime z sredniej klasy...
  • Odpowiedz

splajt

2008-06-02, 21:42:37
Nowy użytkownik
co do skroplin to pompka z kaset wypycha do 50 cm w pionie.. i to mam sprawdzone...Smile
  • Odpowiedz

splajt

2008-06-02, 21:44:50
Nowy użytkownik
w klimatyzatorach kanalowych nie masz wbvudowanych pompek skroplin w standardzie... niiestetySad
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-03, 14:54:55
Moderator
co do sterowania to mierzy temperaturę powrotu i wszędzie idzie takie samo powietrze. Jest jeden pilot (panel) przewodowy z którego zadajesz temperaturę.
  • Odpowiedz

superklimat

2008-06-03, 21:01:10
Nowy użytkownik
hmm, jestem tu nowy i z kanałówka też miałem styczność pierwszy raz i martwi mnie to sterowanie na wlocie, bo najczęściej kanałówkę montuje się np na strychu (dom jednorodzinny) a nawiew jest na poddasze, panel sterujący wisi na korytarzu na poddaszu, czy nie powinno być jakiegoś czujnika temp na panelu ( w mojej nie ma a jest to Galanz kanałowy), są dwa czujniki na wlocie i wylocie.
Wg mnie to sterowanie jest bez sensu, ponieważ nas interesuje temp w pomieszczeniu a czujnik jest na strychu, czerpnia jest zrobiona i zasysa powietrze z zewnątrz.
Czy nie powinienem tego zmienić i zrobić aby zassało z korytarza np na suficie?
Panel rozbierałem bo przedłużałem kabel do sterownika ( w standardzie 1m tez bardzo dziwne) czujnika tam nie ma na pewno. Dodaję ze jest to panel do pilota.
Przecież w każdej instalacji centralnego ogrzewania jest czujnik temp na panelu i to on steruje urządzeniami.
Jeżeli się mylę lub zrobiłem coś nie tak to proszę o interwencję wyjaśnienie.
  • Odpowiedz

CKIO

2008-06-04, 06:59:43
Użytkownik
Czujki poza kanałówką mają np fujitsu na panelu sterowania a co do zasysania powietrza z zewnątrz to błąd może troche zasysać nawed powinno ale nie tylko z zewnątrz jeśli tylko tak to będzie ci odczytywała temperature na zewnątrz powinno pobierać z wewnątrz pomieszczeń tam gdzie dałeś nawiew powinien być i wyciąg lub na korytarzu jeśli taki jest , poza tym co ty masz za kanałówkę która ma w satndarcie 1 metr kabla nie spotkałem się z taką zawsze jest max 10 lub 5 metrów.
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-04, 15:35:54
Moderator
Jeżeli ma zasysać powietrze zewnętrzne to max 15 % resztę musi pobierać z pomieszczeń bo inaczej na prą nie zarobisz.Fujitsu mają pomiar w panelu naściennym tak jak napisał CKIO tylko trzeba tę funkcję uaktywnić ale w innych tego nie spotkałem .
  • Odpowiedz

kamaaa

2008-06-04, 19:31:35
Nowy użytkownik
No właśnie jak z tym pobieraniem powietrza z zewnątrz ? Wydaje się że to najlepsze rozwiązanie a tu być może wcale tak nie jest . Napiszcie jakie macie doświadczenia . Czy może czerpnia powinna mieć ogrzewnicę ?
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-04, 19:55:37
Moderator
kanałówki jakie montowałem to zasysały powietrzę z tych pomieszczeń które chłodziły, to tak jak byś zwykłego splita miał co mieli powietrze w pomieszczeniu tyle tylko ż emasz możliwość na kilka pomieszczeń pchac powietrze a świerzego to nie więcej niż 15 % bo jak będzie samoświerze to czujnik będzie widział cały cza gorąco i wtedy będzie chłodził cały czas pomieszczenia i większe obciążenie będzie dla sprężarki.
  • Odpowiedz

superklimat

2008-06-05, 12:19:14
Nowy użytkownik
no i tego mi Panowie brakowało, człowiek uczy sie całe życie, wiec czerpnię trzeba przerobić, ssanie z korytarza + trochę z zewnątrz i będzie OK, a z tym kablem to poważnie był 1 m od sterownika do panelu (do pilota), jest opcjonalnie panel do dokupienia taki na którym steruję sie wszystkim (bez pilota) dodatkowo 300$, ale w zestawie był pilot i działa OK,
  • Odpowiedz

superklimat

2008-06-05, 12:27:05
Nowy użytkownik
A jeszcze jedno, czy przeniesienie w takim razie czujnika powietrza zasysyającego do pomieszczenia nie rozwiązało by sprawy (będzie mierzył temp w pomieszczeniu i tą temperaturą sterował) pomimo tego ze będzie czerpał powietrze z zewnątrz. Czy to może zaburzyć sterowanie całej jednostki? kombinował tak toś żeby nie przerabiać czerpni? (tutaj mój błąd i brak wiedzy przy klimie kanałowej). Sugerowałem sie na strychu tym co zrobili panowie od ogrzewania powietrznego z kominka, czerpnia z zewnątrz (trochę mnie to zastanawiało dlaczego, przecież grzeje się w zimie i będzie większa strata energii do ogrzania powietrza zimniejszego), nie przemyślałem tematu ze w klimie powinno być tak samo. Sad
Pewnie też robili to pierwszy raz Smile
  • Odpowiedz

superklimat

2008-06-05, 12:29:11
Nowy użytkownik
Oczywiście w klimie tak samo jak w ogrzewaniu tylko w drugą stronę. Schładzanie powietrza cieplejszego = większa strata = mniejsza wydajność chłodzenia
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-05, 18:48:53
Moderator
jak przeniesiesz do pomieszczenia to będzie pomiar tylko jednego pomieszczenia a tak masz zsumowany pomiar wszystkich pomieszczeń .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa