Cześć,
Jestem na etapie wyboru urządzeń do schłodzenia mieszkania w cieplejsze dni. Zdecydowałem się już na to że będzie to multisplit i na rozmieszczenie (jedyne możliwe) 2 jednostek wewnętrznych i jednej zewnętrznej.
Jako że wraz z żoną łatwo się przeziębiamy od wiejącej na nas bezpośrednio klimatyzacji, a ja jestem z tych 'zatokowców' którzy czują że jest rozszczelnione okno na drugim końcu mieszkania, poszukując urządzeń natknąłem się na dwie serie:
- Samsung Wind-free
- Midea Breezeless+
Dostałem już parę przychylnych opinii na temat Samsugowego wind-free, a z drugiej strony polecano mi markę Midea lecz na temat Breeleless+ nie znalazłem nic konstruktywnego.
Otrzymałem wyceny zestawów, oba w akceptowalnych przeze mnie ramach, przy czym zestaw Midea był ~10% tańszy (i 2 razy brzydszy). Mowa o jednostkach zew ~5kW i wew 3,5kW+2,5kW.
Chciałbym poprosić Was o poradę, ktoś miał okazję porównać te systemy?
Może inny producent oferuje coś analogicznego?
Z góry dziękuję za pomoc!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-26, 14:59:55 przez Nordar.)
Jestem na etapie wyboru urządzeń do schłodzenia mieszkania w cieplejsze dni. Zdecydowałem się już na to że będzie to multisplit i na rozmieszczenie (jedyne możliwe) 2 jednostek wewnętrznych i jednej zewnętrznej.
Jako że wraz z żoną łatwo się przeziębiamy od wiejącej na nas bezpośrednio klimatyzacji, a ja jestem z tych 'zatokowców' którzy czują że jest rozszczelnione okno na drugim końcu mieszkania, poszukując urządzeń natknąłem się na dwie serie:
- Samsung Wind-free
- Midea Breezeless+
Dostałem już parę przychylnych opinii na temat Samsugowego wind-free, a z drugiej strony polecano mi markę Midea lecz na temat Breeleless+ nie znalazłem nic konstruktywnego.
Otrzymałem wyceny zestawów, oba w akceptowalnych przeze mnie ramach, przy czym zestaw Midea był ~10% tańszy (i 2 razy brzydszy). Mowa o jednostkach zew ~5kW i wew 3,5kW+2,5kW.
Chciałbym poprosić Was o poradę, ktoś miał okazję porównać te systemy?
Może inny producent oferuje coś analogicznego?
Z góry dziękuję za pomoc!
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
SAF mało ekonomiczne maszyny ze względu na częste wycieki freonu zwłaszcza dławicą.Choć pamiętam majstra który jak na tamte czasy starał się zrobić i ulepszyć sprężarkę i instalację.Nawet nieźle mu wyszło.Na awarie jezdził ale znacznie rzadziej.Sam jeszcze pare lat temu widziałem instalację z przed 40 lat działającą.Po 40 latach nie szły tylko 2 kolanka