Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jednostka wewnętrzna z jak najmniej odczuwalnym powiewem

5 Odpowiedzi, 18556 Wyświetleń

Nordar

2020-11-26, 14:58:22
Nowy użytkownik
Cześć,

Jestem na etapie wyboru urządzeń do schłodzenia mieszkania w cieplejsze dni. Zdecydowałem się już na to że będzie to multisplit i na rozmieszczenie (jedyne możliwe) 2 jednostek wewnętrznych i jednej zewnętrznej.

Jako że wraz z żoną łatwo się przeziębiamy od wiejącej na nas bezpośrednio klimatyzacji, a ja jestem z tych 'zatokowców' którzy czują że jest rozszczelnione okno na drugim końcu mieszkania, poszukując urządzeń natknąłem się na dwie serie:
- Samsung Wind-free
- Midea Breezeless+

Dostałem już parę przychylnych opinii na temat Samsugowego wind-free, a z drugiej strony polecano mi markę Midea lecz na temat Breeleless+ nie znalazłem nic konstruktywnego.
Otrzymałem wyceny zestawów, oba w akceptowalnych przeze mnie ramach, przy czym zestaw Midea był ~10% tańszy (i 2 razy brzydszy). Mowa o jednostkach zew ~5kW i wew 3,5kW+2,5kW.

Chciałbym poprosić Was o poradę, ktoś miał okazję porównać te systemy?
Może inny producent oferuje coś analogicznego?

Z góry dziękuję za pomoc!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-26, 14:59:55 przez Nordar.)
  • Odpowiedz

barbie

2020-11-26, 18:26:39
Top użytkownik
najmniej przeciągów to SAF i chłodnica grawitacyjna .bardzo dobre rozwiązanie do przechowywania kwiatów .
  • Odpowiedz

Nordar

2020-11-26, 19:02:08
Nowy użytkownik
a mógłbym Cię prosić o jakąś wskazówkę o co chodzi bo szybkie googlanie obu terminów nie przyniosło wiele efektu.

a tak w ogóle to jakieś skomplikowane systemy niestety raczej nie będą wchodziły w grę...
  • Odpowiedz

barbie

2020-11-26, 20:04:25
Top użytkownik
kiedyś stosowano w chłodniach chłodnice bez wentylatorów chyba są jeszcze produkowane przez Tarmont Tarczyn .
  • Odpowiedz

MarioO

2020-11-27, 07:26:56
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):najmniej przeciągów to SAF i chłodnica grawitacyjna .bardzo dobre rozwiązanie do przechowywania kwiatów .
Big Grin SAF mało ekonomiczne maszyny ze względu na częste wycieki freonu zwłaszcza dławicą.Choć pamiętam majstra który jak na tamte czasy starał się zrobić i ulepszyć sprężarkę i instalację.Nawet nieźle mu wyszło.Na awarie jezdził ale znacznie rzadziej.Sam jeszcze pare lat temu widziałem instalację z przed 40 lat działającą.Po 40 latach nie szły tylko 2 kolanka Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-27, 07:30:58 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Nordar

2020-11-27, 07:31:40
Nowy użytkownik
Rozumiem, dziękuję.

Mi jednak nie chodzi o chłodnię lecz o mieszkanie. Wątpię też bym raz że znalazł firmę montującą coś takiego, jak również czy żona byłaby zadowolona z przemysłowego urządzenia chłodniczego zamontowanego nad telewizorem.

Tak między bogiem a prawdą najmniej wiałby system klimatyzacji pół-pasywnej tak bardzo w ostatnim czasie popularny w Hiszpanii - coś jak podłogówka montowana w sufitach i podłogach (nie wiem, może i w ścianach?), tyle że schładzająca a nie grzejąca.

Gdybyśmy jednak wrócili do normalnych rozwiązań dostępnych na naszym rynku jak ten Samsung czy Midea - ktoś, coś?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-27, 07:40:20 przez Nordar.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa