Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w autobusach

16 Odpowiedzi, 14524 Wyświetleń

lax.82

2008-09-15, 16:17:15
Nowy użytkownik
Witam

Pilnie potrzebuję informacji na temat doboru parametrów klimatyzacjiw autobusach. Nie mam pojęcia jak rozpocząć analizę oraz bilans cieplny. W przypadku domku rodzinnego nie miałam żadnych problemów. Zręsztą książek jest na ten tematpełno. Problem pojawia się przy bilansie cipelnym dla autobusu. Sama pracuję w firmie produkującej autobusy, jednak jak zabrać się z tego typu obliczenia to nie wiem.
Bardzo więc była bym wdzięczna za jakiekolwiek informacje na ten temat.
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-09-15, 18:32:54
Zaawansowany użytkownik
Robiłe takie obliczenia dla samochodu osobowego. Wypada zacząc od policzenia zysków ciepła od pasazerów (144W/os), przewodzenie przez szyby i poszycie, promieniowanie - tylko przez szyby
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-16, 05:40:50
Moderator
moc klimy w autobusach od 14 do 21 kW w zaleznosci od wielkosci autobusa
  • Odpowiedz

lax.82

2008-09-16, 13:22:01
Nowy użytkownik
W samochodach pewnie nie wiele się różni. Mogę zacząć od zysków. Korzystasz może z jakiś konkretnych źrdeł, książek czy czegoś inego?
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-09-16, 17:45:17
Zaawansowany użytkownik
napewno moc chłodnicza klimy w aucie osobowym jest mniejsza niz w autobusach i to kilkakrotnie. Co do źródeł to wystarczyły dane o współczynnikach przenikania ciepła dla szyb i poszycia a reszta to czysta wymiana ciepła przez przegrody (książki Wisniewskiego czy Kostowskiego). W zasadzie bilans cieplny pojazdu nie różni się niczym od bilansu dla budynków, uwzględnia się te same zyski ciepła. Kwestia założenia tylko strefuy klimatycznej - bo wiadomo autobus z racji mobilnosci może być w różnych rejonach świata.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-16, 18:46:10
Moderator
w osobówkach max 7 kW co zabiera ok 5KM z silnika
  • Odpowiedz

lax.82

2008-09-16, 19:03:39
Nowy użytkownik
No ja mam pracę inżynierską napisaną właśnie na temat klimy w budynku jednorodzinnym. Teraz mam możliwość wykorzystać materiały z Webasto, jednak same obliczenia będę musiała zrobić rzeczywiście na przykładzie tych z bilansu budynku. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, w przypadku scian budynku wyliczenie zysków to proste(styropian czy cegła). Czy tak samo policzyć zysk dla ścian w autobusie, licząc osobno ścianę jako przegrodę zbudowaną z blachy i izolacji, oraz osobno doliczyć dla szyb?
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-09-17, 16:50:31
Zaawansowany użytkownik
dokładnie tak jak piszesz: kwestia poszukania pola powierzchni poszycia i szyb dla wybranego samochodu; może z jakiegoś katalogu. A jakie materiały posiadasz z webasto, moze coś ciekawego??
  • Odpowiedz

lax.82

2008-09-17, 17:43:48
Nowy użytkownik
No właśnie mam tylko dane techniczne klimatyzatorów Webasto tych,co są przeważnie w autobusach, także ogólnie nic ciekawego, ale mam służbowo kontakt z jednym pracownikiem Webasto w Niemczech, więc jak bym do pracy magisterskiej coś jeszcze potrzebowała to mogę pisać. Ale tak myślę,że nie będę się zbytnio rozwlekać i podstawowe rzeczy wyliczę. Póżniej tylko dobiorę urządzenia tak jak robiłam to poprzednio.

Dzięki wielkie za pomoc. Jeśli będę mieć pytania, napewno się jeszcze odezwę.
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-09-18, 04:41:17
Zaawansowany użytkownik
To ja jeszcze zapytam o jedno: jaki to temat pracy i na jakiej uczelni. jeśli to nie tajemnica
  • Odpowiedz

lax.82

2008-09-18, 10:25:26
Nowy użytkownik
Politechnika Koszalińska, temat pracy to Projekt wstępny klimatyzacji w autobusie.
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-09-18, 11:59:00
Zaawansowany użytkownik
Pozdrowienia z PŁ
  • Odpowiedz

kubowy

2008-09-18, 12:01:24
Użytkownik
widzę, że jesteś protegowaną prof. Bo...la
  • Odpowiedz

lax.82

2008-09-18, 12:13:18
Nowy użytkownik
Tak jestem, muszę niedługo się wybrać, w sprawie właśnie pracy magisterskiej, ale ostatnio miałam mnóstwo innych spraw i dlatego dopiero teraz siedzę nad pracą .
  • Odpowiedz

awax

2008-09-25, 11:04:53
Top użytkownik
Witam
Przepraszam,że się wtrącam ale czym Ci Pasażerowie będą oddychać?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

dom-dudek

2008-12-05, 17:28:16
Nowy użytkownik
czy macie jakieś materiały na tema klimy w autobusach lub w samochodach ciężarowych? potrzebuję do pracy magisterskiej. Z góry dzięki za pomoc!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa