Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Multisplit do mieszkania

5 Odpowiedzi, 3279 Wyświetleń

matyja

2021-06-13, 18:50:22
Nowy użytkownik
Witam serdecznie!

Planuję montaż klimatyzacji w mieszkaniu. Chodzi tutaj o multisplit'a do trzech pomieszczeń (dwa po 10 m2, jedno 20 m2). Przewidywany maksymalny budżet do wydania na sprzęt to 13 - 15 tys. netto. Robocizny w to nie wliczam.

Zaproponowano mi następujące jednostki:
1. Samsung WindFree Comfort lub Avant: 2,5 kW + 2,5 kW + 2,5 kW + agregat 6,8 kW.
2. LG Standard Plus lub Deluxe: 2,5 kW + 2,5 kW + 2,5 kW + agregat 7,0 kW.
3. Haier Flexis: 2,6 kW + 2,6 kW + 3,5 kW + agregat 7,0 kW.
4. Gree Amber Standard: 2,7 kW + 2,7 kW + 2,7 kW + agregat 6,1 kW.
5. AUX J-Smart: 2,5 kW + 2,5 kW + 2,5 kW + agregat 7,9 kW.

Spodobał mi się system WindFree od Samsung'a. Czy to rozwiązanie faktycznie działa? Czy jest sens dopłacać do jednostek Avant lub Elite względem Comfort'a? Jak jest z głośnością tych urządzeń?

Podoba mi się również nie wypisana wyżej seria U-Crown od Gree, ale podobno mają awaryjne tace, które lubią pękać...

Jako, że jesteście bardziej doświadczeni w kwestii klimatyzacji, to doradźcie mi proszę, jakie sprzęty będą najlepsze w zaproponowanym budżecie. Czytam opinie o poszczególnych jednostkach klimatyzacji i nie widzę dobrego rozwiązania (każdy sprzęt ma jakieś wady). Może podpowiecie, czy czasem nie warto rozglądnąć się za innymi producentami?
  • Odpowiedz

obser

2021-06-14, 05:07:39
Top użytkownik
Twoje wytypowane klimatyzacje to prawie 100% producentów klimatyzacji na świecie. Reszta to urządzenia brandowne.No może jeszcze Dailin, Mitu.
  • Odpowiedz

matyja

2021-06-16, 21:41:04
Nowy użytkownik
Do puli doszło jeszcze:
6. Panasonic Etherea 2,0 kW + 2,0 kW + 2,5 kW + agregat 5,2 kW.
7. Mitsubishi Premium 2,0 kW + 2,0 kW + 2,5 kW + agregat 5,0 kW.

Mitsubishi jest wyraźnie droższy i raczej nie biorę go pod uwagę, chociaż jakościowo wypada chyba najlepiej z całego zestawienia.
  • Odpowiedz

Lucke7

2021-06-17, 06:38:35
Nowy użytkownik
Sprawdź jeszcze Toshiba - wewnętrzne SEIYA + agregat 5,2 kW. Do mniejszych pomieszczeń wystarczą spokojnie jednostki o mocy 1,5 kW.
  • Odpowiedz

LFB

2021-06-23, 08:32:45
Nowy użytkownik
Hej
Tak WindFree od Samsung'a faktycznie działa.
Warto jednak mieć na uwadze dwa aspekty tego trybu. Po pierwsze jest nieco głośniejszy niż minimalna prędkość wentylatora w normalnym trybie. Po drugie co oczywiste najzimniej jest wtedy przy samej jednostce a zwłaszcza pod nią, co nie jest dziwne biorąc pod uwagę prawa fizyki, ale warto mieć to na uwadze planując miejsce umieszczenia jednostki.
Mam jednostki Avant, moim zdaniem do nich warto dopłacić do Elite już nie.
W trybie minimalnego nawiewu są bardzo ciche, moim zdaniem niesłyszalne z odległości 1,5m nawet w nocy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-23, 08:56:01 przez LFB.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa