Witam.
Co myślicie, żeby do klimatyzatora przenośnego zamiast parownika wstawić wymiennik płytowy? Miało by to służyć do ogrzania wody w bojlerze. Przy poborze prądu 1000W można by uzyskać 3000wat. Są takie pompy ciepła z zintegrowanym zbiornikiem i koszt to ok. 7000zł.Taka samoróbka mogła by być opłacalna.
Co myślicie, żeby do klimatyzatora przenośnego zamiast parownika wstawić wymiennik płytowy? Miało by to służyć do ogrzania wody w bojlerze. Przy poborze prądu 1000W można by uzyskać 3000wat. Są takie pompy ciepła z zintegrowanym zbiornikiem i koszt to ok. 7000zł.Taka samoróbka mogła by być opłacalna.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
, sezon grzewczy sie zaczyna a ja stoję przed nim bez gaci ... zostaje mi jeszcze dużo czytać i czytać, lub spytać inaczej, jako ze środki raczej ograniczone to czy któryś z Szanownych tu Fachowców mógł by doradzić jak pozyskać pompę 7-9 Kw powietrze woda w rozsądnych pieniądzach ...
, instalacje mam bardzo krótką 60cm muru, na zewnątrz zostawię wymiennik ciepła "parownik" i wentylator, powiedzmy w 50cm odstępie od muru, do środka wprowadzę rurki z czynnikiem i resztę układu ,,, kurde proste, aż za proste , więc nasuwa sie pytanie jeśli całość układu zainstaluję w środku to jakiego COP mogę sie spodziewać przy -5C a jakiego przy -15C? , wiem że to pytanie bez odpowiedzi bez brania pod dyskusję konkretnego modelu , no wiec jeśli wybiorę np pierwsza lepsza z tańszych chyba on -of